شناسهٔ خبر: 69890047 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

«سینما» در هفته‌ای که گذشت؛

انتظارات وزیر از شورای سیاستگذاری «فیلم فجر» و حواشی انتصاب آن

در هفته‌ای که گذشت، پس از انتصاب شورای سیاستگذاری چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، مخالفان و موافقان این شورا با توجه به منافع و رویکردهای جناحی خود، شروع به اظهارنظر کردند.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی؛ «سینما» یکی از هنرهای هفت‌گانه پرطرفدار در میان عموم مردم است که روزانه اخبار بسیاری را در سرویس‌ها و گروه‌های خبری رسانه‌ها به خود اختصاص می‌دهد و هنرمندان این رشته به ویژه بازیگران سینما، به نوعی زیر ذره‌بین جامعه هستند و به همین دلیل به محلی برای ایجاد حواشی تبدیل می‌شوند.

در ادامه درصدد هستیم تا اخبار هفتگی این هنر پرطرفدار و پرحاشیه را به صورتی کوتاه و خلاصه به صورت گزارشی، پیش‌روی مخاطبان همراه خبرگزاری مهر قرار دهیم.

خبرهایی از جشنواره فیلم فجر و مدیران جدید سازمان سینمایی

در هفته گذشته، پس از اعلام دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی طی احکامی محمدمهدی حیدریان، سید محمد بهشتی، حسین انتظامی، فرهاد توحیدی، علیرضا شجاع نوری، محمدمهدی عسگرپور، علیرضا تابش، منوچهر محمدی و منوچهر شاهسواری را به عنوان اعضای شورای سیاستگذاری چهل و سومین جشنواره فیلم فجر معرفی کرد.

با اعلام این اسامی در شورای سیاست‌گذاری جشنواره فیلم فجر که همگی آنها از چهره‌های شناخته شده و فعال فرهنگی و هنری کشور هستند، مخالفان و موافقان، با توجه به منافع و رویکردهای جناحی خود، شروع به اظهارنظر کردند. این اظهارنظرها گاه به اتهام زنی و گاه به تقدس‌گرایی کشیده شده است!

جشنواره فیلم فجر که در دهه پنجم برگزاری اش به سر می‌برد، هر ساله در جریان برگزاری با حواشی بسیاری همراه بوده است که در این دوره به دلیل تغییر ناگهانی دولت، این حواشی رنگ بیشتری پیدا کرده است. این حواشی به دلیل حضور چند چهره حاضر در شورای سیاستگذاری اعلام‌شده از سوی رائد فریدزاده ایجاد شده که چهره‌هایی قدیمی و از مدیران جشنواره فیلم فجر در سال‌های ابتدایی این جشنواره بوده‌اند.

بر این اساس، چهارشنبه هفته گذشته ۳۰ آبان، ثبت نام فیلم‌های سینمایی متقاضی حضور در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر پایان یافت. با توجه به تفکیک بخش بین‌الملل از ملی، آثار خارجی ثبت نام شده در جشنواره مستقل بین الملل که تاریخ برگزاری آن اعلام خواهد شد مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت و فیلم‌های ایرانی تولید یک سال اخیر (مطابق با آئین‌نامه و مقررات) که در جشنواره‌های بین‌المللی حضور داشته‌اند هم می‌توانند متقاضی حضور در بخش ملی باشند.

