شناسهٔ خبر: 69923975 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

مسیر ناهموار آژانس علیه ایران

رفتار زورگویانه با جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت نوظهور در منطقه و یک بازیگر تاثیرگذار در مناسبات منطقه‌ای و بلکه جهانی بیشتر یک شوخی است تا مخابره یک پیام.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، «پاسخ متقابل جمهوری اسلامی ایران به سوءاستفاده سیاسی تروئیکای اروپایی و امریکا از شورای حکام آژانس بلافاصله در دستور کار قرار گرفت و راه‌اندازی مجموعه‌ای از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته آغاز شد. ادامه این قبیل تصمیمات سیاسی و غیرسازنده باعث می‌شود که کشور‌ها برای حفظ امنیت ملی خود، به سمت اقدامات خارج از پروتکل‌های آژانس سوق پیدا کنند.» این را دکتر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته در نطق پیش از دستور خود عنوان کرد تا نشان دهد اراده جمهوری اسلامی ایران در مقابله با اقدامات غیرحرفه‌ای و غیر فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحت سلطه غربی‌ها، کاملاً جدی است. 

درست یک هفته پیش از سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران که با حسن نیت و همکاری کامل جمهوری اسلامی ایران همراه بود، آن سوی دنیا، تروئیکای اروپایی و امریکا، بی‌توجه به نتایج این سفر در تدارک یک رفتار و شیطنت سیاسی دیگر علیه ایران و فعالیت‌های صلح‌آمیز آن بودند. اقدامی که به عقیده برخی ناظران سیاسی، نوعی زمینه‌سازی برای طرح اتهامات بی‌اساس و تکراری از یک سو و فعال کردن مکانیسم ماشه (اسنپ بک) پیش از انقضای آن در مهرماه سال آینده از سوی دیگر بود. از این رو، در اقدامی غیر حرفه‌ای و غیر فنی با فضاسازی‌های رسانه‌ای مقدمات یک قطعنامه علیه ایران را که نه حقوقی بود و نه فنی، فراهم کردند. آن‌هم درباره کشوری که به اذعان سفر‌های متعدد بازرسان آژانس کمترین انحرافی در فعالیت‌های هسته‌ای ایران رخ نداده است. 

مسیر ناهموار آژانس
24 آبان گذشته که رافائل گروسی به تهران آمد، پس از رایزنی با محمد اسلامی در نشست خبری شرکت کرد. در آن نشست، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان رسماً به طرف‌های غربی ذی نفوذ در آژانس هشدار داد که «هرگونه قطعنامه در امور هسته‌ای ایران با پاسخ فوری ایران روبه‌رو خواهد شد و آنها بار‌ها تجربه کرده‌اند ایران تحت تأثیر فشار‌ها قرار نخواهد گرفت و برنامه خود را در چارچوب منافع ملی پیش خواهد برد.» اسلامی این را هم اضافه کرد که «صدور قطعنامه به طور طبیعی این حق را ایجاد خواهد کرد که اقدامات متقابلی داشته باشیم. موضوع اصلی این است که اگر مسیر تقابل و قطعنامه و اخلال در برابر ایران توسط طرف مقابل اتخاذ شود پاسخ متقابل خواهد گرفت. اقدامات لازم را انجام خواهیم داد.»، اما از آنجا که تصمیم سیاسی تروئیکای اروپایی برای صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام، وابسته به گزارش «گروسی» نبود، آنها بی‌توجه به گزارش رافائل گروسی قطعنامه سیاسی خود علیه ایران را کلید زدند و در حالی که از 35 عضو آژانس، 15 عضو مخالف قطعنامه بودند، در نهایت این قطعنامه صادر شد. بدین ترتیب در ساعات پایانی روز یکم آذرماه، اجلاس شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین قطعنامه ضد ایرانی را که بانیان آن آلمان، فرانسه، انگلیس و امریکا بودند، بدون اجماع و با رأی نسبتاً ضعیف به تصویب رساند. 

