مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به انتخاب گزینه ترامپ برای حضور در ناتو و همچنین روابط این کشور با سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: متیو ویتکر، گزینه ترامپ برای ناتو و اصولاً تمام گزینههای وی برای تشکیل کابینه جدید ایالات متحده بر تئوری پست نئوکانها استوار است. ترامپ به نوعی یک محافظهکاری جدید فراتر از افرادی مانند جان بولتون را طی میکند و اساساً این روند را مدنظر دارد. این بدان معنا نیست که ترامپ قرار است یک رفتار به شدت رادیکال از خود بروز و ظهور دهد اما به همان مقدار هم قرار نیست پروندههای مختلف برای او کم اهمیت جلوه داده شود یا او در دام میانهروهای حزب جمهوریخواه قدم بزند. بر اساس قانون اساسی ایالات متحده، او نمیتواند بیش از دو دوره رئیس جمهوری آمریکا شود اما به هر ترتیب وی توانست در این شرایط به هر صورتی که میتوانست آرای عمومی را در کشورش به نفع خود کسب کند و حالا برای دومین بار ترامپ بر صندلی ریاست جمهوری آمریکا تکیه خواهد زد.
وی ادامه داد: تیمی که ترامپ تشکیل داده و هر چند وقت یکبار اسامی آنها را در شبکه ایکس منتشر میکند به نوعی در راستای تحقق رویای «اول آمریکا» گام برمیدارند و بر همین اساس است که تیم وی را باید جریان محافظهکار جدید اما تندرو خطاب کنیم. استراتژی ترامپ در دور اول به نوعی اجرای دکترین بازیگر دیوانه بود که در این چهار سال وی کوشید تا بتواند با تکنیک حمله و جا خالی دادن و همچنین استفاده از نوعی پیچیدگی، حرف خود را به کرسی بنشاند که برای تحقق این مسأله هم طی چهار سال اول ریاست جمهوری خود تلاشهای زیادی را انجام داد. ترامپ در شرایطی وارد کاخ سفید خواهد شد که اصولاً مشکلات و موانع زیادی سر راه خود دارد که یکی از آنها پرونده اوکراین خواهد بود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: بر اساس تجربه اندوخته در خصوص رفتار ترامپ باید گفت که او در این بین باز هم سعی میکند بر اساس منافع خود و کاخ سفید عمل کند و عملاً بسیاری از ناظران بینالمللی اعتقاد دارند او به هر ترتیب همانند سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱ عمل نخواهد کرد. ترامپ در آن سالها صراحتاً اعلام کرد که ایالات متحده به دنبال تمرکز بر مسائل خارجی نیست و تمرکز را صرفاً بر حل و فصل پرونده اوکراین قرار خواهد داد. این رفتار به نوعی نشان میدهد که ترامپ به دنبال اجرای سیاست اول آمریکا خواهد بود و همین مسأله باعث شده تا این کشور صراحتاً ژاندارمی منطقه را فریاد بزند. به همین جهت باید توجه کرد که گزینه ترامپ برای ناتو و حتی سایر مقامهای آمریکا در دولت جدید ایالات متحده اصولاً رگههایی از محافظهکاران را نمایان میکند که همین موضوع نشان میدهد او یک کلونی به شدت قدرتمند و با حمایت خودش را راهاندازی کرده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بر همین اساس باید توجه شود که تیم تشکیلشده از سوی ترامپ اصولاً به دنبال آن است تا یک گفتمان جدید را در سطح بینالملل به نفع ایالات متحده رقم بزند اما مشخص نیست که آیا این تیم میتوانند اهداف مورد نظر رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده را عملیاتی کنند یا خیر. این موضوع به معنای ورود قدرتمند ایالات متحده به فرماندهی ناتو است و باید به این موضوع توجه شود که او سعی میکند در یک ماه اول با فدراسیون روسیه وارد یک روابط مشخص شود و مسکو را در کنار خود به دلیل وجود تهدیدات مشخص در اروپا حفظ کند. این امر میتواند به نوعی تقابل با چین را هم معنا کند اما در نهایت ترامپ سعی میکند تا از یک سو روسیه را در کنار خود قرار دهد و در اینجا ممکن است که این موضوع به روابط با ایران هم کشیده شود.