انتظارات وزیر از شورای سیاستگذاری «فیلم فجر» و حواشی انتصاب آن

درخواست و انتظار وزیر از شورای سیاستگذاری فیلم فجر

در هفته‌ای که گذشت، اولین جلسه شورای سیاستگذاری چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد. سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه گفت: متاسفانه فاصله عمیقی میان جامعه سینمایی و بخش تصمیم‌گیر پدید آمده که کاهش بی اعتمادی را سخت می‌کند ولی گام‌هایی برداشته شده که می‌تواند امیدوارکننده باشد. مسیری که طی می‌کنیم باید به گونه‌ای باشد که وقتی روز ۲۲ بهمن مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر برگزار می‌شود، با نگاه به پشت سر حس کنیم از راه رفته شرمنده نیستیم. در مسیر پیش‌رو باید گام‌هایی برداشته شود و تلاش کنیم کسانی را که قهر کرده‌اند، بازگردانیم و البته در حل مشکلات برخی هنرمندان دنبال سر و صدا کردن نباشیم. بخش اعظم اهالی سینما نسبت به سینمای ایران تعصب دارند، به همین دلیل برداشت من این است که اگر گام‌های مثبتی برداریم، می‌توانیم اعتمادهای از دست رفته را به‌زودی بازگردانیم.

وی عنوان کرد: یک نگاه به جشنواره فجر و سایر جشنواره‌ها نگاه مناسکی است. مناسک کارکردهایی دارد از جمله همکاری و همبستگی جمعی، بالا بردن تاب‌آوری اجتماعی و …. بنابراین نگاه، جشنواره فیلم فجر می‌تواند همبستگی سینماگران را افزایش دهد. البته با توجه به ادوار برگزاری جشنواره فیلم فجر، نگاه دومی هم به این رویداد شکل گرفته که همان نگاه جشنواره‌های گلخانه‌ای است که از طریق آن، یک یا چند قالب و گونه تقویت می‌شود که در برخی دوره‌های جشنواره فجر چنین رویکردی را شاهد بودیم.

صالحی با بیان اینکه مسیر برگزاری جشنواره فیلم فجر باید به گونه‌ای تعریف شود که جشنواره امسال متفاوت از گذشته باشد، گفت: بخشی از این هدف باید به صورت نمادین پیگیری شود تا هنرمندان تغییر را لمس کنند. در بخش دیگر نیز باید در اندک زمان باقی مانده بررسی کنیم که چگونه می‌توان تماشاگر فرهیخته قهر کرده را که سابقه دیرینی با جشنواره دارد، به آن بازگرداند. همچنین بدانیم که جشنواره‌های فجر در صورت برگزاری مناسب، می‌توانند امید و نشاط اجتماعی ایجاد کنند و اکنون کشور و مردم به این نشاط نیاز دارند. بنابراین شورای سیاستگذاری باید ایده‌هایی بدهد که جشنواره در این مسیر قرار گیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: اگرچه تصمیم گرفته شده که جشنواره ملی فیلم فجر از جشنواره بین‌المللی جدا شود اما باید بررسی کنیم چگونه می‌توان در قالب جشنواره ملی فجر هم، سینمای ایران را در منظر بین‌الملل قرار دهیم. باید بدانیم تا وقتی آثار را در ارتباط با فضای بیرونی قرار ندهیم، در داخل هم به خوبی دیده نمی‌شوند. دنیا به قدری کوچک شده است که اگر کاری را صرفاً در فضای داخلی انجام دهیم و پژواک بیرونی پیدا نکند، در داخل هم جایگاه خود را نخواهد یافت. در واقع باید این تفکیک را اینگونه تفسیر کنیم که اگرچه کار تخصصی بین‌المللی در قالب جشنواره بین‌الملل فجر در سال آینده انجام خواهد شد اما جشنواره فجر در بهمن هم، نباید از روایت بین‌المللی دور بماند و برای این امر نیز باید چاره‌اندیشی کرد.

هفته گذشته همچنین، رئیس سازمان سینمایی در احکامی جداگانه معاونان ارزشیابی و نظارت، توسعه مدیریت و منابع و مدیر عامل موسسه سینماشهر را معرفی کرد. بر اساس احکام صادره از سوی رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی، روح‌الله حسینی به عنوان معاون جدید ارزشیابی و نظارت، مهدی شفیعی به عنوان معاون توسعه مدیریت و منابع و حبیب ایل بیگی به عنوان مدیرعامل موسسه سینما شهر معرفی شدند. علاوه بر این اصغر فارسی نیز به عنوان مشاور راهبردی رئیس سازمان سینمایی معرفی شد.

