به گزارش جامجمآنلاین از فارس، طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب: «بسیجی بودن فرهنگ مجاهدان گمنام است» مجاهدانی که جان بر کف در تمام میدانهای سخت و نرم حضور دارند.
پنجم آذرماه سالروز تاسیس سازمان بسیج مستضعفین است که با فرمان امام خمینی (رحمهالله علیه) در ۵ آذر ۱۳۵۸ تشکیل شد و پس از تصویب مجلس شورای اسلامی در دی ۱۳۵۹ به صورت قانونی رسمیت پیدا کرد.
اهمیت این سازمان به قدری است که بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی از آن به عنوان ارتش ۲۰ میلیونی یاد کردند و ایشان تاکید کردند «جوانها را یادشان بدهید و همه جا باید اینطور بشود که یک مملکت بعد از یک چند سالی بشود یک کشوری با ۲۰ میلیون جوان که دارد بیست میلیون تفنگدار داشته باشد. بیست میلیون ارتش داشته باشد و چنین مملکتی آسیببردار نیست.»
این سازمان در دوران جنگ تحمیلی نقش حیاتی ایفا کرد و پس از آن به یکی از ارکان اساسی کشور در حوزههای دفاعی، فرهنگی و اجتماعی تبدیل شد و امروز این سازمان با دارابودن ۲۳ قشر مختلف در حوزههای مختلف به مردم خدمت رسانی میکنند.
فرماندهان مختلفی در طول تاریخ بسیج مسؤولیت این سازمان را بر عهده داشتهاند. از جمله این فرماندهان میتوان به حجتالاسلام امیر مجد، حجتالاسلام احمد سالک، حجتالاسلام محمدعلی رحمانی، سردار علیرضا افشار، شهید سید محمد حجازی، سردار محمد علی جعفری، حجتالاسلام حسین طائب سردار محمدرضا نقدی، سردار غلامحسین غیبپرور و سردار غلامرضا سلیمانی اشاره کرد.
در دوران فرماندهی این افراد، بسیج همواره در تلاش بود تا علاوه بر گسترش حضور خود در تمام کشور، با فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی نقش خود را در تقویت پایههای انقلاب اسلامی ایفا کند.
بسیج در عرصه سازندگی
حضور بسیج در عرصه سازندگی برای همگان مشهود و قابلتحسین بوده است. بسیجیان جهادگر در عرصههای ساختوساز منازل مسکونی در مناطق محروم، ساخت جاده و راههای روستایی، زهکشی و احداث کانال، ساخت تصفیهخانه، احداث خطوط انتقال آب و گاز، سازههای زیرزمینی، مخازن آب، حملونقل، معدن، کشاورزی، خدمات مشاورهای و... همواره پیشقدم بودهاند.
گروههای جهادی بسیج اقدامات گستردهای در حوزه محرومیت زدایی و سازندگی در نقاط مختلف کشور انجام شده است. این طرحها برای توسعه مناطق محروم شامل طرحهای بهداشت، راه روستایی، پل سازی، آبرسانی، و اجرای طرحهای اشتغالزایی است که با استقبال خوب مردم هم روبرو شده است.
در مناطق روستایی به آموزش هم توجه جدی شده و مهمترین اولویت بسیج در سالهای اخیر توجه به اشتغال و اجرای طرحهای مربوط به تأمین آب شرب و کشاورزی است.
سربلندی بسیج در آزمون مقابله با کرونا
در شرایطی که کشور با ویروس کرونا دستوپنجه نرم میکرد و در روزهایی که بیمارستانها پر بود از مبتلایان به کرونا، دلاورمردان بسیجی در آزمون بزرگ خدمترسانی در مبارزه با بیماری کرونا و کمک مؤمنانه به مردم و آسیبدیدگان با سربلندی بیرون آمده و در کنار سایر نهادها، جلوه دیگری از مسئولیتپذیری در برهههای حساس را به نمایش گذاشت و کمک بسیاری به کشور و مردم عزیز ایران اسلامی کرد.
در چنین شرایطی، همیاری گروههای مردمی از جمله بسیج و گروههای جهادی تأثیر زیادی میتوانست بر کاهش این چالشها داشته باشد؛ از این جهت این گروهها از سه فاز فعالیت خود را آغاز کردند: ضدعفونی کردن معابر، اماکن و بیمارستانها، تغسیل اموات و تهیه بستههای معیشتی در قالب "نهضت مواسات.
تولید تجهیزات پزشکی و بهداشتی
یکی دیگر از اقدامات مهم بسیج در ایام فراگیریِ کرونا، تولید تجهیزات پزشکی و بهداشتی و توزیع آن در سطح جامعه بود. چنین اقدامی از یک سو کمبود اقلامی مثل ماسک را جبران کرد و از دیگر سو سبب کاهش هزینههای این اقلام در بازار شد.
حضور بسیج در شرایط بحرانی در کنار مردم
با وقوع سیل، زلزله، رانش زمین، و این قبیل حوادث غیرمترقبه و طبیعی که عموماً مردم به دنبال دورشدن از نقاط حادثه زده و رساندن خود به مناطق امن هستند، بسیجیان در کنار عوامل امدادی به سمت مناطق حادثهدیده شتافته تا به یاری مردم برسند.
اعزام گروههای امدادی توسط بسیج جامعهی پزشکی، کمک رسانی با ادوات و تجهیزات جامعه مهندسی و حضور نیروی انسانی بسیج نشان از احساس مسئولیت و خدمت رسانی روحیه بسیج را دارد. همچنین نیروهای امدادی بسیج پس از بازگشایی معابر در زمان وقوع حوادث طبیعی در کنار نیروهای هلال احمر برای استقرار و نصب چادرها جهت اسکان زلزله زدگان هستند.
زلزله کرمانشاه
در این زلزله پایگاههای بسیج سراسر کشور از همان ساعت اولیه وقوع حادثه، همراه با نیروهای جهادی به صورت سازماندهیشده و در قالب گردانهای امام علی (ع)، امام حسین (ع) و بیتالمقدس کار خود را در امدادرسانی به زلزلهزدگان آغاز کردند تا بار دیگر جلوه همدلی و نوعدوستی را در معرض همگان و بدخواهان نظام قرار دهند.
نیروهای جهادی و بسیجی در این رویداد، با کمترین امکانات در عرصه سازندگی ورود پیدا کردند و مایه آرامش خاطر برای خانوادههای مناطق زلزلهزده شدند.
سیل شیراز
پس از وقوع این سیل، گروههای جهادی و بسیجی همراه با سپاه پاسداران در صحنه حضور یافتند و حدود دو هزار و ۳۰۰ نفر مسافر نوروزی و گاه سیلزدگان محله سعدی شیراز توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اسکان داده شدند.
بعد از سیلاب، ۷۰ هزار و ۸۴۵ وعده غذا اعم از صبحانه، ناهار و شام بین آسیبدیدگان و مسافران نوروزی شیراز توزیع شد. به گفته مسئولان وقت، گروههای جهادی دانشجویی و دانشآموزی، طلاب بسیجی و نوجوانان بسیجی در کنار سایر اقشار بسیج فعالیتهای تاثیرگذار و درخشانی را در امدادرسانی به مردم شیراز انجام دادند.
سیل لرستان
از همان ساعات اولیه یگانها و تجهیزات سپاه و نیروهای بسیجی عملیات امداد و نجات را در مناطق سیل زده و برفگیر کشور آغاز و در کنار سایر یگانهای امدادی به ارائه خدمات مبادرت کردند.
در این راستا یگانهای امداد و نجات بسیجی و پاسدار و دیگر نیروهای جهادی و مردمی ضمن رساندن خود به صحنه، عملیات بازگشایی محورهای مواصلاتی، جادهها و مسیرهای روستایی را با استفاده از تجهیزات و ماشین آلات سنگین و نیمهسنگین اعزام شدهی نیروی زمینی سپاه و قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء آغاز کردند و همزمان نجات، جابجایی، اسکان و استقرار موقت مردم را به رغم شرایط نامناسب جوی به انجام رساندند.
تخلیه آب از منازل و معابر و لایروبی، شستشو و پاکسازی خانهها و لوازم، بازگشایی مطمئن معابر، تقویت و احداث سیل بندهای مورد نیاز روستاها در مناطق سیلزده به منظور ممانعت از ورود سیلابها به مناطق مسکونی و محل زندگی مردم توسط یگانهای مهندسی نیروی زمینی سپاه و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء از دیگر اقدامات در برابر سیل لرستان شمرده میشود.
حضور بسیج در عرصههای علمی و فرهنگی
یکی از نکات برجسته در رهنمودهای مقام معظم رهبری، توجه به نقش بسیج در پیشرفت علمی و فرهنگی است.
ایشان در بیانیهای به مناسبت هفته بسیج فرمودند: "بسیجی یعنی پیشرو در علم و عمل. " نمونهی بارز این پیشرفت، تشکیل بسیج دانشجویی و بسیج اساتید در دانشگاههاست که نقش موثری در تولید علم و ترویج فرهنگ مقاومت داشتهاند.
برای مثال، بسیج دانشجویی در بیشاز ۱۲۰ دانشگاه کشور، طرحهای جهادی علمی برای مناطق محروم اجرا کرده که نتایج ملموسی در توسعه دانشبنیان کشور داشته است.
فعالیت بسیج در زمینههای اجتماعی و فرهنگی
بسیج با تمرکز بر تقویت انسجام اجتماعی و توسعه فرهنگی، وارد میدان شد. برای نمونه، بر اساس آمار رسمی، بسیج تاکنون بیشاز ۲۰ هزار دورهی آموزشی و فرهنگی برای ارتقای آگاهی جوانان در موضوعاتی مانند مبارزه با اعتیاد، تقویت بنیان خانواده و سبک زندگی اسلامی برگزار کرده است. بسیج همچنین در مقابله با آسیبهای اجتماعی نظیر اعتیاد و طلاق، نقش مهمی داشته است.
