به گزارش ایکنا، کتاب «دینشناسی» درسگفتارهای حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدباقر سیستانی با ترجمه محمدمهدی عظیمی منش، محمدحسن قاسمی و سیدمحمد احمدی است که از سوی انتشارات «دلیل ما» با 264 صفحه با بهار امسال منتشر شده است.
این کتاب پنج درسگفتار دارد که به موضوعات «تجربه من از دین»، «آیا در مورد خدا شک است؟»، «شناخت دین»، «اهمیت تحقیق درباره دین»، «روش دین در ارشاد انسان» میپردازد.
درسگفتار «تجربه من از دین»
سیستانی در مقدمه این کتاب آورده است: «دین در صورتی که درست و به حق باشد با آموزههایش درباره زندگی دنیوی و جایگاه انسان در دنیا، همچنین راه او پس از این جهان و نقش رفتار و افکار آدمی در زندگی آخرت، نقش مهمی در سعادت و خوشبختی یا شقاوت و شوربختی انسان دارد. به همین خاطر برای همه لازم است که به بررسی دین و سنجش درستی آن و آموزههایش بپردازد.
از این رو من نیز با روشهای معقول و مناسب به بررسی و واکاوی در این باره پرداختم و پس از اندیشههای گسترده و کاوشهای بسیار به شواهد و مطالب درخوری رسیدم که عقلم را قانع و دلم را آرام کندو به من اطمینان دهد که این هستی زیبا و شگرف، آفریدگاری با ویژگیهای والا دارد. عدالت و خیر و نیکی را میپسندد و ظلم و شر و بدی ناپسند اوست.»
درس گفتار «آیا در مورد خدا شک است»
سیستانی در درسگفتار دوم با عنوان «آیا در مورد خدا شک است» بیان کرده است: «محور بحث در این دیدار وجود خدای سبحان به عنوان خالق و طراح این نظم منظم و قانونمند و زیبای هستی است. قدم اول شناخت پیدا کردن انسان نسبت به زندگی و حقیقت و غایات آن و معین کردن روش علمی سازگار و منسجم با حقیقت و غایات زندگی و رفتار صحیح در این رابطه و نیز بحث از وجود خداست. وجود خداوند اولین پایه دین است و دین فرسته (فرستاده شده) خدا به انسان است و حاوی سه پیام مهمی است که زندگی انسان را دگرگون میسازد.
پیام اول از پیامهای دین وجود خدایی است که خالق این هستی و موجودات آن از جمله انسان است. دومین پیام این است که انسان مورد اهتمام و توجه این آفریدگار بوده است و خدا به انسان پیامهایی فرستاده است که در ضمن آنها از ذات و خصوصیت و غایتهای کمالی انسان پرده برمیدارد و اهتمامش به انسان را بیان میکند و در آن فرستهها بر قواعد رفتار صحیح در زندگی دنیا تأکید میورزد. سومین پیام این است که انسان موجودی خالد و جاوید است که بعد از مرگ باقی میماند تا با نتایج شناخت و عقاید و رفتار خوب و بدش در زندگی دنیا مواجه شود».
درس گفتار «شناخت دین»
نویسنده کتاب «دینشناسی» در درسگفتار سوم با موضوع «شناخت دین» آورده است: «به دست آوردن بینش در مورد دین و اتخاذ موضعی شایسته در برابر آن برای هر یک از ما امری ضروری است زیرا دین انسان را از سرانجام و عاقبت او و آثار و اعمال و رفتارش خبر میدهد و این چیزی است که طبعاً چارهای جز تحقیق و بررسی پیرامونش نداریم. به علاوه دین گونهای از تعلیم و تربیت را به عنوان روش شایسته برای به کار بستن در خانواده و تعاملات اجتماعی پیشنهاد میکند.»
درس گفتار «اهمیت تحقیق درباره دین»
سیستانی در درس گفتار چهارم به موضوع «اهمیت تحقیق درباره دین» میپردازد. وی در این درس گفتار گفته است: «نخستین پرسشی که به هنگام گفتگو از دین و بحث از راستی و حقانیتش به ذهن انسان خطور میکند این است که اصلاً چرا باید درباره دین تحقیق کرد. پاسخ اجمالی این سؤال واضح است دین پیام خداوند سبحان به انسان و حاوی آموزهها و گزارههای مهمی است که افقهای زندگی انسان و ابعاد آن را تغییر میدهد و این تغییر به سبب هدف متفاوتی است که برای زندگانی ترسیم میکند. آن هدف از آن رو متفاوت است که دین به سوی معبودی رهنمون میشود که به انسان توجه دارد و مستحق معرفت، شکر و ادب است. انسان نیز میتواند با او ارتباط برقرار کرده،مناجات کند و به او امید ببندد. این همه بعد روحی جدیدی همراه با امیدواری، آرامش و الهام به زندگی انسان میبخشد.»
درس گفتار «روش دین در ارشاد انسان»
درس گفتار پنجم و آخر کتاب «دین شناسی» به موضوع «روش دین در ارشاد انسان» میپردازد. در مقدمه این درس گفتار آمده است: «یکی از اولویتهای معرفتی که لازم است هر انسان خردمندی در زندگی به آن اهتمام ورزد، تحقیق اصولی و جدی در مورد دین و اطمینان یافتن در مورد این امر است. مراد ما از این تحقیق پژوهش درباره وجود رسالت و پیغام خدا است که در آن در مورد خودش و خصوصیاتش و عنایت و توجهش به انسان پرده بردارد و در آن تبیین کند که انسان در این زندگی برای شناخت و رفتار نیکو و حکیمانه آفریده شده است تا در نشئه دیگر (آخرت) به درجه متناسب با آن برسد.
انتهای پیام