اعلام کارگاه‌های سینماحقیقت

در هفته‌ای که گذشت، ثبت نام علاقه‌مندان برای حضور در کارگاه‌های آموزشی هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» از یکشنبه ۲۷ آبان آغاز شد. هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» به منظور گسترش دانش سینمای مستند و تقویت توانمندی‌های مستندسازان، همزمان با برپایی این دوره کارگاه‌های تخصصی را با حضور استادان ایرانی و خارجی در خانه جشنواره برگزار می‌کند. در برگزاری کارگاه‌ها، صنوف سینمای مستند با مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی همکاری می‌کنند.

با اعلام فراخوان ثبت نام در کارگاه‌های آموزشی هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت»، نام استادان کارگاه‌ها و موضوع آنها اعلام شد. صنف کارگردانان و تهیه‌کنندگان سینمای مستند در اجرای این کارگاه‌ها با مرکز گسترش همکاری دارند.

انتظارات وزیر از شورای سیاستگذاری «فیلم فجر» و حواشی انتصاب آن

کارگاه‌ها عبارتند از کارگاه «ابزارهای نوین تصویربرداری در سینمای مستند» با ارسطو مداحی گیوی، «مبانی تاریخ شفاهی و بایسته‌های آن در فیلم مستند» با گودرز رشتیانی، «عکس به مثابه ماده خام در سینمای مستند» با سیف‌الله صمدیان، «هوش مصنوعی و سینمای مستند»، مسعود سفلایی مدیر پنل، با حضور نماینده صنف کارگردانان سینمای مستند و نماینده صنف تهیه‌کنندگان سینمای مستند، «حقوق در سینمای مستند» با حضور وحید آگاه، مدیر پنل علیرضا حسینی، «مستندهای آرشیوی» با مهرداد زاهدیان و «هوش مصنوعی در واقعیت و فیلم مستند» از نظر پدیدارشناسی و کاربردی، با امیرحسین موسوی استاد فلسفه علم و سروش زرگرپور دکترای هوش مصنوعی.

در کنار این کارگاه‌ها، چند مستر کلاس مجازی از جمله مستر کلاس جاشوا اوپنهایمر کارگردان سینمای مستند اهل دانمارک نیز برگزار می‌شود.

سیف‌الله صمدیان عکاس، مهرداد زاهدیان مستندساز و رئیس انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند، وحید آگاه عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و وکیل پایه یک دادگستری، ارسطو مداحی گیوی کارشناس فیلمبرداری و کارشناس ارشد عکاسی و جاشوآ اوپنهایمر کارگردان اهل ایالات متحده آمریکا استادان کارگاه‌های آموزشی هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» هستند.

آنا برتولِت پخش‌کننده و تهیه‌کننده سینمای مستند اهل سوئیس، در هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» کارگاه آموزشی آنلاین «پخش و فروش فیلم مستند» برگزار می‌کند.

جشن مستقل مستند کلید خورد

در هفته گذشته، اعضای هیئت رئیسه و رئیس سیزدهمین دوره جشن مستقل سینمای مستند ایران معرفی شدند. این هیئت رئیسه متشکل از هشت نفر است که چهار نفر آن از اعضای انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند و چهار نفر از اعضای انجمن صنفی تهیه‌کنندگان سینمای مستند هستند که برای یک دوره سه ساله معرفی شده‌اند.

اعضای کنونی هیئت رئیسه جشن از سوی انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند؛ زینب تبریزی، محسن استادعلی، هادی معصوم دوست و علیرضا دهقان و از سوی انجمن صنفی تهیه‌کنندگان سینمای مستند: آزاده موسوی، علیرضا حسینی، مرتضی رزاق کریمی و سعید رشتیان هستند. محمد شکیبانیا نیز به عنوان رئیس جشن دوره سیزدهم توسط هیئت رئیسه برگزیده شده است.

