شناسهٔ خبر: 69934590 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

نقش ایران در صدور حکم بازداشت

رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه تأثیر تجمع حمایتی این مرکز در دفاع از مردم غزه و تهیه گزارش از سوی ۱۰هزار وکیل خطاب به دادستان دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) را در صدور حکم بازداشت نتانیاهو مورد تأکید قرار داد.

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: همایش بین‌المللی همبستگی حقوقدانان با مردم مظلوم غزه، به‌مناسبت گرامیداشت یاد و خاطره شهدای والامقام، به‌ویژه بسیجیان شهید، امروز دوشنبه 5 آذرماه برگزار شد. این همایش به‌همت کمیسیون حقوق بین‌الملل مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه و با حضور چهره‌های جبهه مقاومت و حقوقدانانی از کشورمان و کشورهای اوگاندا، سنگال و ساحل‌عاج برگزار گردید.

به گزارش تسنیم، حسن عبدلیان‌پور؛ رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه، در این همایش اظهار کرد: در این مقطع حساس تاریخی، در حالی که هزاران انسان بی‌گناه در گوشه‌ای از جهان به شهادت می‌رسند، ما حقوقدانان باید بدانیم که چه وظیفه‌ای داریم و چگونه می‌توانیم در برابر جنایات سکوت کنیم.

وی ادامه داد: تمامی قوانین حقوق‌بشری و کنوانسیون‌های چهارگانه ژنو و دیگر مقررات حقوق بشردوستانه این جنایات را محکوم می‌کنند و بر اساس این اصول، ما باید بدانیم که وظیفه‌مان به‌عنوان کنشگران عرصه حقوق بشر چیست.

عبدلیان‌پور افزود: نقش مهم حقوقدانان امروز به‌وضوح نمایان شد؛ چراکه حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت صادر شد. قضاتی که این رأی را صادر کردند و دادستان ICC کار بزرگی انجام دادند. آنان در شرایط دشوار این حکم را صادر کردند و در عرصه حقوق بین‌الملل، اقدام شجاعانه‌ای انجام دادند.

رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه تأکید کرد: مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه تجمعی برگزار کرد که در آن، حدود 10 هزار وکیل گزارشی تنظیم کردند و شکایتی را به دادستانی ICC ارسال کردند. من نیز چند ای‌میل به دادستان دیوان بین‌المللی کیفری فرستادم تا به این شکایت‌ها رسیدگی شود و وظیفه تاریخی ICC در این زمینه را یادآوری کردیم.

وی افزود: همچنین از ژیل دوور، وکیل فرانسوی، چندین هزار سند جمع‌آوری کردیم که در دادگاه‌های بین‌المللی از آن‌ها استفاده خواهیم کرد. در اجلاس بریکس نیز مذاکراتی با حقوقدانان آفریقای جنوبی داشتیم که در بحث شکایت و دستگیری جانیان جنگی رژیم صهیونیستی اقدامات مؤثری انجام دادند. این‌ها گام‌های بزرگی بودند که مرکز وکلا همراه با حقوقدانان آزاد در این زمینه برداشت و در نهایت منجر به صدور حکم تاریخی بازداشت شد.

رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه در پایان سخنان خود اضافه کرد: علاوه بر این اقدامات، مرکز وکلا در موضوع اسکان آوارگان لبنانی نیز اقداماتی انجام داده است، همچنین در زمینه استفاده از صلاحیت دادگاه‌های کشورهای دیگر برای طرح دعوی علیه نتانیاهو و سران رژیم صهیونیستی، اقدامات قابل‌توجهی صورت گرفته است. بسیاری از جنایتکاران رژیم صهیونیستی دارای تابعیت دوگانه هستند و از تابعیت دوم آن‌ها برای ثبت شکایات به‌اتهام جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی بهره‌برداری شده است.

