جوان آنلاین: تحدید و تحریم خصوصاً در حوزه دفاعی از همان فردای انقلاب اسلامی علیه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، کلید خورد و دشمن استکباری کوشید با این ابزار، تهدیدات نظامی خود علیه نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران را عملی سازد که جنگ هشت ساله صدام علیه ایران، با همین استراتژی رقم خورد، اما نیروهای مسلح، با بسیج امکانات و بهرهگیری از توان بومی روز به روز بالندهتر شد و امروز به رشدی رسیده است که به گفته فرماندهان ارشد نظامی، بسیاری از کشورهای دنیا، متقاضی خرید تجهیزات نظامی از ایران هستند. این رشدیافتگی البته در بسیاری حوزههای دفاعی به وضوح دیده میشود، به گونهای که امروز در صنعت موشکی، پهپادی، پدافندی و سایر تجهیزات پیشرفته دفاعی نیروهای مسلح سرآمد هستند و این همه در سایه تحریمها حاصل شده است. نیروی دریایی راهبردی هم یکی از این حوزههای پیشرفت است که به مدد متخصصان داخلی، گامهای مؤثری در حوزه دفاعی برداشته که مأموریت دور دنیا در قالب ناوگروه ۸۶ جمهوری اسلامی ایران، در سال ۱۴۰۱ با عبور از موانع فراوان تنها گوشهای از این حضور مؤثر بود. فرمانده نیروی دریایی از توانمندی دیگری رونمایی میکند و میگوید: درحال ساخت زیر دریاییهای جدیدی هستیم که به زودی به ارتش ملحق میشود.
به گزارش ایرنا، امیر دریادار شهرام ایرانی روز گذشته در نشست با اصحاب رسانه به مناسبت هفتم آذر روز نیروی دریایی ابتدا به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان اشاره کرد و گفت: لازم میدانم جنایات، خوی حیوانی و وحشیگری حقیقی رژیم صهیونی، سفاک و کودککش را که در میدان نبرد توان مقابله ندارد و با بیرحمی تمام کودکان و زنان بیگناه و بیدفاع کارکنان سازمانهای بینالمللی، اصحاب رسانه و کادر درمانی را به شدیدترین وجه ممکن به شهادت میرساند محکوم کنم.
از تهدید و تحریم عبور کردهایم
ایرانی در ادامه افزود: در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اقدامات راهبردی متعدد در حوزه دفاعی و دریایی توانسته ایم، توطئه تحریم و تهدید دشمن را خنثی و مسیر انقلابی خود را با اتحاد همه جانبه و همگرایی با ملل جهان در مسیر پیشرفت و تحقق ایران قوی ترسیم و با قدرت و اقتدار گام برداریم. معتقدیم ایران قوی با مشارکت تک تک ایرانیها محقق خواهد شد. فرزندان اصیل ایران در نیروی دریایی راهبردی ارتش با اراده پولادین و تواناییهای علمی و عملی و امید و پشتکار جوانان به ویژه جوانان روشن ضمیر خود توانستهاند با تغییر الگوهای راهبردی بیش از پیش اقتدار نظام اسلامی را به جامعه جهانی ارائه کند. وی در ادامه گفت: به عنوان سرباز کوچک ولایت از فرماندهی معظم کل قوا تشکر میکنم زیرا بیشک ابلاغ سیاستهای کلی توسعه دریا محور با همراهی و اراده جدی مجلس و دولت مقتدر و قوای سه گانه فصل جدیدی از تاریخ رویکرد اقتصاد بری به اقتصاد بحری صورت خواهد گرفت و گامی اندیشهای و عملی برای احیای اقتصاد کشور خواهد بود.
دریادار ایرانی افزود: اجرای صحیح این سیاستها در مسیر تمدنسازی دریایی ایران اسلامی نقش بسیار مهمی خواهد داشت و همرزمانم آمادگی هرگونه مشارکت و نقش آفرینی در این عرصه مهم را دارا بوده و امیدواریم مجلس انقلابی و دولت از ظرفیتهای بالقوه موجود در این نیروی راهبردی استفاده کنند.
وی گفت: ایران برای قرار گرفتن در تراز یک کشور تمدن ساز دریایی اسلامی با تقویت مؤلفههای قدرت دریایی خود با رویکرد صلحطلبانه مؤلفههای نظام بینالملل را با قدرت پیگیری میکند که یکی از عرصههای غیر قابل اغماض با توجه به موقعیت جغرافیای سیاسی کشورمان در منطقه غرب آسیا میزان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران در عرصههای دریایی و اقیانوسی است. چراکه قدرت که تنها به توانمندی و توانایی عملیاتی دریایی در جنگ خلاصه نمیشود بلکه کنترل تجارت بینالملل، توانایی بهرهبرداری و کنترل منابع اقیانوسی، بهرهگیری از قدرت اقتصادی دریایی به عنوان ابزار دیپلماسی و نفوذ سیاسی را شامل میشود.
ایران دنبال جانمایی خود در دوران گذار
فرمانده نیروی دریایی ارتش افزود: امروز که جهان با چالشهای بیشتری در دریا از قبیل قاچاق، دزدی و تروریسم دریایی در شریانهای تجارت جهانی و اختلافات درباره حوزه حاکمیت آبهای بینالمللی روبهرو شده است، حراست و پاسداری از منافع کشور در محدوده آبهای ساحلی سرزمینی، انحصاری، اقتصادی و آبهای آزاد بهویژه عرصههای اقیانوسی و همچنین برقراری تأمین امنیت خطوط کشتیرانی و مواصلاتی و حفظ امنیت آبراهها در زمان صلح و جنگ و جاری ساختن قوانین مستلزم داشتن قدرت دریایی در تراز منطقهای و بینالمللی است. وی در ادامه گفت: امریکا در حال حاضر جای خود را به نظام چندقطبی داده است و از پیامدهای این نظم جدید شکلگیری ائتلافها و نمایش قدرت از سوی قدرتهای نوظهور است در این بین جمهوری اسلامی ایران با گفتمان مقاومت و با شعار صلح و دوستی جهت جانمایی و نمایش توانمندی از جایگاه خود در دوران گذار نظام و نظم جدید بینالملل میباشد که این امر خود یک نشانه از بینهایت نشانههای تضعیف هژمونی امریکا است و عبور جهان از نظم چند قطبی است. نیروی دریایی راهبردی ارتش در این حوزه نقشآفرینی لازم را به درستی اجرا خواهد کرد و کلام آخر اینکه دشمنان باید بدانند و بفهمند که کشور ایران و تک تک ایرانیها هرگز منزوی نمیشوند و ایران اسلامی و ایرانی انزوا گریز و تحریم ناپذیر است.
قدرت نیروی دریایی ارتش در تراز جهانی
فرمانده نیروی دریایی ارتش درباره ارتقای توانمندیهای نیروی دریایی کشورمان گفت: امروز قدرت دریایی جمهوری اسلامی ایران در تراز جهانی قرار گرفته است و اینگونه به ما از طریق جامعه بینالملل نگاه میشود، بر این اساس برای حضور موفقتر در دریا و تداوم حضور ماندگاری و مانایی بیشتر، در همه حوزههای سطحی ساخت و به روزرسانی شناورها را در دستور کار قرار داده ایم، همچنین تقویت پایگاههای شناوری در اقیانوسها با داشتن شرایط لازم به گونهای که در همه حوزهها نیازها را پوشش بدهد در دستور کار است. وی ادامه داد: یک بخشهای کلیدی بخش بهداشت و درمان است که ما در پایگاه شناوری مکران نگاه ویژهای به بحث بهداشت و درمان و حوزه بیمارستانی داریم که همه نیازهای دریانوردان را که در اضطرار قرار میگیرند و احیاناً در سواحلی که در حوزههای اقیانوسی حضور داریم پوشش بدهیم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: در کنار آنها با توجه به نوع مأموریت ما که اولویت ارتقای توان رزم آمادگی است در حوزه زیر سطحی در حال ساخت زیردریاییها هستیم که به زودی به ارتش الحاق میشود، در بحث حوزه بدون سرنشین امروز در سه بخش هوا، سطح و در زیر سطح به موفقیتهای خیلی خوبی رسیدیم. دریادار ایرانی افزود: در حوزه موشکی از تنوع خوبی برخورداریم و برد بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر را در اختیار داریم. در حوزه جنگ الکترونیک هم به توانایی خوبی رسیده ایم که به آن افتخار میکنیم.
دو فروند ناوشکن جدید در دست ساخت
فرمانده نیروی دریایی ارتش درباره ساختن ناوشکنهای جدید در کلاس موج گفت: ما وارد کلاس سنگینتر آن شده ایم، هم اکنون در حال ساخت هستیم و در زمان مناسب حتماً اطلاع رسانی دقیقتر خواهیم کرد، اما همین قدر بدانید که الان دو فروند در حال ساخت است. وی درباره برگزاری مانورهای مرکب گفت: تا پایان سال سه برنامه بینالمللی داریم، برای اولین بار بزرگداشت هفتم آذر را با حضور کشورهای دوست، همسایه و مسلمان و کسانی که به مردم ما نگاه ویژه و خاص دارند را در پیشرو خواهیم داشت. در ادامه همایشی در حوزه طب دریا داریم که به صورت بینالمللی در آذرماه برگزار خواهد شد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش افزود: در بخش رزمایشها هم، یک رزمایش مرکب را در انتهای سال پیش بینی کرده و برگزار خواهیم کرد که امسال کشورهایی که حضور پیدا خواهند کرد بیشتر است. در این همایش تعداد شناورها تنوع بیشتری خواهد داشت، اگر هماهنگیها در بخش پروازی هم انجام شود نیروهای هوایی هم در این رزمایش حضور پیدا خواهند کرد.
دریادار ایرانی گفت: امروز اکثر کشورها و شرکتهای کشتیرانی علاقهمند هستند که از ظرفیت امنیتی ایران استفاده کنند برای اینکه اسکورت شوند و محموله و شناورها و دریانوردانشان با ایمنی در دریا دریانوردی کنند که همه کشورهای همسایه به این همگرایی رسیدهاند. کشورهای خارج از منطقه هم درخواستهایی دارند که حتماً اجابت میشود و انجام میگیرد. وی در ادامه گفت: با اکثر کشورها تفاهمنامه مکتوب داریم که مهمترین آن حوزه تربیت و آموزش است که عزیزان انتظار دارند که به ویژه از تجارب ناوگروه ۸۶ و تجاربی که نیروی دریایی در بحث تأمین امنیت دریایی دارد استفاده کنند، در کنار آن برگزاری همایشهای مشترک است. فرمانده نیروی دریایی افزود: محوری را که خیلی جدی دنبال میکنیم، نهادینه کردن بحث فرهنگ دریایی و اینکه از دریا به ساحل نگاه کنیم نه از ساحل به دریا، از ساحل به دریا نگاه کردن افق محدودی است، اما از دریا به ساحل نگاه شود اصلاً ماجرا متفاوت است. وی تأکید کرد: جامعه امروز باید بداند این گنجی که رهبری به آن تأکید دارند برای این است که در دریا پنج حوزه، اما در خشکی سه حوزه در بعد اقتصادی داریم بنابراین تلاش میکنیم که در عمل کار کرد داشته باشیم. در دریا بخشی حوزه نظامی است در حالی که حوزههای دیگری هم دارد که رشتههای دریایی بیشتری باید مصوب شود که جوانان بیشتر به این سمت بیایند.