حضور بسیج در عرصههای اقتصادی و فناوری
بسیج اقتصادی با برنامههایی نظیر حمایت از مشاغل خرد و خانگی، ایجاد تعاونیهای محلی و تشویق به تولید داخلی، گامهای بزرگی در جهت اقتصاد مقاومتی برداشته است. برای مثال، در طرحهای بسیج سازندگی در حوزه اشتغالزایی، بیشاز ۲۰۰ هزار شغل پایدار برای جوانان ایجاد شده است.
همچنین در حوزه فناوری، بسیج علمی و پژوهشی با حمایت از نخبگان بسیجی، زمینهساز تولیدات دانشبنیان در کشور شده است.
هدف بسیج عمقبخشی به خدمات خود است
سردار مقداد فرمانی دبیر اشراف راهبردی ریاست سازمان بسیج نیز درباره مأموریتهای بسیج گفت: یکی از ماموریتهای بسیج عمق بخشی داخلی در سطح جامعه است.
وی افزود: من نمیتوانم از مردم دور باشم و از مردم خواستهای داشته باشم که به طور مثال مردم در اجتماعات و برنامههای مناسبتی حاضر شوید. لذا؛ بایستی در کنار مردم باشم، هنگامی که در کنار مردم باشیم آنگاه مردم بسیج را از خود میدانند.
واقعیت این است که بسیج یک سازمان دور از مردم نیست در واقع ما همان مردم هستیم، اما به شکل تشکلیافته آن.
دبیر اشراف راهبردی ریاست سازمان بسیج در مورد ارزیابی از میزان استقبال جوانان و نوجوانان از اردوهای راهیان پیشرفت نیز اظهار کرد: اقشار مختلف بسیج اعم از بسیج دانشجویی بسیج دانش آموزی بسیج اساتید بسیج طلاب و روحانیت، بسیج کارخانجات و ادارات و سایر اقشار بسیج این کار را به عنوان ماموریت اصلی خود قرار دادهاند.
سردار فرمانی تأکید کرد: توسعه واژه خوبی است که در جامعه رخ داده، اما توسعهای که همراه با عدالت باشد به معنای پیشرفت است.
توسعه همراه با عدالت که پیشرفته نیز هست اگر در کنار حس تحریمها و محاصرههای رقم خورده باشد باعث میشود که مردم امیدوار باشند. یکی از مثالهای ساده در این زمینه عرصه دفاعی و نظامی است.
وی تصریح کرد: اکنون خاطر مردم از بابت دفاع و موضوعات نظامی ما راحت است چرا که در اوج تحریمها پیچیدهترین موشکها و پهپادها را طراحی کرده و ساختهایم. همه دستاوردها نه در رزمایش بلکه در میدان عمل هم آن را اثبات کردهایم که در وعده صادق اثبات شد که توانایی ما به منصه ظهور گذاشته شد.
دبیر اشراف راهبردی ریاست سازمان بسیج بیان کرد: در موضوعات مختلف اقتصادی، خدمات رسانی، سازندگی نیز نیاز است که جامعه در جریان پیشرفتهای اتفاق افتاده قرار گیرد.
اگر جامعهای امید داشت در نتیجه غالب و در صحنه خواهد بود، اگر جامعه ناامید شود این ناامیدی اثر خود را در موضوعات مختلف مشارکتی میگذارد و یاس و ناامیدی موجب ایجاد رخوت و سستی در جامعه میشود.
با توجه به مطالب فوق، «بسیج» بهعنوان نهادی مردمی، با محوریّت ایمان و اخلاص در خدمت به مردم، نقش بسیار مهمّی در تحقق اهداف انقلاب اسلامی و پیشبرد اهداف کشور ایفاء کرده است.
از دفاع از مرزها در دوران دفاع مقدس گرفته تا حضور در عرصههای سازندگی، اقتصاد، فرهنگ، علم و مقابله با بحرانها، بسیج همواره نمادی از وحدت و همدلی ملّی بوده است.
حضور فعال بسیجیان در مناطق محروم، کمک به توسعهی اقتصادی و اجتماعی، تقویت هویّت اسلامی - ایرانی و ترویج فرهنگ ایثار و فداکاری، از جمله دستاوردهای این نهاد بوده است.
با توجه به شرایط کنونی و تهدیدات مختلف، بسیج همچنان بهعنوان یک نیروی مردمی و خودجوش، میتواند در تمامی حوزههای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نقشی تعیینکننده در پیشبرد اهداف کشور ایفا کند.
بنابراین، تقویت و گسترش فعالیتهای بسیج در سراسر کشور بهویژه در شرایط بحرانی، میتواند به تحقّق اهداف توسعه پایدار، تقویت وحدت ملّی و مقابله با تهدیدات داخلی و خارجی، کمک کند.
∎