حقوقدانان باید در قبال جنایت‌های رژیم صهیونیستی وارد عمل شوند

سید مجتبی ابطحی؛ دبیرکل کنفرانس بین‌المللی حمایت از انتفاضه فلسطین و سخنران دیگر این همایش، در سخنانی با تأکید بر جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه و لبنان، خطاب به حقوقدانان گفت: شما در قبال جنایات رژیم صهیونیستی باید وارد عمل تهاجمی شوید. وقت آن رسیده که تهاجمی عمل کنید.

وی افزود: حقوقدانان فلسطین نمی‌توانند به فلسطین بروند، اما می‌توانند به لبنان سفر کرده و وکالت یک خانواده لبنانی که قربانی جنایات رژیم صهیونیستی شده است را بر عهده بگیرند. شما می‌توانید این جنایات را از منظر محیط زیست، حقوق بشر و در جایگاه یک حقوقدان و وکیل پیگیری کنید.

ابطحی ادامه داد: هزاران پرونده در سراسر جهان در حال تولید است که جنایات رژیم صهیونیستی نباید بدون مجازات باقی بماند. رهبر معظم انقلاب اسلامی امروز فرمودند که حکم دستگیری کافی نیست و باید حکم اعدام صادر شود. این مسائل باید مورد توجه قرار گیرد. شما می‌توانید گروهی تشکیل دهید، به لبنان سفر کنید، جنایات را مستندسازی کنید و بر اساس آن پرونده‌های حقوقی تشکیل دهید.

حمایت مجلس از اقدامات مرکز وکلا در طرح دعوا علیه صهیونیست‌ها

محمد سرگزی؛ رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس هم در این همایش از حمایت مجلس از اقدامات مرکز وکلای قوه قضاییه در پیگیری پرونده‌های بین‌المللی علیه رژیم صهیونیستی خبر داد.
سرگزی گفت: دفاع از مردم فلسطین و لبنان فقط در مرزهای این دو کشور نیست. از این رو شاهد این هستیم که مرکز وکلای قوه‌ قضاییه در مجامع بین‌المللی پرونده‌هایی را تشکیل داده است.

وی افزود: ما در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس تمام آنچه را که ظرفیت و بضاعت ماست برای حمایت از حرکت ارزشمندی که مرکز وکلای قوه‌ قضاییه شروع کرده، در اختیار مرکز می‌گذاریم.

سرگزی ادامه داد: نه فقط کمیسیون حقوق و قضایی بلکه ستاد حقوق بشر قوه قضاییه و عزیزان متولی در بحث سیاست خارجه وزارت امور خارجه هم اعلام آمادگی کرده‌اند تا به مرکز برای پیشبرد برنامه‌های خود در مقابله با جنایتکاران صهیونیستی یاری برسانند. لذا به صورت عملیاتی و اجرایی، به طور مستقیم کنار شما خواهیم بود تا کارگروهی که برای پیگیری پرونده‌ها تشکیل شده به موفقیت برسد.

آمریکا شریک‌جرم رژیم صهیونیستی است

سردار شمخانی؛ معاون حقوقی سپاه هم با بیان سخنانی در این همایش اظهار کرد: رأیی که دیوان برای تحت تعقیب قرار دادن نخست‌وزیر و وزیر دفاع جنایت‌کار رژیم صهیونیستی صادر کرد، اقدامی قابل توجه است، زیرا از ابتدای اشغال، قریب به 600‌ قطعنامه به نفع فلسطین در مجامع بین‌‌الملل صادر شده اما تا کنون اتفاقی نیفتاده بود.

وی افزود: در همه کشورها انسان‌های دارای وجدان و آزادی‌خواه و آزادمنش و افراد و روشنفکر در مراکز دانشگاهی و غیردانشگاهی و اقشار مختلف در غرب و شرق جهان، از فلسطین حمایت کردند.

