شناسهٔ خبر: 69898670 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

آنالیز رای ها به قطعنامه ضد ایرانی

هر پنج کشور عضو بریکس در شورای حکام آژانس عضو هستند. با این که ایران رسما عضو گروه بریکس شده است ، اما از این میان فقط روسیه و چین رای منفی دادند به راستی چرا هند، برزیل و آفریقای جنوبی مانند این دو کشور دیگر رای منفی به قطعنامه ندادند؟ چرا این سه کشور ترجیح می دهند همچنان در اختلاف های اساسی ایران با غرب بی طرف بمانند، آیا واقعا بریکس در سایر موارد هم چنین عمل خواهد کرد؟

صاحب‌خبر -

 پس از ساعت های بحث طولانی بدون توجه به توافق مهم ایران با گروسی مدیر کل آژانس درباره تعلیق غنی سازی اورانیم ۶۰ درصد و آمادگی ایران برای صدور ویزا برای چهار نفر بازرسان اروپایی آژانس ، ۱۹ کشور به قطعنامه ضد ایران رای مثبت و ۱۲ کشور آفریقای جنوبی، هند، پاکستان، اندونزی، برزیل، غنا، تایلند، الجزایر، ارمنستان، بنگلادش، کلمبیا و مصر رای ممتنع و فقط سه کشور روسیه،  چین و بورکینافاسو  رای منفی دادند و ونزوئلا  هم چون  حق عضویت نپرداخته بود، از شرکت  در رای‌گیری محروم بود. بر این اساس می‌توانیم به نکات تحلیلی زیر برسیم .

اول) کشورهای آلمان، فرانسه و انگلیس که خود پیشنهاد‌دهنده قطعنامه بودند به همراه متحدان ضد ایرانی آن ها یعنی آمریکا، استرالیا، کانادا، اوکراین و دیگر اعضای اتحادیه اروپا مانند ایتالیا، اسپانیا ، بلژیک، لوکزامبورگ و هلند، در مجموع  ۱۲ کشور که انتظار می‌رفت رای مثبت به قطعنامه بدهند اما هفت کشور دیگر کدام کشورها بودند؟ ژاپن، کره جنوبی، آرژانتین، اکوادور، پاراگوئه، مراکش و گرجستان.  

دوم) در بین کشورهای همسایه ایران رای پاکستان و ارمنستان، بسیار اهمیت داشت. چرا این کشورها به قطعنامه رای مخالف ندادند؟ چرا سیاست ایران درمورد نزدیک شدن هر چه بیشتر روابط با همسایگان در این مورد پاسخ مثبت نداد؟ این دو کشور درباره قطعنامه خرداد ماه گذشته نیز رای ممتنع داده بودند.  جالب آن که ایران بیشترین حمایت ها را از ارمنستان داشته است و نیز درباره پاکستان باید یادآور شویم این کشور حتی پیمان ان پی تی را هم نپذیرفته و اجرا هم نمی کند . واقعا چرا ما حتی نتوانستیم همسایگان خود را قانع کنیم اقدام‌های ایران در صنعت هسته‌ای صرفا صلح‌آمیز است یا چرا این دو همسایه ترجیح می دهند در اختلاف بین ما و اروپا و آمریکا بی طرف بمانند؟ 

سوم) هر پنج کشور عضو بریکس در شورای حکام آژانس عضو هستند. با این که ایران رسما عضو گروه بریکس شده است ، اما از این میان فقط روسیه و چین رای منفی دادند به راستی چرا هند، برزیل و آفریقای جنوبی مانند این دو کشور دیگر  رای منفی به قطعنامه ندادند؟ چرا این سه کشور ترجیح می دهند همچنان در اختلاف های اساسی ایران با غرب بی طرف بمانند، آیا واقعا بریکس در سایر موارد هم چنین عمل خواهد کرد؟ 

چهارم) از بین گروه کشورهای اسلامی که ظاهرا روابط خوبی هم با ایران دارند، کشورهای الجزایر، اندونزی، بنگلادش و مصر رای منفی ندادند. واقعا نباید فکر کنیم چرا این کشورها در چنین موقعیت‌هایی از ایران حمایت نمی‌کنند؟ تاسف بار رای موافق کشور مسلمان مراکش است که با ایران روابطش هم قطع است. 

پنجم) به غیر از کشورهایی که در قالب گروه‌های مختلف نام بردم، آخرین مورد مربوط به کشورهای جنبش عدم تعهد است، در قالب این گروه نیز انتظار می‌رفت کشورهایی نظیر آرژانتین ، اروگوئه، اکودور و گرجستان لااقل رای موافق ندهند اما آن ها هم با غرب همسو شدند. کشورهای غنا ، تایلند و کلمبیا نیز تنها به دادن رای ممتنع اکتفا و از دادن  رای منفی  به این قطعنامه خودداری کردند.

خراسان