شناسهٔ خبر: 69899692 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

«زاب» پربارش‌ترین حوضه آبی آذربایجان غربی/ توسعه هواشناسی کاربردی در استان

ارومیه- ایرنا- مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی گفت: میانگین بارش حوضه زاب شامل شهرستان های پیرانشهر و سردشت طی سال زراعی جاری (اول مهر ۱۴۰۳ تاکنون) به ۷۰ میلی‌متر رسیده که بیشترین میزان بارندگی های این سال در استان به شمار می رود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، اسماعیل سیمایی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا با تشریح وضعیت آب و هوا به ویژه بارندگی ها در استان طی سال زراعی جاری و سال گذشته گفت: طبق آمار ایستگاههای هواشناسی استان متوسط میزان بارندگی در حوضه زاب (جنوب استان) در سال گذشته ۹۶.۶ میلیمتر و در بلند مدت ۱۱۸ میلیمتر بوده است.

وی اضافه کرد: در حالیکه متوسط بارندگی ثبت شده در آذربایجان غربی در سال زراعی جاری ۴۱ میلی متر، در سال زراعی گذشته ۴۹ میلیمتر و در بلند مدت ۳۰ ساله ۶۱ میلیمتر بوده است.

وی اظهار کرد: در حوضه ارس شامل شهرستانهای ماکو، پلدشت، خوی، چالدران، چایپاره، شوط نیز میزان بارش ثبت شده در ایستگاههای هواشناسی استانی در سال زراعی جاری ۳۵.۸ میلیمتر و در سال گذشته ۴۳.۴ میلیمتر و در بلند مدت ۴۲ میلیمتر بوده است

مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی ادامه داد: متوسط بارندگی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه شامل شهرستانهای ارومیه، مهاباد، اشنویه، نقده، میاندوآب، بوکان، تکاب، شاهین دژ و سلماس، در سال زراعی جاری ۳۴، سال زراعی گذشته ۳۸ و در بلند مدت ۵۵ میلیمتر بوده است.

سیمایی گفت: طبق آمار مرکز خشکسالی متوسط بارندگی استان در سال زراعی جاری ۳۶، در سال گذشته ۴۲ و بلند مدت ۵۶ میلیمتر بود.

۲۰ ایستگاه سینوپتیک و هواشناسی کشاورزی در استان فعال است

وی با بیان اینکه هشت ایستگاه سینوپتیک اصلی، ۱۰ ایستگاه سینوپتیک تکمیلی و ۲ ایستگاه هواشناسی کشاورزی در آذربایجان غربی فعال است، اضافه کرد: ایستگاههای سینوپتیک در تمامی مراکز شهرستانها و ایستگاه های هواشناسی کشاورزی در میاندوآب و دانشگاه نازلوی ارومیه مشغول فعالیت و جمع اوری اطلاعات هستند.

مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی گفت: ۲ ایستگاه اقلیم شناسی سنتی، هفت ایستگاه اقلیم شناسی خودکار، ۸۵ ایستگاه باران سنجی دستی، ۱۰ ایستگاه باران سنجی خودکار نیز در این منطقه فعال است.

سیمایی افزود: همچنین هفت ایستگاه باران سنجی خودکار در شمال استان و در چالدران فعالیت دارند و برای تکمیل هشدار سیل استفاده می شوند.

وی با اشاره به اینکه ایستگاه های جاده ای مایین بلاغ تکاب، قره تپه خوی و ایستگاه قوشچی در ارومیه فعال هستند، ادامه داد: در زمینه ایستگاه های سینوپتیک هم یک ایستگاه شهری در خود ارومیه و یک ایستگاه در فرودگاه ارومیه، فرودگاه شهدای خوی و منطقه آزاد ماکو فعال است.

وی اظهار کرد: ایستگاه تابش سنجی ما هم در کنار ایستگاه سینوپتیک فرودگاهی ارومیه نصب است و رادار هواشناسی هم در وضعیت مکان یابی بوده و جزو اولویتهای کشور در حوزه هواشناسی به شمار می رود.

ارتقای ایستگاههای هواشناسی در دستور کار است

مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی گفت: امسال ایستگاههای ما ارتقا داده شده اند که ایستگاه اقلیم شناسی فیرورق از جمله این ایستگاهها بود که در منطقه مهم کشاورزی در خوی واقع شده و هم اکنون تمام خودکار است.

سیمایی اضافه کرد: ایستگاه اقلیم شناسی نالوس در اشنویه و ایستگاه باران سنجی در منطقه نازک پلدشت نیز به بهره برداری رسیده است.

وی اظهار کرد: طبق پیش بینی های فصلی کاهش بارشها برای مناطق جنوب و جنوب غرب استان پیش بینی شده و بارشها برای اواسط زمستان بارشهای نرمال و بیش از نرمال پیش بینی شده است.

توسعه هواشناسی کاربردی نیاز آذربایجان غربی

توسعه هواشناسی کاربردی و تخصصی به خاطر اینکه این موضوع با کشاورزی ارتباط مستقیمی دارد از مسائلی است که مورد نیاز آذربایجان غربی است این مساله در قالب طرح تهک یا همان توسعه هواشناسی کاربردی پیگیری می شود.

سیمایی در بخش دیگری از این گفت و گو با اشاره به اینکه این طرح در اغلب استانها پیگیری می شود، اضافه کرد: شاهد تحقق این اتفاق در استان هستیم و با توجه به اینکه استان، قطب کشاورزی به شمار می رود، توسعه هواشناسی کاربردی کشاورزی مورد توجه است.

