به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، نشست اندیشهورزی با موضوع حدنگاری یا کاداستر اراضی وقفی کشور با حضور حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجتالاسلام سید سعیدرضا عاملی، رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، حجتالاسلام محمد حاج ابوالقاسم، مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت و حوزههای علمیه، حجتالاسلام غلامرضا عادل، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه، حجت الاسلام امرالله حسنینیا، معاون حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه، مجتبی باقرزاده، مدیرکل اسناد و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه و حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز، چهارم آذرماه در محل سازمان اوقاف برگزار شد.
حجتالاسلام خاموشی طی سخنانی در این نشست با اشاره به اقدامات مهمی که طی سه سال اخیر در زمینه سنددار کردن موقوفات انجام شده است، اظهار داشت: با سنددار کردن موقوفات، آمار دعاوی تا ۷۰ درصد کاهش پیدا کرده است. اگر حدنگاری و GIS حاکم شود، در حوزه ثبت و سند مشکلات برطرف میشود.
وی با بیان اینکه وقفهای مختلف از وقف آب، معدن، اصله درخت و املاک وجود دارد، افزود: در حوزه موقوفات سعی کرده ایم نوع بهرهوری را جابجا کنیم و به سمت مولدسازی رفته ایم. در این راستا ذهن ساختارمند سنتی سازمان وقف تغییر میکند و به سمت مولدسازی میرود. از جمله این اقدامات میتوان به راه اندازی نیروگاه تولید برق در بقاع متبرکه اشاره کرد. در این راستا پروژه راهاندازی نیروگاه دو و نیم مگاواتی در دستور کار است و در این زمینه اشتراک سرمایه گذاری بین بقاع متبرکه از طریق یک سامانه صورت میپذیرد، بعد از آن نیروگاه ۳۰ مگاواتی خورشیدی در چهارمحال و بختیاری در دستور کار قرار دارد.
در ادامه این نشست، گزارش عملکرد حدنگاری یا کاداستر اراضی وقفی کشور و اماکن مذهبی که سازمان اوقاف تصدی آنها را برعهده دارد توسط مدیرکل اسناد و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه ارائه شد.
باقرزاده اظهار کرد: در قانون اختیارات سازمان اوقاف (ماده ۶) تاکیده شده که حفظ عین و اصل موقوفه مقدم بر هر اقدامی در اداره موقوفه است، لذا تثبیت مالکیت موقوفه هم از مصادیق بارز عین موقوفه است و با ثبیت مالکیت موقوفه اصل ملک وقفی صیانت میشود.
وی گفت: قانون ثبت عمومی، سال ۱۳۱۰ وضع شده است. در راستای این قانون هر شخصی که مدعی مالکیت بوده تقاضای ثبت داده و پذیرش ثبت بر اساس مستندات صورت گرفته و مرحله بعد آگهیهای نوبتی است. در دو نوبت به مدت سه ماه آگهی نوبتی در جراید عمومی صورت میپذیرد، مبنی بر اینکه این شخص یا در اینجا به عنوان موقوفه که شخصیت حقوقی مستقل دارد، متقاضی ثبت ملک است. هر شخصی که اعتراض به مالکیت وقف دارد در مدت آگهی میتواند اعتراض کند، بعد از اتمام مدت آگهیهای نوبتی اعتراض به اصل ملک به اتمام میرسد و اصل ملک مستقر میشود برای مستدعی ثبت و آگهیهای تحدید حدود شروع میشود بعد از تحدید حدود که با حضور مجاورین و اشخاصی که ادعای حقوقی دارند فرایند عملیات مقدماتی ثبت به اتمام میرسد و ملک به نام مستدعی ثبت در دفتر املاک ثبت میشود و فرد مالک میشود؛ لذا سازمان ثبت با سازمان اوقاف مانند اشخاص دیگر بر اساس اسناد و مستندات برخورد میکند.
مدیرکل اسناد و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: در مجموع یک میلیون و ۵۰ هزار رقبه متصرفی داریم که در سامانه ثبت شده و ۸۰ درصد دارای سند هستند. ۲۲۳ هزار رقبه فاقد سند است که ۲۰ درصد موقوفات را شامل میشود.
وی از سنددار شدن ۵۸ هزار رقبه در هشت ماهه امسال خبر داد و اظهار کرد: تعداد سندهای مالکیت که اخذ شده در سال ۱۳۹۸، تعداد ۱۳ هزار سند، سال ۱۳۹۹ هفده هزار سند، سال ۱۴۰۰، چهارده هزار سند و سال ۱۴۰۱، بیست و دو هزار سند و سال ۱۴۰۲، بیست و هشت هزار سند و در هشت ماهه سال جاری، ۱۷ هزار پانصد سند مالکیت اخذ شده است.
باقرزاده افزود: یکی از اقدامات سازمان اوقاف تبدیل اسناد مالکیت قدیمی به اسناد کاداستر است. بر این اساس در سال ۱۳۹۸، دو هزار و ۸۰۰ سند، سال ۱۳۹۹، چهار هزار و ۹۰۰ سند، سال ۱۴۰۰، پنج هزار و ۶۰۰ سند، سال ۱۴۰۱، شش هزار و ۸۰۰ سند و سال ۱۴۰۲، ۹۶۰۰ سند دفترچهای تبدیل به اسناد کاداستر شده و پنج هزار و ۱۴۹ سند قدیمی دفترچهای در هشت ماهه گذشته به سند کاداستر تبدیل شده است. در مجموع ۱۳۰ هزار سند مالکیت داریم که از این تعداد ۱۱۴ هزار سند کاداستری و حدنگاری شده است و ۲۲ هزار سند دفترچهای است که در فرایند تبدیل اسناد قرار میگیرد.
وی عنوان کرد: از نظر مساحتی که تثبیت شده مجموعا ۹۱۷ هزار هکتار تثبیت مالکیت اراضی وقفی صورت گرفته که تا قبل از سال ۱۳۹۸، ۵۹ هزار هکتار تثبیت شده بود از سال ۱۳۹۸ تا ۱۵ آبان سال ۱۴۰۲، ۵۷۵ هزار هکتار تثبیت شده و در یک سال گذشته نیز ۲۸۰ هزار هکتار تثبیت مالکیت موقوفات انجام شده است.
مدیرکل اسناد و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: نکته دیگر در صیانت از موقوفات بحث تخصیص شناسه ملی است که هویتبخشی شخصیتهای حقوقی موقوفات است که به صورت سیستمی انجام میشود. تاکنون ۵۷ هزار و ۱۴۶ شناسه ملی بهروزرسانی و ۳۵۳۶۷ شناسه ملی بازبینی شده است. موارد اصلاحی، ۵۲۶ موقوفه بوده و ۱۵ هزار و ۹۹۳ شناسه جدید تخصیص پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: به منظور تسهیل و تسریع در امر حدنگاری، دو تفاهمنامه با سازمان ثبت اسناد و املاک منعقد کردیم و با تشکیل کارگروههای شهرستانی، استانی و ستادی نسبت به پیگیری حدنگاری املاک و اراضی وقفی اقدام شده است.
در پایان این نشست، هریک از مسئولان و شخصیتهای شرکت کننده در جلسه، پرسشهای خود را مطرح کردند که از سوی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و معاون حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه به این سوالات پاسخ داده شد.
انتهای پیام/ 121
∎