پاسخ ایران به یک زورگویی
‌واکنش جمهوری اسلامی ایران به این قطعنامه، اما قاطع بود. بهروز کمالوندی، معاون امور بین‌الملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی ایران، دوم آذر در واکنش به این اقدام غیر حقوقی شورای حکام گفت همان طور که در جریان سفر مدیرکل آژانس به ایران تأکید شده بود، در زمانی که این قطعنامه در ساعات پایانی فعالیت آژانس تصویب شد، قبل از اینکه مسئولان آژانس بخواهند (از جلسه) برگردند، اقدامات جبرانی ایران آغاز و به آنها اعلام شد. کمالوندی توضیحات بیشتری درباره این اقدامات جبرانی نداد. اما ساعاتی بعد وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران با صدور بیانیه‌ای به قطعنامه مخرب شورای حکام واکنش نشان دادند و اعلام کردند که رئیس سازمان انرژی اتمی دستور انجام اقدامات مؤثر از جمله راه‌اندازی مجموعه معتنابهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرده است. موضوعی که مورد اشاره رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست دیروز مجلس هم قرار گرفت.

قالیباف با بیان این نکته که رویکرد غیر واقع‌بینانه سیاسی و مخرب سه کشور اروپایی و امریکا منجر به صدور قطعنامه‌ای ناموجه و غیر اجماعی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شد، تصریح کرد: سه دولت اروپایی و امریکا، فعالیت هسته‌ای کشورمان را بهانه‌ای برای اقدامات نامشروع خود قرار داده، اعتبار و استقلال آژانس را با بد عهدی و بی‌صداقتی زیر سؤال می‌برند و فضای سازنده ایجاد شده برای تقویت تعاملات ایران و آژانس را غبارآلود می‌کنند. وی افزود: پاسخ متقابل جمهوری اسلامی ایران به این سوء استفاده سیاسی از شورای حکام آژانس بلافاصله در دستور کار قرار گرفت و راه‌اندازی مجموعه از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته آغاز شد. ادامه این قبیل تصمیمات سیاسی و غیرسازنده باعث می‌شود که کشور‌ها برای حفظ امنیت ملی خود، به سمت اقدامات خارج از پروتکل‌های آژانس سوق پیدا کنند. امید است این سازمان و سران کشور‌هایی که با مخالفت خود در صدور قطعنامه اخیر، حافظ و حامی استقلال عمل و اعتبار فنی شورای حکام هستند به سلطه ظالمانه سه کشور اروپایی و امریکا پایان دهند تا مسیر تعاملات ما و آژانس در فضایی غیرسیاسی و در چارچوب تعهدات صورت پذیرد. 

آزمون شکست خورده
اکنون، اما نهاد‌های حقوقی و بین‌المللی و همچنین دولت‌های زورگو و استکباری در یک آزمون تاریخی قرار گرفته‌اند. آنها باید میان اقدامات زورگویانه و تمکین به حقوق کشور‌های مستقل و بازگشت به مناسبات پذیرفته جهانی را انتخاب کنند. 

تجربه گذشته به درستی نشان داده که ملت ایران در پیگیری حقوق اساسی و قانونی خود، هرگز تسلیم مناسبات ظالمانه نخواهد شد. بنابراین برای آنها بهتر است که راه مصالحه و همکاری با ایران را در پیش بگیرند. چراکه هر روشی برای مقابله با ملت ایران، محکوم به شکست است. این مهم طی چهار دهه گذشته به اثبات رسیده، و ملت ایران همواره مقابل تهدید‌ها نه تنها تسلیم نشده، که فرصت شکوفایی و پیشرفت ساخته است. در دنیای کنونی که از نظم یک قطبی فاصله گرفته و نظام چندجانبه گرایی و چندقطبی به سرعت درحال جایگزین شدن است، توسل به روش‌های زورگویانه و تحریم کشور‌های مستقل، اگرچه ممکن است در کوتاه مدت اثراتی داشته باشد، اما روشی منسوخ و غیر قابل دوام است. خصوصاٌ اینکه اعتبار و نفوذ دولت‌های استکباری روز به روز در حال فروپاشی نزد افکار عمومی جهانی است. در چنین شرایطی رفتار زورگویانه با جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت نوظهور در منطقه و یک بازیگر تاثیرگذار در مناسبات منطقه‌ای و بلکه جهانی بیشتر یک شوخی است تا مخابره یک پیام.

منبع: جوان

انتهای پیام/