شناسهٔ خبر: 69900299 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

خطر جهت‌گیری‌های محتوای فضای مجازی در فقدان سواد رسانه‌ای کاربران

سمنان - ایرنا - شبکه‌های اجتماعی این روزها به اولین منبع پیگیری خبرها برای کاربران تبدیل شده، اما آیا هر خبری در فضای مجازی سندیت و صحت لازم را دارد و اعتبارسنجی این خبرها چگونه است. از سوی دیگر، استفاده از محتوای فضای مجازی در این بستر گسترده به عنوان منبع خبری با میزان سطح سواد رسانه‌ای افراد ارتباط مستقیم دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، گسترش شبکه‌های اجتماعی در فضای مجازی تا جایی پیش رفته است که کاربران به راحتی می‌توانند عکس، صدا، فیلم، دلنوشته‌ها، قضاوت‌ها و هر آنچه که از حریم شخصی یا عمومی بخواهند، در این بستر به اشتراک بگذارند. محتواهایی که اعتبار و وثوق آن معلوم نیست و در این شرایط، میزان سواد رسانه‌ای شاخص اصلی اعتماد افراد و در واقع، اعتبارسنجی شبکه‌های اجتماعی محسوب می‌شود.

کم نیستند افرادی که به بهانه‌های مختلف و یا بدون بررسی دقیق موضوع، با غرض شخصی و انتقام‌جویانه و یا خیرخواهانه اقدام به نشر عکس، فیلم و یا صوت در شبکه‌های اجتماعی می‌کنند. اقدامی که می‌تواند خوشحالی و دلگرمی و یا یاس ناامیدی در جامعه به همراه داشته باشد.

همین بستر است که بهترین زمینه را برای جهت‌دهی به اخبار برای هدایت اذهان عمومی را دارد. در این شرایط است که سواد رسانه‌ای شهروندان تنها ملاک تشخیص درستی و نادرستی یا نیت خیر و سوء انتشاردهندگان را معلوم می‌کند و ارتقای سطح سواد رسانه‌ای افراد راهکار حفظ کاربران در بمباران محتواها در شبکه‌های اجتماعی است.

خطر جهت‌گیری‌های محتوای فضای مجازی در فقدان سواد رسانه‌ای کاربران

اشتراک گذاری مداوم و پسندِ(لایک) محتواها در رسانه‌های اجتماعی آسان است و هر بار که کاربر آن را با در صفحه اجتماعی خود به اشتراک می‌گذارد، تعداد افرادی که این محتوا را می‌بینند، افزایش می‌یابد و گاه به صدها و هزاران نفر می‌رسد؛ مساله‌ای که می‌توانند مانند تیغ دولبه عمل کند؛ یعنی اگر به دست نااهلان بیفتد، نتیجه نهایی آن نامشخص و میزان آسیب آن جبران‌ناپذیر خواهد بود. همین‌جا و در این شرایط بهتر است برگزاری دوره‌های آموزشی ارتقای سواد رسانه‌ای برای گروه‌های سنی مختلف مد نظر باشد.

در کنار آموزش و پرورش، مراکز علمی و دانشگاهی و حوزه های علمیه باید با برنامه ریزی و تولید محتوای مناسب، دانش رسانه ای شهروندان را افزایش دهند تا آسیب پذیری جامعه در مقابل تهدیدهای احتمالی ناشی از فعالیت‌های غیرحرفه‌ای رسانه‌ای کاهش یابد.

شبکه‌های اجتماعی بهترین بستر برای گسترش شایعات و اخبار جعلی است. همین موضوع دلیلی محکم است که راه‌هایی بیابیم که از گسترش اخبار جعلی جلوگیری شود؛ چرا که بعید است بتوانیم ذره‌ای از سرعت گسترش شبکه‌های اجتماعی در جوامع بکاهیم و باید این را در نظر گرفت که آگاه‌سازی و ارتقای سواد رسانه‌ای راهکاری موثر برای مقابله با جنگ روانی دشمنان است.

خطر جهت‌گیری‌های محتوای فضای مجازی در فقدان سواد رسانه‌ای کاربران

جریان‌سازی کور دشمنان بر بستر فضای مجازی

چندی پیش معاون صنعت، تجارت و صنایع دفاعی سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: قدرت و توان دفاعی و پدافندی نیروهای مسلح، هوا فضای سپاه پاسداران و پدافند هوایی ارتش، باعث شد رژیم صهیونیستی آنطور که تبلیغ گسترده داشت، نتواند دست به حمله گسترده بزند.

امیر سرتیپ علی ملک در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در سمنان افزود: دشمنان به تبلیغ حمله گسترده به مراکز نظامی پرداخته بودند، اما آنچه در فضای مجازی دیده می‌شود، بیشتر اقدام نمایشی و کوچک بود و نمی‌توان آن را در حد یک حمله نظامی تلقی کرد. این گفته‌ها مُهر تاییدی بر اهمیت و اثرگذاری فضای مجازی در هدایت افکار عمومی و جریان‌سازی است.

سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود.

این خطه از جانب شمال به استان‌های خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استان‌های خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استان‌های تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.

بر پایه برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد.