یک منبع آگاه روز شنبه سوم آبان به بخش فارسی صدای آمریکا اعلام کرد که قرار است حکم دادگاه انقلاب اسلامی تهران برای رضا ولیزاده، خبرنگار ایرانی-آمریکایی زندانی، روز یکشنبه چهارم آذر ابلاغ شود.
به گفته این منبع آگاه، رضا ولیزاده، خبرنگار پیشین رادیو فردا، به «همکاری با دولت متخاصم آمریکا»، «عدم همکاری با حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات» و «عدم ابراز ندامت» متهم شده است.
بر اساس این گزارش، محاکمه آقای ولیزاده در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری انجام شده است.
او در طول بازداشت از دسترسی به وکیل محروم بوده است و صرفا نیم ساعت قبل از شروع محاکمه توانست در حضور ماموران با وکیلش، محمد حسین آقاسی، ملاقاتی نیم ساعته و با حضور ماموران انجام دهد.
به گفته این منبع آگاه، قاضی دادگاه در دو جلسه محاکمه به محمدحسین آقاسی اجازه دفاع نداد و به او اعلام شد که فقط میتواند لایحه دفاعی ارائه کند.
او اشاره کرد که فقط رضا ولیزاده توانست در جلسه محاکمه خود صحبت کند.
این خبرنگار ایرانی-آمریکایی زندانی که در حال حاضر در بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین به سر میبرد، ممنوعالملاقات است و فقط حق دارد یک تماس تلفنی کوتاه هفتگی با پدر و مادرش داشته باشد.
به گفته این منبع نزدیک به خانواده رضا ولیزاده، این خبرنگار محبوس که از بیش از دو ماه قبل بازداشت شده، ابتدا به مدت ۱۱ روز در بازداشت اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده و پس از مدتی در سلول انفرادی، از سه هفته پیش به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده است.
در این میان، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، تخستین مقام حکومت ایران بود که در روز ۲۱ آبان بازداشت رضا ولیزاده را تأیید کرد ولی گفت از «تابعیت دوم وی اطلاعی ندارم.»
جمهوری اسلامی ایران تابعیت مضاعف شهروندان ایرانی را به رسمیت نمیشناسد.
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده که «از گزارشهای مربوط به بازداشت یک شهروند آمریکایی-ایرانی در ایران آگاه است.»
رضا ولیزاده، خبرنگار سابق رادیو فردا، حدود دو سال قبل، در سال ۱۴۰۱، این رسانه را ترک کرد او مدتی بعد در صفحه کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس»، از بازگشتش به ایران در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ خبر داد و نوشت: «من در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ وارد تهران شدم. پیش از آن مذاکرات نیمه کارهای با سازمان اطلاعات سپاه داشتم. در نهایت با مسئولیت خودم و بدون اماننامه حتی شفاهی پس از ۱۴ سال به کشورم بازگشتم.»
حکومت ایران، بسیاری از رسانههای فارسی زبان خارج از کشور از جمله صدای آمریکا و رادیو فردا را به عنوان نهادهای «متخاصم» معرفی میکند و خبرنگاران این رسانهها را به عنوان متهمان امنیتی تلقی میکند.
اسکایلر تامپسون، معاون مجموعه فعالان حقوق بشر مستقر در واشنگتن، در پیامی به صدای آمریکا گفت که وزارت امور خارجه آمریکا «باید از تمامی کانالهای دیپلماتیک موجود برای تحقیق در مورد بازداشت ولیزاده و اطمینان از دسترسی فوری و بدون مانع او به مشاوران حقوقی استفاده کند.»
بنا بر گزارش کمپین حقوق بشر در ایران، دستکم ۳۴ روزنامهنگار و فعال رسانهای از نیمه نخست سال جاری میلادی توسط جمهوری اسلامی در ایران بازداشت شدهاند.
هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر در ایران از جامعه جهانی خواسته است تا در برابر «سرکوب فراملی روزنامهنگاران» توسط جمهوری اسلامی، اقدامی «روشن و مشخص» در پیش گیرد.
بهنام داراییزاده، روزنامهنگار و پژوهشگر ارشد این سازمان، به صدای آمریکا میگوید علاوه بر «تهدیدهای نظاممند و جدی» جمهوری اسلامی علیه روزنامهنگاران در داخل ایران، گزارشهای نهادهای اطلاعاتی کشورهای غربی از جمله آمریکا، بریتانیا و کانادا نشان میدهد که روزنامهنگاران و فعالان رسانهای در خارج از کشور نیز حتی بی آنکه خودشان اطلاع داشته باشند، تحت خطر و تعقیب عوامل جمهوری اسلامی بودهاند.
پیش از این، سفیر آمریکا در سازمان ملل به مناسبت «روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات جنایات علیه خبرنگاران» در بیانیهای از افزایش خشونتها و حملات علیه خبرنگاران در سراسر جهان ابراز نگرانی کرد و خواستار پاسخگویی عاملان این جنایات شد.
∎