خبرگزاری ایسنا: کشورهای اروپایی یکی پس از دیگری طرحهایی برای تقویت قوای نظامی خود تصویب کرده و سعی دارند برای وقوع جنگی تمامعیار در سطح جهانی آماده شوند.
رسانه انگلیسی در مقالهای با اشاره به تلاش فوری کشورهای اروپایی برای افزایش توانایی نظامی، گزارش داد که دولت انگلیس در این زمینه کمکاری کرده و برای جنگ با روسیه آماده نیست.
به گزارش ایندیپندنت، در لهستان فنلاند و کشورهای حوزه بالتیک بلدوزرها و بیلهای مکانیکی بهسرعت در حال ساخت استحکامات دفاعی هستند، از جمله حفر خندقهای ضدتانک و ایجاد سنگرهای بتنی. این کشورها همچنین در حال بررسی کاشت مینهای ضد نفر هستند.
علاوه بر این، لهستان مبلغ ۲.۵ میلیارد یورو برای تقویت سامانه دفاع مرزی خود اختصاص داده است، از جمله برای ساخت یک سامانه پدافند هوایی مشابه «گنبد آهنین» که قرار است از مرزهای شرقی این کشور در برابر حملات احتمالی روسیه محافظت کند.
«دونالد تاسک» نخستوزیر لهستان در ماه مه در جلسهای با رهبران اروپایی در ورشو با بیان اینکه اروپا در وضعیت خطرناکی قرار دارد، گفت: «ایجاد یک گنبد آهنین برای مقابله با موشکها و پهپادها ضروری است. دلیلی وجود ندارد که اروپا سیستم پدافند موشکی نداشته باشد.»
دولت لهستان در این پروژه دفاعی، قصد بهرهمندی از موانع فیزیکی ضد تانک، ایجاد پناهگاه و برخورداری از سامانههای ضدپهپادی مبتنی بر هوش مصنوعی را دارد تا به قدرت شناسایی زودهنگام تهدیدات دست یابد.
بر اساس این گزارش، لهستان در حال حاضر ۳۷ میلیارد یورو معادل ۴.۷ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را برای مصارف دفاعی هزینه میکند. کشورهای حوزه بالتیک هم برای آمادگی در برابر تاکتیکهای جنگ ترکیبی، صدها میلیون یورو به تقویت خطوط دفاعی خود اختصاص دادند و استونی، لتونی و لیتوانی یک پروژه بزرگ دفاعی در دست دارند که در سال ۲۰۲۵ آغاز خواهد شد.
در بخشهای زیادی از شمال اروپا، با سرعتی که از جنگ جهانی دوم تاکنون بیسابقه بوده، بیش از یک میلیارد یورو به ساخت سریع کارخانههای جدید مهماتسازی اختصاص یافته است، به ویژه برای تولید گلولههای توپ ۱۵۵ میلیمتری.
رسانه انگلیسی با اشاره به اینکه رهبران اروپایی باور دارند روسیه حملات خود را به کشورهای حوزه بالتیک، فنلاند یا حتی لهستان گسترش خواهد داد، به اظهارات برخی کارشناسان اشاره کرد که باور دارند این اتفاق در ۳ تا ۵ سال آینده رخ خواهد داد. این در حالیست که در کمترین حالت، تولید یک جنگنده ۲۸ تا ۳۰ ماه، تولید یک تانک ۱۸ تا ۲۴ ماه و ساخت یک ناوچه تا ۳۰ ماه زمان خواهد برد.
علاوه بر این اقدامات فوری در اروپا، کشورهای قاره سبز همچنین در حال افزایش بودجههای نظامی خود هستند. فرانسه در ۸ سال گذشته بودجه دفاعی خود را افزایش داده و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۷ از بریتانیا هم پیشی بگیرد. علاوه بر این، هلند که به مدت چندین دهه روند کاهشی در بودجه دفاعی خود را در پیش گرفته بود، در ۲ سال گذشته این روند را معکوس کرده و قصد دارد طی ۵ سال، بودجه دفاعی خود را ۲ برابر کند. همچنین سوئد، نروژ و دانمارک هم در حال افزایش بودجههای دفاعی خود هستند.
