شناسهٔ خبر: 69921405 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

تحلیل

سیاه‌ترین روز‌های مدعیان حقوق بشر/ سازمان ملل توانایی کنترل صهیونیست‌ها را ندارد

رژیم صهیونیستی سال‌هاست که کمپینی علیه سازمان ملل متحد به راه انداخته است، با وجود اینکه خود عضوی از این سازمان است. دلیل این اقدام، ناتوانی نهاد‌های سازمان ملل در اجرای هرگونه اقدام تنبیهی علیه اسرائیل به‌خاطر جنایات و تخلفاتش علیه مردم فلسطین از زمان تأسیس این رژیم در سال ۱۹۴۸ است.

صاحب‌خبر -

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از الجزیره: رژیم صهیونیستی سال‌هاست که کمپینی علیه سازمان ملل متحد به راه انداخته است، با وجود اینکه خود عضوی از این سازمان است. دلیل این اقدام، ناتوانی نهادهای سازمان ملل در اجرای هرگونه اقدام تنبیهی علیه اسرائیل به‌خاطر جنایات و تخلفاتش علیه مردم فلسطین از زمان تأسیس این رژیم در سال 1948 است.

این حملات با جنگ نسل‌کشی که اسرائیل بیش از 13 ماه است علیه فلسطینیان در نوار غزه به راه انداخته، شدت بیشتری یافته است. این جنگ به هدف قرار دادن رهبران و اعضای حزب‌الله لبنان، محل اقامتشان و حامیان اجتماعی آنها در سراسر لبنان نیز گسترش یافته است. در این میان، نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در جنوب لبنان (یونیفیل) بارها مورد حملات مستقیم و مکرر اسرائیل قرار گرفته‌اند.

توهین ها و بی اخلاقی های سران صهیونیستی و نتانیاهو

در عرصه سیاسی نیز، مقامات سازمان ملل از سوی سیاستمداران و نظامیان اسرائیل، به‌ویژه نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو، مورد حمله و توهین قرار گرفته‌اند. برای نمونه، یسرائیل کاتس، وزیر خارجه سابق و وزیر دفاع فعلی اسرائیل، در تاریخ 2 اکتبر 2024 آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، را «عنصر نامطلوب» خواند که به معنای ممنوعیت ورود وی به اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی است.

حتی امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، نیز از حملات و توهین‌های نتانیاهو در امان نماند. این حملات به‌دلیل یادآوری مکرون از تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل در نوامبر 1947 (قطعنامه 181) بود که به تأسیس یک کشور یهودی و یک کشور عربی رأی داده بود.

آنتونیو گوترش تنها مقام بین‌المللی نیست که دولت راست‌گرای افراطی اسرائیل او را شخصی نامطلوب دانسته و مورد هدف حملات اسرائیلی قرار گرفته است. پیش‌تر، مقامات اسرائیلی همچنین به فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در سرزمین‌های اشغالی فلسطینی، اجازه ورود به کشور را در آوریل گذشته ندادند.

او نیز به نوبه خود تحت حملات هدفمند اسرائیلی قرار گرفت، اما در پاسخ به این حملات گفت که این اقدام "حمله‌ای بی‌مورد و نشانه‌ای از بزدلی اخلاقی" است.

هجمه های بی اساس و پیوستۀ رژیم صهیونیستی به سازمان ملل

شاید خطرناک‌ترین حمله اسرائیل به سازمان ملل، رأی‌گیری کنست اسرائیل در تاریخ 28 اکتبر 2024 باشد که دو تصمیم برای ممنوعیت فعالیت‌های آژانس امداد و کاریابی پناهندگان فلسطینی (اونروا) در سرزمین‌های اشغالی اتخاذ کرد. یکی از این تصمیمات قطع روابط تمامی نهادهای اسرائیلی با این آژانس بود و دیگری به "ممنوعیت هرگونه نمایندگی و توقف خدمات آن و جلوگیری از هرگونه فعالیت به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم در سرزمین‌های تحت حاکمیت اسرائیل" اشاره داشت. این تصمیمات پیامدهای سیاسی، قانونی و انسانی قابل توجهی به همراه خواهد داشت.

یکی از شدیدترین حملات اسرائیل به سازمان ملل، تصمیم کنست (پارلمان اسرائیل) در 28 اکتبر 2024 بود که فعالیت‌های آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) را در سرزمین‌های اشغالی ممنوع کرد. یکی از این تصمیم‌ها، قطع روابط اسرائیل با آنروا و دیگری منع هرگونه فعالیت این سازمان در «اراضی تحت حاکمیت اسرائیل» بود. این اقدامات پیامدهای سیاسی، حقوقی و انسانی جدی به همراه خواهد داشت.

این اقدامات نه‌تنها با منشور سازمان ملل و قوانین بین‌المللی تناقض دارند، بلکه نافرمانی اسرائیل از تصمیمات نهادهای بین‌المللی نشان‌دهنده ماهیت آن به‌عنوان یک «دولت یاغی» است.