شمخانی با اظهار اینکه صهیونیست‌ها و سردمداران آن‌ها با غرور و استکبار این رأی را بیشمرانه یاد کرده‌اند، گفت: اتفاقاً باید علیه سران جنایتکار آمریکا هم در مجامع بین‌المللی رأی صادر شود زیرا مشوقان و حامیان اصلی این جنایات هستند. آمریکایی‌ها در طول تاریخ جنایت کرده‌اند، در ویتنام و عراق و افغانستان همین جنایت‌ها را انجام دادند. بمب آمریکایی و پول آمریکایی است‌ که در فلسطین جنایت می‌کند. 23 میلیارد دلار به اسراییل کمک کرده‌اند و 40 میلیون دلار سلاح داده‌اند و سربازانشان در خط مقدم‌ مقابل فلسطینی‌هو حضور دارند و شاهد این سخن تنظیم دادخواست علیه جمهوری اسلامی از سوی خانواده سربازان آمریکایی است که در غزه کشته شدند و طلب چند میلیارد دلار غرامت کرده‌اند. آمریکایی‌ها شریک جرم و فرماندهان اصلی جنایت‌های رخ داده در غزه هستند.

معاون حقوقی سپاه ادامه داد: غربی‌ها جمهوری اسلامی را متهم به این می‌کنند که یهودستیزی می‌کند. از طرفی در حوزه رسانا‌های عربی و عبری و انگلیسی و فرانسوی، خطاب به رزمندگان جبهه مقاومت این شبهه را مطرح می‌کنند که چرا به نیابت از ایران می‌جنگید و در رسانه‌های فارسی‌زبان می‌گویند که چرا برای فلسطین می‌جنگید و با این شرایط به دنبال ایجاد شبهه هستند.

وی با اظهار اینکه برخی با ادعای روشنفکری مطرح می‌کنند که چرا برای فلسطین و لبنان هزینه می‌کنیم در حالی که در داخل کشور باید هزینه شوند، گفت: جمهوری اسلامی و نیروی قدس به رزمندگان جبهه مقاومت ماهیگیری یاد داده نه اینکه تور ماهیگیری به آن‌ها بدهد. بمب‌هایی که در جنگ‌های سال‌های 2008 و 2009 و 2021 و 2014 منفجر نشدند، بستر اولیه برای ساخت موشک شدند و الان حزب‌الله خیلی بیشتر از 150 هزار بمب مورد ادعای رژیم صهیونیستی، بمب دارد. یا در یمن که در محاصره بود موشک 20‌ تنی و 20 متری سوپر سونیک ساخته‌اند.

شمخانی سپس با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی هزینه ارائه خدمات عمرانی و بهداشتی و ... را صرف لبنان و فلسطین نکرده است، گفت: آمارهای مستند به ما می‌گویند که محمدرضا طی ده سال، یک‌ میلیارد دلار به ایتالیا، یک میلیارد و 200 میلیون دلار برای تصفیه آب لندن، 2 میلیارد دلار به فرانسه، یک میلیارد دلار برای کانال سوئز به مصر ، 300‌ میلیون دلار به افعانستان، 250‌میلیون دلار به پاکستان، 250‌میلیون دلار به هند، 10‌میلیون دلار به سنگال کمک بلاعوض داشته است و پرداخت‌های بسیار دیگری هدیه کرده است. اموال مردم را اینگونه به دیگران می‌بخشیدند دز حالی که مردم در فقر بودند و کشور نیاز به عمران و آبادانی داشت.

وی در پایان از تنظیم دادخواست برای پیگیری و استرداد 35 میلیارد دلاری شد که خانواده پهلوی هنگام فرار از کشور با خود به یغما بردند.

سپس حجت‌الاسلام سید احسان رفیعی علوی؛ رییس دانشگاه باقرالعلوم(ع) هم سخنانی در باب اهمیت ورود حقوقدانان به موضوع تقابل با بی‌کیفرمانی سران رژیم صهیونیستی بیان کرد. در پایان هم از مادر شهید میرولی رفیعی، تجلیل و تقدیر به‌عمل آمد.