شناسهٔ خبر: 69923890 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

موزه انقلاب اسلامی و بنیاد ایرانشناسی تفاهمنامه امضا کردند؛

شناسایی و شناساندن تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران از وظایف اصلی بنیاد ایرانشناسی است

محمد حسین رجبی‌دوانی رئیس بنیاد ایران‌شناسی فعالیت‌ها، اقدامات و دستاوردهای آن را معرفی کرد و ضمن بیان تاریخچه‌ای از تأسیس این بنیاد و ضرورت ایجاد آن، به بیان نقاط قوت این مجموعه پرداخت و تاکید کرد که شناسایی و شناساندن تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران از وظایف اصلی این بنیاد است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در نشست مشترکی که به میزبانی بنیاد ایران‌شناسی برگزار شد، تفاهمنامه همکاری بین مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و رئیس بنیاد ایران‌شناسی به امضا رسید.

محمد حسین رجبی‌دوانی رئیس بنیاد ایران‌شناسی، در ابتدای سخنان خود این مجموعه، فعالیت‌ها، اقدامات و دستاوردهای آن را معرفی کرد و ضمن بیان تاریخچه‌ای از تأسیس این بنیاد و ضرورت ایجاد آن، به بیان نقاط قوت این مجموعه پرداخت و تاکید کرد که شناسایی و شناساندن تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران از وظایف اصلی این بنیاد است.

وی با تاکید بر عظمت دوران دفاع مقدس در طول تاریخ کشورمان، یادآور شد که دوران هشت ساله دفاع مقدس تنها دوره‌ای از تاریخ کشور ما است که حتی یک وجب از خاک کشورمان را در مقابله با تجاوزات بیگانگان از دست ندادیم و می‌بایست این عظمت‌ها برای نسل جوان و حتی در عرصه بین المللی به خوبی بازگو شود.

رجبی‌دوانی به افتخار بنیاد ایران‌شناسی در به آغوش کشیدن شهیدی گمنام، در این مجموعه اشاره کرد و تاکید نمود که ایران همواره مدیون خون شهدای گران‌قدری است که در راه اعتلای این مرز و بوم، جان خود را خالصانه فدای انقلاب، ایران و ملت نمودند و وظیفه ما تکریم و گرامیداشت یاد و خاطر این عزیران است. وی با اشاره به فرآیندها و مشکلات تدفین این شهید عزیز در بنیاد ایران‌شناسی و نهایتاً حل این مشکلات با پیگیری‌ها و ممارست بنیاد ایران‌شناسی، ابراز امیدواری کرد که در آینده با کمک و یاری خداوند متعال و خیرین هر چه زودتر ساخت مقبره‌ای در شأن مقام و جایگاه والای این شهید بزرگوار، به مرحله پایانی برسد.

رئیس بنیاد ایران‌شناسی در ادامه با معرفی نمایشگاه‌های بنیاد ایران‌شناسی، امکانات و ظرفیت‌های آنها، به نمایشگاه نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای و نمایشگاه قصص انبیا به صورت خاص اشاره نمود و از توجه ویژه بازدیدکنندگان از جمله سفرای کشورهای خارجی و جذابیت این نمایشگاه‌ها برای ایشان خبر داد.

وی به برنامه‌های بنیاد ایران‌شناسی در نمایش عظمت تاریخ ایران در سه مقطع ایران باستان، ایران دوره اسلامی و ایران انقلاب اسلامی اشاره کرد و بیان نمود که در حد توان و بودجه در دسترس، این مقاطع را از ابعاد مختلف از جمله تاریخ، تمدن، فرهنگ، لباس و پوشش، آداب و رسوم برای بازدیدکنندگان به نحوه شایسته نام ایران، به نمایش خواهیم گذاشت.

رجبی‌دوانی در ادامه سخنان خود به معرفی گروه‌های چهارگانه پژوهشی بنیاد ایران‌شناسی پرداخت و اذعان نمود که مرجعیت و محوریت مباحث ایران‌شناسی با کشورهای غربی بوده است مرحوم دکتر حسن حیبی با تأسیس بنیاد ایران‌شناسی تلاش نمود تا این مرجعیت به مرور به داخل کشور آورده شود و اکنون نیز ما در بنیاد ایران‌شناسی تلاش می‌کنیم که با ایران هراسی و ایران ستیزی نیز در عرصه بین‌الملل مقابله نمائیم.

وی با اشاره به فعالیت‌ها و دستاوردهای معاونت پژوهشی بنیاد ایران‌شناسی از ابتدا تاکنون خاطر نشان ساخت که برخی از کتاب‌های بنیاد ایران‌شناسی در دوره‌های مختلف، کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شده است و این خود گواه کیفیت محتوا این آثار می‌باشد و در دوره مدیریت کنونی بنیاد نیز، کوشش ما در ادامه این روند رو به رشد در کنار توجه به سه مقطع تاریخی مورد اشاره می‌باشد.

رئیس بنیاد ایران‌شناسی در فراز پایانی سخنان خود با اذعان به این نکته مهم که ایران، تنها تمدنی در تاریخ بشریت است که هیچ گاه در آن بت پرستی وجود نداشته است، بر توجه به دارایی‌های تمدنی ایران از جمله عدم وجود سابقه بت پرستی، احتمال ذوالقرنین بودن کوروش، اعتقاد به الوهیت در کتیبه داریوش اول و بزرگترین ابر قدرت تاریخ بودن ایران، تاکید کرد و آنها را مایه افتخار برشمرد. وی افزود در دوره اسلامی نیز ما دو دوره شاخص آل بویه و صفوی را در تاریخ ایران و اسلام شاهد هستیم که واجد معرفی به جوانان و نسل جدید است که در بنیاد ایران‌شناسی از طریق نگارش و نمایش این گونه افتخارات به شکلی شایسته، در راستای تقویت هویت ملی اقداماتی انجام خواهیم داد.

