شناسهٔ خبر: 69898501 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

نظام پرداخت رسمی ارز در یک قدمی محقق شدن

بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی، معاملات بازار ارز تجاری از روز گذشته آغاز شد و یک ماه پس از ابلاغ آن، لازم‌الاجرا است، بنابراین با ایجاد بسترهای لازم برای معاملات ارز تجاری و گشایش رسمی تالار ارز توافقی از سوی بانک مرکزی و مرکز مبادله ایران، تحقق نظام پرداخت رسمی ارز در کشور ممکن است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، بانک مرکزی در روزهای گذشته، با هدف تسهیل در فرایند تأمین ارز، طی دستورالعملی اعلام کرد: «از شنبه سوم آذر، معاملات بازار ارز تجاری در بستر مرکز مبادله ارز و طلای ایران آغاز می‌شود و یک ماه پس از تاریخ ابلاغ این بخشنامه، عملیات آن لازم‌الاجرا خواهد بود.»

بر اساس این بخشنامه، تمامی صادرکنندگانی که از سامانه نیما برای عرضه ارز خود استفاده نمی‌کنند، مکلف هستند تا ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران، ارائه دهند.

نظام پرداخت رسمی ارز در کشور؛ در یک قدمی محقق شدن

در این بازار که طبق اعلام رئیس کل بانک مرکزی، کشف قیمت به‌صورت حراج و نقد صورت می‌گیرد، انتظار می‌رود با انتقال تدریجی و برنامه‌ریزی شده، معاملات ارزی کشور به تالار مبادله ارز توافقی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، استفاده از سایر ابزارهای معاملاتی بازار ارز نیز توسعه پیدا کند.

به گفته علی سعیدی، مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران سامانه‌ای که در مرکز مبادله ارز و طلای ایران طراحی شده، یک سامانه جامع معاملاتی است و تمام فرایندها اعم از پیش از معامله، جورسازی (مچینگ) و پس از معامله را در خود دیده و هم‌زمان مجموعه‌ای از ارتباطات را با سایر سامانه‌ها از طریق وب‌سرویس طراحی کرده است. به گواه بانک مرکزی که سابقه طولانی در طراحی و پیاده‌سازی سامانه‌های بانکی دارد، سامانه ارز توافقی مورد تأیید است. این سامانه از نظر تکنولوژی و انعطاف‌پذیری مناسب است و یک سامانه اطلاع‌رسانی نبوده و تسویه معاملاتی در آن صورت می‌گیرد، از این رو به‌طور اساسی تفاوت ماهوی بین سامانه نیما و سامانه ارز توافقی وجود دارد.

مکانیزم سامانه ارز توافقی به این ترتیب است که در گام نخست صادرکنندگان و واردکنندگانی که مشمول عرضه و تقاضا در نیما نیستند، همان چیزی که تا پیش از این به نام بازار اشخاص معروف بود، سفارش خود را به بانک ارائه می‌دهند و در گام‌های بعدی، صادرکنندگان و واردکنندگان به‌صورت مستقیم سفارش خود را در سامانه بارگذاری می‌کنند.

به این ترتیب، در گام نخست صادرکننده سفارش خود را به بانک اعلام و عرضه کرده و بانک نیز وجود این میزان ارز را تأیید می‌کند. بنابراین اگر صادرکننده‌ای ارز صادر کرد، سامانه نسبت به وجود این میزان ارز، اطمینان حاصل می‌کند و در مقابل واردکننده پس از ثبت سفارش خود، ریال معادل را در حساب معاملاتی مرکز واریز کرده است، بنابراین ریال مورد نیاز برای خرید این ارز نیز وجود دارد و در نتیجه، ریسک طرف مقابل در این بازار به‌طور عملی حذف شده است.