به گزارش ایرانپژواک، دربارهی عکسی که در پی میبینید، پیشتر توسط برخی تاریخپژوهان توضیحاتی ارائه شده، اما متاسفانه مدتی است دوباره با یک توضیح جنجالی و البته کذب در فضای مجازی و حتی برخی پایگاههای خبری دست به دست میشود.
جاعلان فضای مجازی که به دنبال گرفتن کلیک، راست و دروغ را به هم آمیخته و به نام تاریخ به خورد مخاطب میدهند در توضیح این عکس نوشتهاند: «صف بانوان برای دیدار با ناصرالدینشاه...»
واقعیت چیست؟
اما واقعیت این عکس چیست؟ مدتهای قبل عبدالله شهبازی تاریخپژوه در کانال تلگرامی خود (@abdollahshahbazi) در واکنش به این مطلب کذب در ذیل عکس یادشده، طی یادداشتی با عنوان «پستهای عامیانه و تحقیر ایران و ایرانی» واقعیت آن را به نقل از مجید عبدامین قاجارپژوه توضیح دادهاند. ایشان چنین نوشتند:
یکی دو سال است شاهد پخش و انتشار عکس زیر هستم با زیرنویسی توهینآمیز و دروغ. عکس مربوط به سال ۱۳۱۰ ق. است و زنان فقرایی هستند که برای دریافت کمک مالی ناصرالدین شاه در میدان مشق جمع شدهاند. هیچ ربطی به «حرمسرای ناصرالدینشاه» ندارد.
توضیح جناب آقای مجید عبدامین، قاجارپژوه ارجمند، در این باره بنقل از روزنامهی خاطرات ناصرالدین شاه:
شرح تصویر مورد اشاره، با استناد به خاطرات ناصرالدین شاه:
«شنبه ۲۵ ربیع الثانی ۱۳۱۰ [آبان ۱۲۷۱]
امروز نایبالسلطنه زنهای فقیر را در میدان مشق جمع کرده، پول داده بود. به این معنی که گفته بودیم به هزار نفر از زنهای فقرا بلیط بدهند، در میدان مشق حاضر شوند؛ هزار تومان ما پول میدهیم، نایبالسلطنه به آنها تقسیم کند.
امروز نایبالسلطنه پول را برده بود. میرزا محمدخان هم با نایبالسلطنه بود. وقتی وارد میدان مشق شده بودند، دیده بودند زنها از هزار تجاوز کرده، به سه هزار نفر رسیدهاند؛ لابد هزار تومان را طوری تقسیم کرده بود که با کمال نظم به همه رسیده، پولشان را گرفته، خوشحال رفته بودند.» (نقل و تلخیص از روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه ۱۳۰۸-۱۳۰۹ق، به کوشش نسرین خلیلی و مجیدعبدامین، ص۳۳)
انتهای پیام
∎