شناسهٔ خبر: 69925564 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

۷۰ درصد بیماران دیالیزی خراسان‌رضوی قند و فشار خون دارند/ ۲ عامل نارسایی کلیه

مشهد- ایرنا- مدیر امور بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هم اینک ۷۰ درصد بیماران دیالیزی زیر پوشش این دانشگاه در استان خراسان رضوی مبتلا به دیابت و فشار خون هستند.

صاحب‌خبر -

دکتر جواد رجبیان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۲ بیماری فشار خون و قند خون بالا، مهمترین علت بیماریهای کلیوی هستند که منجر به نارسایی کامل کلیه و دیالیز مبتلایان می‌شود.

وی با بیان اینکه اکنون سه هزار و ۵۸۷ بیمار دیالیزی زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند، بیان کرد: از این تعداد سه هزار و ۴۸۷ بیمار همودیالیزی (خونی) و ۱۰۰ بیمار دیالیز صفاقی (از طریق لایه احشایی شکم یا صفاق) می شوند.

مدیر امور بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: دو سوم این بیماران در شهر مشهد ساکن هستند و یک سوم بیماران مربوط به سایر شهرستان‌های تابعه این دانشگاه است.

وی گفت: مهم ترین عامل پیشگیری در ابتلا به دیالیز در افراد جامعه به ویژه افراد بالای ۵۰ سال، کنترل فشارخون و قند خون سالانه است تا از این طریق از سلامت جسمی خود مطلع شوند.

۷۰ درصد بیماران دیالیزی خراسان‌رضوی قند و فشار خون دارند/ ۲ عامل نارسایی کلیه

هزینه درمان هر بیمار دیالیزی ماهانه ۳۰۰ میلیون ریال است

رجبیان گفت: هزینه درمان هر بیمار دیالیزی در ماه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون ریال است که از سوی دولت و توسط سازمان های بیمه گر پرداخت می شود، تمامی فرآیند درمان، آزمایش‌ها و داروهای بیماران دیالیزی به صورت رایگان انجام می‌شود.

وی با بیان این که سبک زندگی نادرست و به ویژه تغذیه ناسالم و مصرف فست فودها خطر افزایش تعداد بیماران دیالیزی را به همراه دارد، افزود: این در حالی است که کنترل صحیح قند خون و فشار خون و داشتن سبک زندگی سالم می‌تواند منجر به داشتن عمر مفید و زندگی سالم و نیز کاهش بار هزینه های درمان از دوش نظام سلامت شود.

مدیر امور بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: بیماران مبتلا به قند خون و فشار خون بالا با درمان صحیح و دقت در رژیم غذایی خودشان نسبت به پیشگیری از بروز این عارضه پیشگیری کنند.

۷۰ درصد بیماران دیالیزی خراسان‌رضوی قند و فشار خون دارند/ ۲ عامل نارسایی کلیه

تعداد تخت های دیالیز در دانشگاه علوم پزشکی مشهد مطابق با استانداردهای کشوری است

رجبیان گفت: هم اینک نسبت بیمار به تخت همودیالیز در دانشگاه علوم پزشکی مشهد چهار بیمار به یک تخت است که این شاخص نسبت به میانگین کشوری در شرایط استاندارد قرار دارد و خوشبختانه با کمبود تخت همودیالیز در این دانشگاه مواجه نیستیم.

رجبیان افزود: هم اینک ۸۹۶ تخت همودیالیز در ۶۲ مرکز درمانی زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعال است که از این تعداد ۷۳۴ تخت در مراکز درمانی شهر مشهد و ۱۶۲ تخت در ۱۷ شهرستان تابعه دانشگاه فعال است.

وی با بیان این که هر بیمار همودیالیز روز درمیان و هر روز به مدت چهار ساعت از خدمات درمانی دستگاه همودیالیز بهره‌مند می‌شوند، ادامه داد: هر تخت همودیالیزی روزانه سه بیمار و هر هفته ۶ بیمار را زیر پوشش قرار می‌دهد.

دو نوع دیالیز خونی(همودیالیز) و دیالیز صفاقی وجود دارد که در دیالیز صفاقی بیمار نیاز به مراجعه به بیمارستان و سوزن زدن و اتصال به دستگاه همودیالیز ندارد و در وقت بیمار نیز صرفه جویی می‌شود.
در روش دیالیز صفاقی معمولی، فرد راحت‌تر است و می‌تواند با در اختیار داشتن محلول دیالیز و تمام وسایل و آموزش‌های لازم به راحتی به مسافرت برود و کارهای روزانه خود را انجام دهد اما در دیالیز خونی بیمار باید چند روز هفته در مرکز باشد که این مهم به کار و زندگی فرد آسیب می‌رساند.
دیالیز صفاقی روشی است که برای دفع مواد زائد از خون، در افرادی که کلیه‌هایشان کارایی لازم را ندارد، به کار گرفته می‌شود به این شکل که طی دیالیز صفاقی، رگ‌های خونی لایه احشایی شکم (صفاق یا روده‌بند) به کمک جریان مایع دیالیز در طرفین صفاق، کار کلیه‌ها را انجام می‌دهد.

همودیالیز معمولاً برای بیمارانی مناسب است که ترجیح می‌دهند درمان خود را تحت نظارت دقیق انجام دهند و نیازی به انجام مراحل درمان در خانه نداشته باشند. از سوی دیگر، دیالیز صفاقی به بیمارانی توصیه می‌شود که می‌خواهند درمان خود را با انعطاف بیشتری انجام دهند و از مراجعه مکرر به مراکز درمانی اجتناب کنند.

دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در ۱۷ شهرستان خراسان رضوی، ۸۰ درصد از جمعیت ۶ میلیون و ۸۷۰ هزار نفری این استان را زیر پوشش دارد و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به جمعیت ۱۷ شهرستان دیگر این استان بر عهده دانشگاه‌های علوم پزشکی سبزوار، گناباد، تربت‌حیدریه، نیشابور و دانشکده‌ علوم پزشکی تربت‌جام است.