در 10 مه 2024، دنی اردان، سفیر پیشین اسرائیل در سازمان ملل، در اقدامی جنجالی منشور سازمان ملل را از تریبون مجمع عمومی پاره کرد. این اقدام در واکنش به رأی مجمع عمومی برای حمایت از درخواست فلسطین جهت عضویت کامل در سازمان ملل انجام شد.

این تصمیم تهدیدی جدی برای فعالیت‌های این سازمان به شمار می‌رود، زیرا توانایی آن را در انجام مسئولیت‌هایش نسبت به میلیون‌ها پناهنده فلسطینی محدود می‌کند. این نهاد تنها سازمانی است که کمک‌های انسانی، مراقبت‌های بهداشتی و آموزش را برای فلسطینیان ساکن در اردوگاه‌های پناهندگان در غزه و کرانه باختری ارائه می‌دهد. همچنین، این سازمان نماد حفظ حق بازگشت پناهندگان فلسطینی به سرزمین‌های خود است.

دلیل اصلی حمله اسرائیل به سازمان ملل، به سادگی این است که این سازمان نماینده مشروعیت بین‌المللی است، که مجموعه‌ای از اصول و قوانین را تعیین کرده است تا روابط بین‌المللی را هدایت کند و از طریق نهادها و ارگان‌های خود که مسئول حفظ صلح و امنیت جهانی هستند، عمل کند.

خود برتر بینی رژیم اسرائیل زیر سایه حمایت های آمریکا و کشورهای غربی

رژیم صهیونیستی هیچ‌یک از این موارد را به رسمیت نمی‌شناسد، زیرا خود را بالاتر از تمام معاهدات و قوانین بین‌المللی می‌داند؛ به ویژه به خاطر حمایتی که از سوی ایالات متحده و متحدانش در کشورهای غربی دریافت می‌کند.

اسرائیل به صورت طبیعی شکل نگرفته است. این کشور مانند سایر کشورهای جهان نیست که بر اساس فرآیندهای اجتماعی و سیاسی بین گروه‌های انسانی که در یک منطقه مشخص زندگی می‌کنند، ایجاد شده باشد. بلکه به عنوان یک رژیم استعماری شهرک نشین شکل گرفته است.

از زمان تأسیس خود در سال 1948، اسرائیل به استفاده از خشونت علیه فلسطینیان ادامه داده و با جنگ‌ها، اخراج اجباری و همچنین مجازات جمعی مداوم، به هدف قرار دادن فلسطینیان پرداخته است.

اگرچه رفتارهای تهاجمی اسرائیل با منشور سازمان ملل و قوانین بین‌المللی مغایرت دارد، اما عدم پایبندی اسرائیل به تصمیمات نهادهای بین‌المللی، حقیقت این کشور را به عنوان یک دولت یاغی فاش می‌کند و فرار از هرگونه مجازات را به او اجازه می‌دهد تا به چالش کشیدن سازمان ملل ادامه دهد.

این وضعیت به جایی رسیده که سفیر سابق اسرائیل در سازمان ملل، دانی ایردان، در تاریخ 10 مه 2023 نسخه‌ای از منشور سازمان ملل را در حالی که بر روی منبر مجمع عمومی ایستاده بود، پاره کرد. این اقدام پاسخی بود به رأی‌گیری مجمع عمومی به نفع تصمیمی که از درخواست فلسطین برای عضویت کامل در سازمان ملل حمایت می‌کرد.

سازمان ملل متحد پیشتر ده‌ها قانون صادر کرده است که جنایات اسرائیل و نقض حقوق بشر در سرزمین‌های اشغالی فلسطین را محکوم کرده‌اند. این اقدامات علی‌رغم فشارهایی که از طرف حامیان اسرائیل و متحدانش، به ویژه ایالات متحده، برای جلوگیری از صدور بیش از 50 پروژه تصمیم علیه اسرائیل وارد شده است، انجام شده‌اند.

سازمان ملل تلاش دارد تا احترام به قوانین بین‌المللی و حفاظت از حقوق بشر را تقویت کند؛ اما سیاستمداران اسرائیلی این تلاش‌ها را تحقیر کرده و کار آن‌ها و تلاش‌هایشان زیر پا می‌گذارند و آن را ابزاری متعصب علیه سیاست‌های خود می‌دانند. بنابراین، آن‌ها هیچ‌گاه از هدف قرار دادن این سازمان دست نمی‌کشند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، حتی از توهین به سازمان ملل در تاریخ 27 سپتامبر 2023 ابایی نداشت و آن را "چاه زهرآگین ضد یهودی که باید خشک شود، توصیف کرد. او افزود که اگر این سازمان به خواسته‌های او پاسخ ندهد، دیگر "جز یک نمایش حقیر نخواهد بود".

دلیل اصلی حمله اسرائیل به سازمان ملل این است که این سازمان نماینده مشروعیت بین‌المللی است که مجموعه‌ای از اصول و قوانین را برای هدایت روابط بین‌المللی تعیین کرده است، چیزی که اسرائیل آن را نمی‌پذیرد.

