شناسهٔ خبر: 69924438 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

رپورتاژ آگهی

برای رفع بوی بد دهان چه کنیم؟

بوی بد دهان که در اصطلاح پزشکی به آن هالیتوزیس(Halitosis) گفته می‌شود، می‌تواند برای تمامی افراد به ویژه در ابتدای صبح اتفاق بیفتد. در صورتی که پس از بیدار شدن از خواب احساس می‌کنید دهانتان بد بو شده است، به هیچ عنوان نگران نباشید.

صاحب‌خبر -

زیرا این مسئله پس از شست‌وشوی دهان یا با خوردن صبحانه کاملا برطرف می‌شود. با این حال اگر این بوی بد ادامه‌دار بوده و در طول شبانه‌روز نیز باعث آزار و اذیت خودتان یا دیگران شد، بهتر است درصدد جست‌وجوی علت و برطرف نمودن آن برآیید. زیرا رفع بوی بد دهان نه تنها حس خوشایندی به شما می‌بخشد، بلکه در ایجاد اعتماد به نفس و روابط اجتماعی شما نیز تاثیر به‌سزایی خواهد داشت.

علل متفاوت بوی بد دهان

بوی بدی که از دهان شما خارج می‌شود، می‌تواند ناشی از علل متعددی باشد. برخی از این علت‌ها با درمان و مراقبت‌های خانگی برطرف می‌شوند و برای رفع بوی دهان در موارد دیگر، باید به پزشک یا دندان‌پزشک مراجعه نمود. از جمله دلایل بد بود شدن دهان عبارتند از:

1)عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان

یکی از اصلی‌ترین و شایع‌ترین دلایل ایجاد بوی بد دهان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. در صورتی که حداقل روزی دو مرتبه به خوبی مسواک نزنید و از نخ دندان استفاده ننمایید، به مرور زمان باکتری‌های موجود در دهانتان منجر به ایجاد پلاک بر روی دندان و لثه‌ها می‌شوند. این امر در نهایت مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان‌ها، بیماری‌های مربوط به لثه و بوی بد دهان را به دنبال خواهد داشت.

2)خشکی دهان

از دیگر علل شایع مربوط به بد بو شدن دهان، می‌توان به خشک شدن مکرر آن و کاهش ترشح بزاق اشاره کرد. در حالت عادی، ترشح بزاق منجر به تمیزی و مرطوب نگاه داشتن دهان می‌شود. در حالی که این ترشح به دلایل متعددی می‌تواند کم‌تر شده و بد بویی دهان را به دنبال آورد. از جمله دلایل کاهش ترشح بزاق دهان می‌توان به مصرف بسیار کم آب و مایعات، افزایش سن، برخی از بیماری‌ها مانند دیابت و بیماری‌های دستگاه گوارش و مصرف برخی از داروها اشاره کرد.

3)مصرف دخانیات

مصرف دخانیات نه تنها می‌تواند منجر به ایجاد بیماری‌های متعددی گردد، تنفس فرد را هم بدبو کرده و درجه حرارت دهان را نیز افزایش می‌دهد. در نتیجه ترشح بزاق به میزان زیادی کاهش پیدا کرده و منجر به خشکی و بد بو شدن دهان می‌شود.

4)رژیم غذایی نامناسب

در صورت داشتن یک رژیم غذایی نامناسب و با میزان کربوهیدرات بسیار پایین، بد بو شدن دهان نتیجه دور از ذهنی نخواهد بود.

5)استفاده از برخی مواد غذایی خاص

استفاده از برخی مواد غذایی مانند سیر و پیاز، بد بو شدن تنفس و در نهایت بوی بد دهان را به دنبال خواهند داشت. به علاوه قهوه و الکل نیز می‌توانند به صورت موقت موجب بد بو شدن دهان گردند.

6)کاربرد برخی از مواد دارویی

برخی از داروها پس از تجزیه شدن در خون، می‌توانند منجر به ایجاد تنفس بد بو و انتشار بوی نامطبوع از دهان شوند. از جمله آن‌ها می‌توان برخی از داروهای قلبی، داروهای مخصوص شیمی‌درمانی، تعدادی از آرام‌بخش‌ها و مکمل‌های دارویی در دوزهای نسبتا بالا را نام برد.

7)آلرژی و سینوزیت

در صورتی که شما هم از جمله افرادی هستید که از مشکل آلرژی یا سینوزیت رنج می‌برید، به احتمال بسیار زیاد تا به حال بد بویی دهان را تجربه کرده‌اید. این مسئله به دلیل تجمع مخاط در پشت حلق و تغذیه انواع باکتری‌ها از آن ایجاد می‌گردد.

8)مشکلات مربوط به معده

انواع مشکلات مربوط به معده مانند وجود هلیکوباکتری در آن، زخم معده و رفلاکس معده علاوه بر ایجاد درد و موارد دیگر، می‌توانند در ایجاد بوی بد دهان نیز نقش به‌سزایی داشته باشند. بنابراین رفع این بیماری‌ها در نهایت می‌توانند منجر به رفع بوی بد دهان نیز بشوند.