در ادامه این جلسه سردار سرتیپ دوم پاسدار نادر ادیبی مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بیان نمود که ملت ایران تحت حمایت و رهبری بنیانگذار کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره) از زیر سایه طولانی مدت طاغوت و سلطه بیرون آمد و با رهبری ایشان عزت و استقلال خود را به دست آورد.

وی افزود: ملت ما قریب به ۲۲۰ هزار شهید در طول دوران دفاع مقدس در جهت استقلال و عزت کشورشان تقدیم این انقلاب کرده اند و امروز پیشرفت و اعتلا در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی همگی مرهون ایستادگی مردم و برکت خون پاک شهدا است.

مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، خاطر نشان نمود که جلوگیری از تحریف و فراموشی تاریخ و پیوند افتخارات و سلحشوری‌های ملت ایران در گذشته و اکنون را از وظایف مهم نهادهای فرهنگی از جمله موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و همچنین بنیاد ایران‌شناسی است. ابراز امیدواری کرد هر دو مجموعه با همکاری یکدیگر بتوانند اقدامات خوب و مؤثری را در این زمینه‌ها انجام دهند و انعقاد این تفاهم‌نامه و اجرایی شدن آن موجب گسترش این همکاری‌ها و تعاملات گردد.

ایمان نظام‌زاده معاون اطلاع‌رسانی و همکاری‌های علمی و بین‌المللی بنیاد ایران‌شناسی به رصد فعالیت‌های ایران‌شناسی در خارج از کشور اشاره و اذعان کرد غالب نگاه‌ها به این عرصه منفی است و ما می‌بایست بر اساس سند ملی ایران‌شناسی ضمن آسیب شناسی این موضوع به روایت صحیح ایران‌شناسی بپردازیم و با ایران‌هراسی مقابله نمائیم.

علی انصاری مشاور رئیس بنیاد ایران‌شناسی نیز ضمن معرفی نمایشگاه‌ها، از حاضرین در جلسه جهت بازدید از آنها دعوت به عمل آورد. اصغر القاصی معاون اداری و مالی بنیاد ایران‌شناسی نیز به معرفی اجمالی بنیاد پرداخت و به شعار کلیدی آن مبنی بر «بنیاد ایران‌شناسی، خانه هر ایرانی» اشاره کرد.

سیده راضیه یاسینی مشاور امور پژوهشی رئیس بنیاد ایران‌شناسی، با معرفی معاونت پژوهشی و فعالیت‌های آن، به مرجعیت بنیاد ایران‌شناسی اشاره کرد و از تأسیس نمایشگاه جامع ادوار تمدنی ایران در صورت تأمین منابع مالی در آینده خبر داد.

وی با بیان آغاز فعالیت‌های پژوهشی مقدماتی این ابر پروژه، اذعان نمود که پژوهش‌ها در عرصه‌های مختلف از جمله تاریخ علم، هنر، ادبیات، شهرسازی و تاریخ حکمرانی در سه مقطع ایران باستان، دوره اسلامی و دوره انقلاب اسلامی انجام پذیرفته است و ابراز امیدواری کرد که این نمایشگاه به زودی راه‌اندازی شود.

مشاور امور پژوهشی رئیس بنیاد ایران‌شناسی، عدم توجه به پیشینه پژوهشی موضوع یک نمایشگاه را، در هر مرحله‌ای چه راه‌اندازی و چه اجرا باعث تنزل کیفیت علمی نمایشگاه و عدم اثرگذاری جدی و عمیق آن دانست.

در انتهای جلسه، تفاهم نامه همکاری مابین دو مجموعه به امضای رؤسای موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و بنیاد ایران شناسی رسید.

مشارکت در طراحی و اجرای پروژه‌ها و طرح‌های فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و رسانه‌ای، تبادل اسناد، مدارک و منابع علمی و کتابخانه ای، گزارش و منابع پژوهشی منتشره، همکاری در زمینه‌های گوناگون انتشاراتی، اطلاع رسانی، همکاری در انتشار ویژه نامه‌ها و مجلات پژوهشی-تخصصی در موضوعات مورد علاقه طرفین، همکاری در برگزاری فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی، کارگاه‌ها و نشست‌های تخصصی، سمینارها و وبینارهای مشترک با موضوع‌های ترویج فرهنگ انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت، مشارکت و همکاری در برگزاری مسابقات و جشنواره‌های مرتبط، مشارکت در تولید فیلم (کوتاه، بلند و مستند)، برنامه‌های تلویزیونی و رادیویی مشترک در حوزه دفاع مقدس، دفاع ملی، تاریخ انقلاب اسلامی، همکاری مشترک در انجام پروژه‌های پژوهشی، تهیه، تولید و نشر کتب، نشریه و ارائه مقالات مشترک در حوزه دفاع ملی و دفاع مقدس، همکاری در برگزاری کارگاه‌ها، همایش‌ها و دوره‌های آموزشی به صورت مشترک و … از جمله موارد مطرح شده این تفاهم نامه به شمار می‌رود.