ایران و آمریکا
همشهری آنلاین – گروه سیاسی: در شرایطی که «کنترل برنامه هستهای ایران» بهعنوان یکی از دلایل فشارهای فزاینده غربیها بر ایران عنوان میشود، اما واکنش ایران نشان میدهد آنها نهتنها در تحقق این هدف خود موفق نبودهاند، بلکه با اقدامهایی که سازمان انرژیاتمی در دستورکار خود قرار داده، شاهد تسریع فعالیتهای هستهای ایران خواهد شد. «فعالسازی هزاران سانتریفیوژ جدید و پیشرفته»، «افزایش سرعت غنیسازی اورانیوم» و «ایجاد زیرساختهای تازه» تنها بخشی از نتایج حاصل از افزایش فشارهای غربی بر ایران است.
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس در گفتوگو با همشهری آنلاین با اشاره قطعنامه ضدایرانی اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژیاتمی گفت: بحث اخیر شورایحکام، پیش از هر چیز سیاسی است و جنبه فنی ندارد. آنها مواردی را مطرح میکنند که کذب است و سازمان انرژیاتمی ایران بارها پاسخهای شفاف و مستدلی درباره آنها داده است.
امیر حیات مقدم با بیان اینکه ایران طی سالهای اخیر با حسننیت ویژه ای با آژانس همکاری کرده است، افزود: در مجموع میتوان گفت آنها به دنبال 2 موضوع هستند؛ یکی بازگشت ایران به پروتکل الحاقی و دیگری، بازگشت ایران به محدودیتهای هستهای ذیل برجام.
بازی آژانس در پازل سیاسی غرب
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس ادامه داد: اجرای پروتکل الحاقی، که البته اقدامی اختیاری ازسوی ایران بود، در شرایطی متوقف شد (5اسفندماه1399) که طرفهای مقابل از اجرای تعهدهایشان در قبال ایران خودداری میکردند. بازگشت ایران به محدودیتهای برجامی نیز موکول به زمانی است که طرفهای مقابل تعهدهای برجامی خود را انجام دهند.
حیات مقدم با بیان اینکه در شرایط کنونی و با توجه به رویههای خصمانه طرف مقابل، بازگشت ایران به پروتکل الحاقی و محدودیتهای برجامی امکانپذیر نیست، عنوان کرد: غربیها تلاش میکنند با افزایش فشارهای سیاسی از ایران امتیاز بگیرند، اما به نتیجهای نخواهند رشسید.
وی با بیان اینکه جمهوریاسلامی براساس راهبردهای منطقی خود، در حال برداشتن گامهای دقیقی دراین مسیر است، افزود: طرفهای مقابل به خوبی میدانند که ایران بهدنبال سلاح هستهای نیست و از این فشارها راه به جایی نخواهند برد.
حیات مقدم با تاکید بر اشتباه راهبردی آژانس در ورود به «بازی سیاسی» غربیها، که به بیاعتباری این نهاد بینالمللی منجر خواهد شد، اظهارکرد: طرفهای مقابل تاکنون پاسخ مناسبی به حسننیت جمهوریاسلامی در استمرار همکاریها با آژانس ندادهاند.
توافق جدید شدنی است؟
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس درباره بحث داغ این روزها با محوریت «توافق جدید» نیز گفت: با توجه به شرایط کنونی و رویه طرفهای مقابل میتوان گفت که اصلا توافق جدیدی شکل نخواهد گرفت.
حیات مقدم ادامه داد: پیش شرط اینکه طرفهای مقابل از «توافق جدید» صحبت کنند، این است که بپذیرند از اتهامزنیهای غیرمستند به ایران دست بردارند و بیجهت ما را زیرسئوال نبرند. شائبههایی که آنها درباره فعالیتهای هستهای ایران مطرح میکنند، استنادی قوی ندارد.
وی با تاکید بر اینکه با توجه به موضعگیری و اقدامهای خصمانه طرف مقابل مذاکره جدید معنی ندارد، اضافهکرد: ما که در گذشته مذاکره کردهایم؛ آنها بودند که زیر میز زدند و به تعهدهای برجامی خود پایبند نبود. اکنون اما از ایران میخواهند به محدودیتهای برجامی بازگردد؛ این رویکرد غیرقابل قبول است.
∎