9)روزه‌داری

یکی دیگر از علل رایج بد بو شدن دهان، روزه‌داری در ماه مبارک رمضان است. این نوع بد بویی به علت عدم مصرف آب و سایر مواد غذایی است که کاملا موقتی بوده و با افطارکردن برطرف می‌شود.

10) اضطراب و استرس

امروزه اکثر افراد از عوارض متعدد و شدید مربوط به اضطراب و استرس مداوم آگاه هستند. یکی از این عوارض می‌تواند بد بو شدن دهان باشد، که با کنترل استرس با استفاده از مدیتیشن، رفتن به طبیعت و... از بین می‌رود.

چه راهکارهایی برای از بین بردن بوی بد دهان وجود دارد؟

در بسیاری از موارد برای رفع بوی بد دهان می‌توان از روش‌های خانگی و بسیار راحت استفاده کرد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

رعایت بهداشت دهان و دندان

اگر می‌خواهید علاوه بر دندان و لثه‌های سالم دهان خوشبویی داشته باشید، بهتر است حداقل روزی دومرتبه از مسواک و خمیردندان مناسب و همچنین نخ دندان استفاده نمایید. از جمله بهترین محصولات در این زمینه می‌توان به مسواک و انواع خمیردندان پاتریکس با قابلیت‌های متعدد اشاره کرد. به علاوه در نظر داشته باشید که کاربرد دهان‌شویه به میزان دو یا سه بار در هفته نیز می‌تواند دارای تاثیرات بسیار خوبی در این مورد باشد.

ترک دخانیات

با ترک سیگار و سایر دخانیات علاوه بر آنکه به سلامت جسمانی خود کمک شایانی می‌کنید، در رفع بوی بد دهان خود نیز نقش به‌سزایی ایفا خواهید کرد.

نوشیدن آب به میزان کافی

نوشیدن آب و هیدراته نگاه داشتن دهان موجب می‌شود دهان شما دائما مرطوب نگاه داشته شده و از بوی بد آن نیز جلوگیری گردد.

داشتن رژیم غذایی مناسب

برای جلوگیری از بد بو شدن دهان، بهتر است به یک رژیم غذایی مناسب و سرشار از ویتامین، کربوهیدرات، پروتئین و... پای‌بند بوده و مصرف الکل و قهوه را نیز به حداقل برسانید.

استفاده از برخی راهکارهای ساده

به غیر از موارد بیان شده، راهکارهای ساده و در دسترس دیگری نیز برای رفع بوی بد دهان وجود دارند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

  • استفاده از آدامس‌های بدون قند و حاوی عصاره نعنا (یکی از معمول‌ترین و رایج‌ترین روش‌های رفع بوی بد دهان، جویدن آدامس است.)
  • شست‌وشوی دهان با سرکه سیب
  • غرغره کردن روغن نارگیل و شست‌وشوی دهان پس از آن
  • جویدن و قورت دادن تخم شنبلیله
  • خوردن دم‌نوش زنجبیل
  • استفاده روزانه از چای سبز
  • خوردن جعفری تازه
  • غرغره کردن آب‌نمک
  • جویدن هل

مراجعه به پزشک یا دندان‌پزشک

در صورت رعایت کردن موارد بیان‌شده و حل نشدن مشکل بوی بد دهان، بهتر است ابتدا به یک دندان‌پزشک مراجعه کنید. در صورتی که این مسئله مربوط به دندان یا لثه‌های شما نباشد، باید آن را با یک متخصص گوارش یا گوش و حلق و بینی در میان بگذارید.

جمع‌بندی

بوی بد دهان یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از افراد را در طول زندگی درگیر خود می‌نماید. انتشار این بوی نامطبوع علاوه بر آنکه خود فرد را آزار می‌دهد، موجبات رنجش دیگران نیز فراهم کرده و در روابط اجتماعی فرد نیز تاثیر به‌سزایی خواهد داشت. در نتیجه رفع بوی بد دهان یکی از ضروری‌ترین مسائلی است که باید مورد توجه افرادی قرار گیرد که دچار آن هستند. این بوی نامطبوع می‌تواند ناشی از عوامل متعددی مانند مشکلات دهان و دندان، رژیم غذای نادرست، مصرف دخانیات، خشکی دهان، خوردن مواد غذایی خاص، مصرف بعضی از داروها وبرخی از بیماری‌های خاص باشد. در این صورت رفع بوی بد دهان می‌تواند با رعایت بهداشت، ترک دخانیات، نوشیدن آب فراوان، رژیم غذایی مناسب، استفاده از برخی مواد خوراکی و غیرخوراکی و نهایتا با تدابیر پزشکی و دندان‌پزشکی برطرف شود.