وی ادامه داد: این استان جزو استانهای پیش رو در زمینه هواشناسی کشاورزی است و علاوه بر شهرستان میاندواب و ارومیه که تحلیل های کشاورزی را در آنها انجام می دهیم، در نقده، خوی، ارومیه و میاندوآب این جلسات تحلیلی فعال هستند و بازخورد بسیار خوبی دارند.

۱۲ محصول دامی و کشاورزی آذربایجان غربی در هواشناسی کشاورزی بررسی می شود

مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی گفت: در زمینه محصولات مختلف کشاورزی از جمله ۱۲ محصول هلو، شلیل گندم، چغندر قند، کدو، آفتابگردان، گیلاس و دام سبک این بخش فعالیت ویژه دارد و اسناد لازم برای این محصولات تهیه می شود؛ پیش بینی ها با اطلاعات کشاورزی ادغام می شود و بولتن های خاص همراه با توصیه های کشاورزی تهیه و ثبت می شود و در اختیار عموم قرار می گیرد.

سیمایی بیان کرد: مخاطبان عام هواشناسی شهروندان استان هستند که در ارائه داده و پیش بینی های روزانه و هفتگی در خدمت آنان هستیم در بحث هواشناسی هوانوردی و کشاورزی نیز فعال بوده و تا جای ممکن در زمینه بهبود و عملکرد سایر دستگاهها با آنها در ارتباط هستیم.

دبیر «تهک» اداره کل هواشناسی آذربایجان غربی هم در این گفت و گو اظهار کرد: داده محصولی که در این استان بیشترین کاربرد را دارد، در بخش کشاورزی مورد توجه است.

حامد عباسعلی نژاد اضافه کرد: یکی از مهمترین اتفاقاتی که در این زمینه در این استان اتفاق می افتد، جلسات مشترکی است که با جهاد کشاورزی و ارگانهای مرتبط با بخش کشاورزی تشکیل می شود که به صورت منظم در حال انجام این کار هستیم.

وی ادامه داد: ما در این جلسات پیش بینی های روزهای آتی را در اختیار کارشناسان زبده کشاورزی قرار می دهیم و آنها برحسب نیاز توصیه های تخصصی را به کاربران نهایی ارائه می کنند.

به گزارش ایرنا آذربایجان غربی استانی کوهستانی با تنوع اب و هوایی است پیش بینی های هواشناسی نقش مهمی در کشاورزی و زندگی مردم محلی ایفا می کند.

استان آذربایجان غربی یکی از مناطق کوهستانی کشور است و هم مرز با نخجوان، ترکیه و شمال عراق است کوه های مرتفع برف گیر آن از شمال به جنوب کشیده شده و آب های حاصل از ذوب آنها که در دره های منطقه به صورت رودخانه های متعدد جریان می یابد، به سه حوضه عمده تقسیم می شود: دریاچه ارومیه، زاب و ارس.

این نواحی پست ترین نقاط آذربایجان غربی به حساب می آیند؛ کم ارتفاع ترین نقطه در دامنه کوه های آرارات (۹۷۰ متر) کنار رود ارس در مرز ایران و ترکیه قرار دارد.

مرتفع ترین شهر استان نیز چالدران است و کم ارتفاع ترین شهر استان شهر خوی به شمار می رود؛ براساس ساختار طبیعی استان، اکوسیستم های ویژه ای از ترکیب گیاهان در سطوح مختلف پوشش گیاهی به وجود آمده است که اهم آن ها به شکل جنگل ها و مراتع خودنمایی می کنند.

آذربایجان غربی اغلب تحت تأثیر جریان هوای مرطوب اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه است، ولی در برخی از ماه های زمستان، توده هوای سردی از اطراف شمال، هوای مدیترانه ای آن را متأثر کرده و موجب کاهش قابل توجه دما می شود.

علاوه بر آن، عوامل دیگری مانند ارتفاع مکان، جهت کوه ها، وزش بادها و دوری از دریای آزاد نقش مهمی در میزان دما و ریزش های جوی دارد به طوری که آب و هوا را در وضعیت حدفاصل آب و هوای سواحل دریای مازندران و اقلیم نیمه صحرایی داخلی قرار می دهد.

در فصل زمستان ارتفاعات و نواحی کوهستانی در زیر قشر ضخیمی از برف فرو می روند و قلل کوه ها، این برف ها را تا سال بعد محفوظ نگه می دارد.

نقش کوه ها در نزولات جوی استان آذربایجان غربی دارای اهمیت بسزایی است؛ سلسله جبال استان به صورت طویل و مرتفع چون دیواری در جهت شمال و جنوب و جنوب شرقی امتداد یافته است. گرچه این کوه ها مانع نفوذ همه ابرهای باران‌زای حوزه اقیانوس اطلس و مدیترانه به ایران و به آذربایجان غربی می شود، ولی در عوض منبع سرشاری از نزولات جوی را به صورت برف ذخیره می کند که باعث به وجود آمدن رودهای پرآب و فراوانی می شود.

محصور بودن استان با این دیواره کوهی سبب شده است که دریاچه ارومیه به عنوان یکی از ۶ حوضه آبریز مهم کشور به حساب آید. در فصل تابستان سراسر آذربایجان غربی از وزش بادهای باران آور بی بهره می ماند، ولی آفتاب درخشان همراه با رسیدن میوه ها و برداشت غله فضای تفرجگاهی مناسبی را با نسیم ملایمی فراهم می آورد.

این نسیم ملایم در زبان محلی به نام "مه یئلی " و در برخی نقاط به نام باد مراغه مشهور است. از نیمه تابستان همراه با وزش باد شمالی از گرمای هوا به شدت کاسته می شود. باد خنک شمالی در هر منطقه به نام ناحیه شمالی همان منطقه مشهور است.