از زمان آغاز جنگ نسل‌کشی در غزه در تاریخ 8 اکتبر 2023، میزان هدف قرار دادن سازمان ملل توسط اسرائیل افزایش یافته است. اسرائیل با طرح اتهامات کاذب سعی دارد تا اعتبار این سازمان را خدشه‌دار کند و آن را به عنوان نهادی که از "تروریست‌ها" حمایت می‌کند و مانع از حق دفاع اسرائیل در برابر آن‌ها می‌شود، معرفی کند.

حملات تبلیغاتی اسرائیل بر روی آژانس امداد و کاریابی برای پناهندگان فلسطینی (اونروا) متمرکز شده است. نتانیاهو در تاریخ 26 ژانویه 2024 ادعا کرد که 12 کارمند این آژانس در حمله‌ای که توسط جنبش مقاومت اسلامی (حماس) در تاریخ 7 اکتبر 2023 انجام شده بود، شرکت داشته‌اند.

این حمله تبلیغاتی اسرائیل در برخی کشورهای غربی حامی اسرائیل بازتاب پیدا کرد. کنگره ایالات متحده در تاریخ 23 مارس 2024 رأی به توقف تأمین مالی اونروا تا مارس 2025 داد، هرچند که دولت راستگرای افراطی اسرائیل هیچ مدرک قانع‌کننده‌ای برای اثبات ادعاهای خود ارائه نکرد.

علاوه بر این، گزارش‌های سازمان‌های حقوق بشری بین‌المللی تأیید کرده‌اند که ارتش اسرائیل عمداً مراکز متعلق به اونروا، از جمله مدارس، بیمارستان‌ها و خانه‌ها را هدف قرار داده است.

تاکنون ده‌ها قطعنامه از سوی سازمان ملل برای محکوم کردن جنایات اسرائیل صادر شده است، اما حمایت آمریکا از اسرائیل، تصویب بیش از 50 قطعنامه علیه آن را متوقف کرده است.

کشتارها و حملات وحشیانه رژیم اسرائیل به غیرنظامیان

از زمان آغاز جنگ اسرائیل علیه غزه در اکتبر 2023، حملات اسرائیل به سازمان ملل افزایش یافته است. اسرائیل سازمان ملل را به حمایت از «تروریست‌ها» متهم کرده و آنروا را «لانه تروریست‌ها» خوانده است. در 26 ژانویه 2024، نتانیاهو مدعی شد 12 کارمند آنروا در حمله حماس در اکتبر 2023 شرکت داشتند، اما هیچ مدرکی ارائه نکرد.

کنگره آمریکا در 23 مارس 2024، تأمین مالی آنروا را تا مارس 2025 متوقف کرد، درحالی‌که گزارش‌های سازمان‌های حقوق بشری نشان دادند ارتش اسرائیل به‌طور عمدی دفاتر آنروا، از جمله مدارس و بیمارستان‌ها، را بمباران کرده است.

به گفته فیلیپ لازارینی، کمیسر عمومی این آژانس، تعداد کارکنان کشته‌شده این آژانس حداقل 223 نفر از زمان آغاز جنگ اسرائیلی‌ها بر غزه بوده است. همچنین بیش از 563 غیرنظامی نیز که در مراکز این آژانس حضور داشتند، جان خود را از دست داده‌اند. افزون بر این، اسرائیل مدارس و مکان‌هایی را که به عنوان مراکز اسکان موقت برای آوارگان آماده شده بودند، بمباران کرده است؛ مکان‌هایی که اونروا مختصات آن‌ها را ارسال کرده تا ارتش اسرائیل آن‌ها را هدف قرار ندهد.

پیش‌تر، در ۱۸ آوریل ۱۹۹۶، جنگنده‌های اسرائیلی اردوگاهی از نیروهای یونیفیل در شهر قانا در جنوب لبنان را که پناهگاه غیرنظامیان لبنانی بود، بمباران کردند. این حمله منجر به جنایتی شد که طی آن ۱۰۶ غیرنظامی کشته شدند.

همچنین از زمان تشکیل نیروهای یونیفیل در ۱۹ مارس ۱۹۷۸ بر اساس قطعنامه‌های ۴۲۵ و ۴۲۶ شورای امنیت، این نیروها ۳۳۴ عضو خود را از دست داده‌اند که بیشتر آنها در حملات هوایی اسرائیل کشته شده‌اند. این نیروها در ۲۳ مارس همان سال وارد جنوب لبنان شدند.

سوالی که مطرح می‌شود این است: چرا عضویت اسرائیل در سازمان ملل تا زمان توقف حملاتش تعلیق نمی‌شود؟ پاسخ به این سوال این است که هرگونه اقدام تنبیهی برای تعلیق عضویت اسرائیل یا اخراج آن از سازمان ملل نیازمند توصیه شورای امنیت است.

و آشکار است که ایالات متحده، که حق وتو در شورای امنیت را دارد، اجازه تصویب هیچ اقدامی از این نوع را نمی‌دهد. بنابراین، اسرائیل به سیاست‌ها و اقدامات خود ادامه خواهد داد، به‌ویژه اینکه دولت راست افراطی به رهبری نتانیاهو با گرایش‌های فاشیستی اداره می‌شود که بر عقلانیت سیاسی رایج در اسرائیل تسلط یافته است.