به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، بررسیها بر روند نرخ بیکاری زنان و سهم بخش خدمات از اشتغال نشاندهنده رابطه معکوس آنها است؛ زیرا زنان شاغل بنا به دلایل خانوادگی و اجتماعی تمایل دارند تا در بخش خدمات فعالیت کنند.
روند نرخ بیکاری زنان و سهم بخش خدمات از اشتغال از ابتدای دهه ۹۰ تا کنون نشان میدهد به طور کلی بین این 2 شاخص رابطهای عکس وجود دارد. این موضوع بدین دلیل است که زنان در بازار کار بیشتر جذب بخش خدمات میشوند. بهطوریکه، بر اساس جدیدترین گزارش نیروی کار مرکز آمار، سهم اشتغال زنان در بخش خدمات در تابستان امسال بیش از ۶۲ درصد بوده است. از سوی دیگر، نرخ بیکاری زنان در ۱۴ سال گذشته از حدود ۲۲ درصد تا ۱۳ درصد و سهم بخش خدمات از حدود ۴۶ درصد تا ۵۴ درصد را تجربه کرده است. در این گزارش به روند این دو شاخص و رابطه معکوس آنها پرداخته شده است.
تعاریف اولیه از بازار کار
طبق تعریف مرکز آمار ایران، افراد ۱۵ ساله و بیشتر جمعیت حاضر، در سن کار تلقی میشوند و وضعیت آنها در آمارهای بازار کار محاسبه میشود. این جمعیت به 2 بخش جمعیت فعال و غیرفعال تقسیم میشود؛ جمعیت فعال هم از افراد شاغل و بیکار تشکیل شده، پس آن دسته از افرادی که شغلی نمی یابند، «بیکار» نامیده میشوند و در نهایت از نسبت افراد بیکار به جمعیت فعال، نیز نرخ بیکاری بهدست میآید.
در همین حال، افراد شاغل در یکی از سه بخش اصلی اقتصاد یعنی کشاورزی، صنعت و خدمات فعال هستند. اما بزرگترین بخش خدمات است و بیش از نیمی از شاغلان کشور، در این بخش مشغولاند. در این میان، زنان ایران بنا بهدلایل اجتماعی و خانوادگی بیشتر تمایل دارند تا در این بخش مشغول شوند. بر اساس گزارش نیروی کار مرکز آمار، در تابستان امسال، ۶۲.۲ درصد از زنان شاغل در بخش خدمات فعالیت می کردند.
مشروح این گزارش را در اکوایران با تیتر «کدام مشاغل برای زنان جذابترند؟» بخوانید.
∎