شناسهٔ خبر: 69905496 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رئیس اداره پرتوهای وزارت بهداشت:

طرح ملی سنجش گاز رادُن در ۱۰ استان کشور اجرایی شد

بیرجند- ایرنا- رئیس اداره پرتوهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: طرح ملی سنجش گاز رادُن در منازل مسکونی از ۱۰ سال گذشته تاکنون در کشور آغاز و تاکنون برای ۱۰ استان اجرایی شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، ابوذر سوری روز یکشنبه در کارگاه توجیهی - آموزشی طرح ملی پایش گاز رادیواکتیو رادن در منازل مسکونی خراسان جنوبی اظهار کرد: طرح ملی سنجش گاز رادن در منازل مسکونی کشور از اوایل دهه ۹۰ در کشور آغاز و قبل از کرونا در استان‌های البرز، خراسان رضوی، هرمزگان، اصفهان، یزد و آذربایجان شرقی اجرایی شد که امسال اجرا برای هشت استان هدف گذاری شده است.

وی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون طرح در استان‌های فارس، کهگیلویه و بویِراحمد، گیلان، چهارمحال و بختیاری و خراسان جنوبی اجرایی شده و در ادامه برای خراسان شمالی، قزوین و ایلام اجرا خواهد شد.

رئیس اداره پرتوهای وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی افزود: نتایج اجرای این طرح تاکنون نشان داده در بیشتر استان‌ها تصاعد گاز رادن کمتر از استانداردی بوده که سازمان بهداشت جهانی مشخص کرده است.

وی یادآور شد: گاز رادُن به طور طبیعی از سنگ و خاک در پوسته زمین ناشی می‌شود و می‌تواند وارد ساختمان‌ها شود لذا این گاز در هر جایی ممکن است وجود داشته باشد و تنها از طریق اندازه گیری می‌توان به وجود آن پی برد.

وی تاکید کرد: سازمان جهانی بهداشت استنشاق گاز رادُن و محصولات واپاشی آن را به عنوان مهمترین عامل پرتوگیری انسان از منابع طبیعی معرفی و تأکید می‌کند که تنفس گاز رادُن خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش و بعد از استعمال دخانیات دومین عامل اصلی ابتلا به سرطان ریه و مرگ ناشی از آن است، بنابراین، اهمیت پایش گاز رادُن در دو دهه گذشته مورد توجه نهادهای بین المللی و کشوری به ویژه نهادهای متولی بهداشت و درمان مردم و حفاظت پرتویی قرار گرفته است.

سوری با اشاره به اینکه سی تی اسکن منبع اصلی پرتوگیری پزشکی در کودکان و بزرگسالان است بیان کرد: امروز شاهد استفاده بی رویه افراد از پرتو پزشکی همچون سی تی اسکن هستیم اما باید آزمایشات تصویربرداری پزشکی بهینه شود.

وی یادآور شد: رعایت دز فردی و استانداردها در کاهش پرتو گیری مردم هنگام مراجعه به مراکز و موسسات پرتو پزشکی ضروری بوده و برای این منظور در تلاش هستیم پرونده الکترونیک سلامت برای ثبت پرتوگیری تشکیل دهیم.

رئیس اداره پرتوهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: خطوط برق فشار قوی هم آسیب‌های جدی به انسان تحمیل می‌کند که مهمترین آن لوسمی کودکان بوده لذا در این زمینه هم رعایت حریم بهداشتی خطوط تاسیسات و تجهیزات برق فشار قوی ضروری است.

وی با اشاره به اینکه برخی از کشورها اندازه گیری گاز رادن را انجام داده اند گفت:هدف از این طرح اندازه گیری گاز رادن در منازل مسکونی بوده و برای این منظور آشکارسازهایی طراحی شده و به کارگیری می‌شود.

سوری یادآور شد: این آشکارسازها شامل اتاقک نفوذی متشکل محفظه لیوان مانند بوده که مجهز به نگهدارنده سطح حساس به گاز رادن است.

طرح ملی سنجش گاز رادُن در ۱۰ استان کشور اجرایی شد

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خدمات بهداشتی و درمانی بیرجند هم گفت: ۲۸۵ آشکارساز در استان خراسان جنوبی برای سنجش گاز رادن توزیع می‌شود که ۷۰ مورد برای بیرجند، ۳۵ مورد قاینات و دیگر شهرستان‌ها هر کدام ۲۰ مورد است.

مجید شایسته با اشاره به اینکه ۳۵ نفر از بازرسان بهداشت محیط شبکه‌های بهداشت و درمان استان برای این کار آموزش دیده اند عنوان کرد: دانشگاه علوم پزشکی بیرجند جزو ۱۲ دانشگاهی است که در نیمه دوم امسال طرح سنجش گاز رادن را اجرایی می‌کند.

وی یادآور شد: این آشکارسازهای گاز رادن به مدت ۶ ماه در منازل مسکونی مجری طرح جانمایی شده و بعد از آن برای قرائت به سازمان انرژی اتمی ارسال خواهد شد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: انتخاب منازل مسکونی تصادفی بوده و در این طرح یک دهم درصد کل ساختمان‌های مسکونی استان انتخاب شده است.