جشن مستقل سینمای مستند ایران رویدادی سالانه است که با همکاری انجمن صنفی تهیه‌کنندگان سینمای مستند و انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند و زیرنظر هیئت رئیسه جشن برگزار می‌شود. این جشن در دوره سیزدهم به شیوه آکادمی داوری و اختتامیه آن در ۹ اسفند ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد. پیش از این نیز جزئیاتی از سیزدهمین دوره جشن مستقل سینمای مستند که با یک تغییر ساختاری و به شکل آکادمی برگزار خواهد شد، منتشر شده بود.

از آغاز اکران عمومی «خانواده خلج» تا اکران ویژه «مشت در نمای درشت»

آیین رونمایی و اکران فیلم مستند «خانواده خلج» به کارگردانی مریم الهامیان و مصطفی حاجی قاسمی، سه‌شنبه ۲۹ آبان با حضور سازندگان اثر، خانواده خلج، جمعی از هنرمندان و اهالی رسانه توسط گروه سینمایی «هنروتجربه» در پردیس سینمایی چارسو برگزار شد. اکران مستند «خانواده خلج» به کارگردانی مریم الهامیان و مصطفی حاجی قاسمی از ۳۰ آبان در سینماهای گروه «هنروتجربه» آغاز شده است. «خانواده خلج» با مشارکت مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی تولید شده است.

همچنین، فیلم مستند «مشت در نمای درشت» به کارگردانی محمدصالح حجت‌الاسلامی، عصر دوشنبه ۲۸ آبان، در سالن سوره حوزه هنری رونمایی شد. این مستند که محصول مرکز هنری رسانه‌ای سلوک است به زندگی و شخصیت سیدحسن حسینی از چهره‌های برجسته و تأثیرگذار در ادبیات انقلاب اسلامی، می‌پردازد.

در این اکران ویژه که بااستقبال از سوی شعرا و هنرمندان مواجه شد، چهره‌هایی چون مرتضی سرهنگی، علی محمد شیخی، مجید ریاضی، کیوان کثیریان، مهرداد غفارزاده، محمد عزیزی، سیدحسام حسینی، محمد زرویی نصرآباد، امیر عبدالحسینی، ناصر فیض، شهرام و شهاب شکیبا، عبدالحمید قدیریان، محمدرضا سنگری، خواهر و برادر زاده زنده یاد سید حسن حسینی، محمدرضا یوسفی مدیر انجمن مدیران رسانه، محسن اسلام زاده، عطا سلمانیان، حمید شریفی آل هاشم، علی اصغر یوزباشی، ناصر سیفی، محمود توسلیان، علیرضا دهقان، محمد فرشته نژاد، مدیران فرهنگی هنری، علاقه‌مندان و جمعی از عوامل فیلم حضور داشتند.

انتظارات وزیر از شورای سیاستگذاری «فیلم فجر» و حواشی انتصاب آن

اعلام نامزدهای سینمایی جشن حافظ

نامزدهای بخش سینمایی بیست و سومین رویداد سینمایی و تلویزیونی دنیای تصویر (تندیس حافظ) توسط پردیس احمدیه و علیرضا کمالی اعلام شد. آرش خیروی، خسرو دهقان، جواد طوسی، سید آریا قریشی، محمدرضا لطفی، علیرضا مجمع، امید معلم، آذر معماریان، امیررضا نوری پرتو، کسرا ولایی و امیر هوشنگ هاشمی هیئت داوران این دوره رویداد سینمایی و تلویزیونی دنیای تصویر (تندیس حافظ) هستند.

این مراسم امروز سوم آذر با معرفی برگزیدگان حوزه‌های مختلف سینما و تلویزیون در تالار وزارت کشور برگزار می‌شود.