حتی آلمان هم بهعنوان نخستین کشوری که بعد از جنگ سرد کاهش سریع بودجه دفاعی خود را در پیش گرفته بود، پس از الحاق شبهجزیره کریمه در سال ۲۰۱۴، بودجه نظامی خود را ۲ برابر کرده است. با آغاز جنگ اوکراین، هزینههای دفاعی در آلمان یک نقطه عطف را پشت سر گذاشته و «اولاف شولتس» صدر اعظم این کشور متعهد شده تا برای رفع کمبودهای دفاعی، سرمایهگذاری فوری ۱۰۰ میلیارد یورویی انجام دهد.
از فوریه ۲۰۲۲ تا امروز، برلین حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیارد یورو برای خرید جنگندههای آمریکایی «اف-۳۵» و بیش از ۶۰ میلیارد یورو برای افزایش مهمات و موشکهای خود هزینه کرده است.
روزنامه ایندیپندنت با اشاره به افزایش بودجههای دفاعی در میان بخش بزرگی از کشورهای اروپا، از کمکاری دولت انگلیس در افزایش بودجه دفاعی انتقاد کرد.
رسانه انگلیسی آرامش خاطر نسبی لندن در این رابطه را ناشی از چتر امنیتی اعضای ناتو دانست و اشاره کرد که روسیه برای رسیدن به بریتانیا ابتدا باید از کشورهای حوزه بالتیک و فنلاند عبور کرده، دریای بالتیک را پشت سر گذاشته، با آلمان، سوئد، دانمارک و نروژ روبرو شده و سپس از دریای شمال عبور کند.
«گرانت شاپس» وزیر دفاع سابق انگلیس هم پیشتر در پاسخ به پرسشی درباره تهدید حمله موشکی به انگلیس گفته بود که کشورهای ناتو بین روسیه و بریتانیا قرار گرفتهاند و چنین تهدیدهایی را دفع خواهند کرد.
ایندیپندنت با اشاره به اینکه بریتانیا در برابر بسیاری از انواع حملات مدرن بی دفاع است، به اظهارات «تونی راداکین» رئیس ستاد ارتش انگلیس اشاره کرد که اخیراً در یک کنفرانس دفاعی بر لزوم پیروی از کشورهای نوردیک و بالتیک در تقویت قدرت دفاعی و آمادگی مدنی تاکید کرده بود.
بر اساس این گزارش، نیروی دریایی انگلیس نمیتواند حتی یک گروه ناو هواپیمابر را بدون اتکا به کشتیها و هواپیماهای ایالات متحده در منطقهای مستقر کند. ارتش انگلیس حتی نمیتواند یک لشکر ۱۵ هزار نفری از نیروهای ۷۰ هزار نفری خود را به میدان بیاورد و مهمات این ارتش تنها کفاف یک ماه جنگ را میدهد. از سوی دیگر، از ناوگان ۱۰۰ فروندی جنگندههای تایفون انگلیس، تنها کمی پیش از ۲۰ فروند جنگنده آماده اجرای عملیات هستند.
در این گزارش آمده است که اگر یکی از اعضای ناتو ماده ۵ این ائتلاف نظامی را اجرا کند، دولت انگلیس توان ارائه حمایت نظامی را ندارد و در آن زمان دولت این کشور نمیتواند محدودیتهای اقتصادی را بهعنوان یک دلیل موجه برای این ناتوانی ارائه کند.
در انتهای این گزارش با اشاره به اینکه ائتلاف ناتو بر اصلِ «حمله به یکی حمله به همه است» استوار است، تاکید شده است که بریتانیا نسبت به همسایگان اروپایی خود بهشدت در حوزههای دفاعی کمبود دارد.