شناسهٔ خبر: 69889825 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

ضرورت تنوع‌بخشی به ترکیب ارقام بذر گندم خوزستان

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد بر ضرورت تنوع بخشی به ترکیب ارقام بذر گندم استان خوزستان در گروه گندم‌های نان تاکید کرد.

صاحب‌خبر -

 به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، سیدمحمود طبیب غفاری بیان کرد: تنوع‌بخشی موجب انتخاب بهترین رقم با بالاترین

عملکرد در هر شهرستان و درنتیجه به‌نژادی و افزایش تولید خواهد شد.
وی به اهمیت بالای گندم در تغذیه کشور‌های مختلف اشاره کرد و افزود: بیش از ۴۰ درصد انرژی روزانه هر فرد از محل گندم و فرآورده‌های آن مانند نان، ماکارونی، بیسکویت، شیرینی و هر خوراکی تولید شده با گندم تهیه می‌شود.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول اظهارکرد: ایران جزو کشور‌هایی است که در آن، گندم قوت اصلی و غالب مردم به حساب می‌آید و هر ایرانی به طور متوسط حدود یکهزار کیلو کالری انرژی در روز از محل مصرف غذا دریافت می‌کند.

وی افزود: سهم گندم در سفره‌های ایرانی در سال ۱۳۴۲ حدود ۵۱ درصد بوده که با بهبود وضغیت تغذیه و افزایش پروتئین اکنون به حدود ۴۱ درصد رسیده است.

طبیب غفاری به روند صعودی خوزستان در تولید گندم اشاره کرد و گفت: سال ۱۳۹۶، میانگین تولید گندم در استان خوزستان چهار میلیون و ۶۶۰ هزار تن بود که در مقایسه با سال‌های قبل رکورد داشته است.

وی در تشریح ظرفیت عملکرد و انتخاب رقم سازگار افزود: حداکثر عملکرد قابل برداشت ارقام سازگار فعلی گیاهان زراعی در شرایطی است که آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز به طور موثر کنترل و با انجام آبیاری و کوددهی، کمبود آب و تغذیه رفع شده و عملیات زراعی به صورت مطلوب انجام شود بنابراین، انتخاب رقم و مدیریت زراعی مواردی هستند که موجب رسیدن به پتانسیل عملکرد خواهند شد.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد به تاثیر به‌نژادی و به‌زراعی در دستیابی به بهترین عملکرد تاکید و خاطرنشان کرد: یکی از راه‌های رسیدن کشاورز به پتانسیل عملکرد (بالاترین عملکرد)، کشت رقم و ژنوتیپ سازگار در مزرعه است که با محیط و اقلیم سازگاری داشته باشد.

طبیب‌غفاری، قیمت‌گذاری و سیاست‌های حمایتی را در دستیابی به حداکثر تولید موثر دانست و گفت: سبد ارقام و ویترین رقم در استان باید به‌گونه‌ای باشد که رقم مورد درخواست کشاورز به‌راحتی در دسترس بوده و بتواند حداکثر تولید را داشته باشد.

وی بر ضرورت آزادسازی ارقام تاکید و اظهارکرد: از سال ۱۳۴۰ تا ۱۳۹۱ حدود ۱۰۰ رقم در کشور آزاد شده بود و سهم ارقام در تولید، حدود ۶۵ درصد بود که نشان می‌دهد زمانی که رقم آزاد می‌شود تولید افزایش می‌یابد ضمن اینکه دلایل علمی و تجربه نیز این امر را ثابت کرده است.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد به تهیه نقشه جانمایی ارقام برای همه شهر‌های استان خوزستان اشاره کرد و گفت: ۲ رقم برات و خلیل به‌دلیل تحمل شوری در اراضی لب‌شور و جنوب استان خوزستان توصیه می‌شوند و در اراضی بدون محدودیت نیز داریون، آزادگان، اوج و سحر در دزفول خود را نشان داده‌اند.

وی افزود: تنوع‌بخشی علاوه بر کمک به انتخاب بهترین رقم با بالاترین عملکرد برای کشت در هر شهرستان، فرآیند کشت موزاییک ارقام با ساختار ژنی متفاوت از مقاومت به بیماری‌ها را به نمایش گذاشته است.

طبیب غفاری اضافه کرد: با کاشت رقم‌های مختلف در کنار هم، درصورت آلودگی یک رقم، رقم همجوار آلوده نمی‌شود و ضمن پایداری تولید تا حد زیادی در برابر خسارت ناشی از همه گیری بیماری با مدیریت تلفیقی حاصل ازکاشت متنوع ژنوتیپ‌ها و مبارزه شیمیایی تضمین خواهد کرد.

حدود ۳۰۰ تن هسته بذری در طبقه پرورشی ۲ و سه ارقام مختلف در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد تولید و پس از بوجاری و ضد عفونی برای کاشت متنوع ارقام در سال زراعی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ در حال توزیع است.