شناسهٔ خبر: 69905730 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

خشم اپوزیسیون ارمنستان از پذیرش شروط جمهوری آذربایجان

پاشینیان با تأیید پذیرش سه شرط آذربایجان برای امضای پیمان صلح، از جمله خروج ناظران اتحادیه اروپا از مرز، مورد انتقاد اپوزیسیون قرار گرفته است. اپوزیسیون این اقدامات را تلاشی برای امضای توافقنامه صلح به هر قیمتی و تسلیم کامل در برابر باکو توصیف کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان در مصاحبه با تلویزیون عمومی این کشور اعلام کرد که ایروان به باکو پیشنهاد داده که ناظران اتحادیه اروپا از مناطق مرزی میان دو کشور خارج شوند.

پاشینیان با این اعلام عملاً سه شرط جمهوری آذربایجان برای امضای پیمان صلح را که اخیراً توسط باکو فاش شده بود، تأیید کرد. این سه شرط عبارت‌اند از:

  1. خروج ناظران اتحادیه اروپا از مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان
  2. عدم طرح دعوی حقوقی ارمنستان علیه جمهوری آذربایجان
  3. · اصلاح قانون اساسی ارمنستان

نیکول پاشینیان در این باره گفت: ما به آذربایجان گفته‌ایم بیایید این توافق را در مورد بخش‌هایی از مرز که تعیین حدود شده‌اند، انجام دهیم. در مرزهایی که تعیین حدود شده‌اند، به‌طور عینی نیازی به حضور ناظران نیست.

به نظر می‌رسد که این پیشنهاد پاشینیان در راستای تلاش برای جلب رضایت جمهوری آذربایجان و پیشبرد مذاکرات صلح است. با این حال، این پیشنهاد با انتقاداتی نیز مواجه شده است. برخی معتقدند که خروج ناظران اتحادیه اروپا می‌تواند به کاهش امنیت در مناطق مرزی و افزایش ریسک درگیری نظامی منجر شود.

همچنین یکی از مهم‌ترین موانع در راه توافق صلح میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، قانون اساسی ارمنستان است. دولت آذربایجان معتقد است که برخی از مفاد این قانون اساسی حاوی ادعاهای ارضی علیه آذربایجان است و بنابراین باید اصلاح شود.

آرتور خاچاطریان، نماینده فراکسیون اپوزیسیون «هایستان» در مجلس ارمنستان، پس از مصاحبه نخست‌وزیر این کشور اعلام کرد که دولت در حال آماده‌سازی افکار عمومی برای پذیرش تمام خواسته‌های جمهوری آذربایجان و امضای توافقنامه صلح است.

خاچاطریان به سخنان نخست‌وزیر درباره ناظران اتحادیه اروپا واکنش نشان داد.

وی در این باره گفت: استقرار ناظران اتحادیه اروپا از ابتدا با دروغ همراه بود. پاشینیان می‌گفت که از آنجا که در غرب این نگرانی وجود دارد که ارمنستان و روسیه قصد حمله به آذربایجان را دارند، ما ناظران را مستقر می‌کنیم تا آذربایجان چنین نگرانی نداشته باشد، اما آذربایجان هرگز چنین نگرانی نداشته است.

هاکوب بادالیان، مفسر سیاسی، نظر متفاوتی در مورد اظهارات اخیر نخست‌وزیر ارمنستان در خصوص ناظران اتحادیه اروپا دارد.

بادالیان معتقد است که استقرار ناظران غیرنظامی اتحادیه اروپا در ارمنستان یک روند سیاسی چندلایه است و برای رسیدن به نتیجه‌گیری نهایی، باید از تحولات پشت پرده آن آگاه بود و آن‌ها را تجزیه‌وتحلیل کرد.

وی تأکید می‌کند که پیمان صلح هنوز امضا نشده است.

این مفسر سیاسی، در ادامه تحلیل خود از مذاکرات صلح ارمنستان و جمهوری آذربایجان، به سیاست عدم مقاومت ایروان در قبال باکو اشاره کرد.

وی در این باره گفت: اگر پیمان صلح امضا نمی‌شود و اختلافاتی وجود دارد، به این معنی است که ارمنستان به طور کامل تسلیم نشده و تمام شروط آذربایجان را نپذیرفته است. البته با توجه به موازنه قدرت، ارمنستان در تلاش است تا سیاست عدم مقاومت را در پیش بگیرد.

هاکوب بادالیان، در ادامه تحلیل خود از مذاکرات صلح ارمنستان و جمهوری آذربایجان، به موازنه قدرت میان دو کشور و تأثیر آن بر مذاکرات اشاره کرد.

وی در این باره گفت: موازنه قدرت میان آذربایجان و ارمنستان به هم خورده و ارمنستان برای جلوگیری از عدم امضای توافقنامه توسط آذربایجان، موضعی سازنده اتخاذ کرده است.

اپوزیسیون پارلمانی ارمنستان رویکرد متفاوتی نسبت به توافقنامه صلح با جمهوری آذربایجان دارد. آن‌ها معتقدند که نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان تنها به دنبال امضای این توافقنامه پیش از انتخابات برای افزایش شانس خود برای انتخاب مجدد است.

یکی از نمایندگان اپوزیسیون در این باره گفت: پاشینیان انتظار دارد که این توافقنامه شانس او را برای انتخاب مجدد افزایش دهد؛ اما اگر شما امروز در موقعیت آسیب‌پذیری هستید، نباید به دنبال توافق‌های بلندمدت باشید.

نخست‌وزیر ارمنستان، در مصاحبه‌ای از ایده لغو شکایات متقابل در دادگاه بین‌المللی در صورت امضای توافقنامه صلح با جمهوری آذربایجان حمایت کرد.

وی تأکید کرد که از جانب خود تمام تلاش خود را برای تحقق توافق ارمنستان و آذربایجان انجام داده است.

پاشینیان در این مصاحبه گفت: اگر ما واقعاً به صلح دست یابیم و توافقنامه را امضا کنیم، به نظر من می‌توانیم به چنین توافقی برسیم، به این معنی که نه آن‌ها علیه ما و نه ما علیه آن‌ها به خاطر وقایع گذشته، شکایتی را مطرح نکنیم و به‌طور متقابل از شکایت‌ها صرف‌نظر کنیم.

این اظهارات پاشینیان در حالی مطرح می‌شود که اخیراً «ادموند ماروکیان» رئیس حزب «ارمنستان روشن» اعلام کرده بود که جمهوری آذربایجان قصد دارد حدود 1 تریلیون دلار غرامت از ارمنستان مطالبه کند.

انتهای پیام/