جوان آنلاین: کانال تلگرامی انتخابات آمریکا نوشت:
فارن افرز در یادداشت جدیدی به روابط نزدیک چین با ایران، روسیه و کره شمالی و نگرانی جدی مقامات آمریکایی پرداخته است. این گروه که واشنگتن از آن به عنوان «محور شر جدید» یاد میکند، با هدف کاهش نفوذ آمریکا در عرصه جهانی شکل گرفته است.
چین به عنوان غول اقتصادی این گروه با تولید ناخالص داخلی ۱۹.۴ تریلیون دلاری در سال ۲۰۲۳، نقش کلیدی در حمایت از متحدانش ایفا میکند. پکن با خرید ۹۰ درصد نفت ایران، نقش حیاتی در اقتصاد این کشور را در دست دارد. همچنین از زمان آغاز جنگ در اوکراین، با صادرات بیش از ۹ میلیارد دلار کالای دومنظوره به روسیه، به یاری این کشور شتافته است.
آمارها نشان میدهد چین اکنون تامینکننده ۳۸ درصد از نیازهای وارداتی روسیه است که این امر به مسکو در دور زدن تحریمهای غرب کمک شایانی کرده است. این کشورها همکاریهای نظامی خود را نیز گسترش دادهاند و رزمایشهای مشترک دریایی در خلیج عمان و گشتهای هوایی در شرق آسیا برگزار میکنند.
توان نظامی این ائتلاف قابل توجه است. تنها چین و روسیه روی هم ۲.۵ میلیون نیروی نظامی فعال دارند که از تعداد نیروهای آمریکایی (۱.۴ میلیون نفر) بیشتر است. این دو کشور با داشتن ۱۳ هزار تانک و ۹۰۰ کشتی جنگی، از نظر تجهیزات نظامی نیز از آمریکا (با ۶ هزار تانک و ۴۸۴ کشتی جنگی) پیشی گرفتهاند.
نکته قابل تامل اینجاست که چین با وجود تنشهای سیاسی با غرب، همچنان روابط اقتصادی قوی خود را با متحدان آمریکا حفظ کرده است. حجم مبادلات تجاری پکن با اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ به رقم چشمگیر ۸۰۰ میلیارد دلار رسید که ۱۵ درصد کل تجارت خارجی اتحادیه اروپا را شامل میشود.
پریشانی آمریکا از دست چین و متحدانش
صاحبخبر -
∎