به گزارش جمله شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین نشست فصلی خود در سال ۲۰۲۴ قطعنامه انتقادی ارائه شده توسط تروئیکای اروپایی و آمریکا علیه ایران را تصویب کرد.
این قطعنامه، با ۱۹ رای مثبت، ۱۲ رای ممتنع و ۳ رای مخالف تصویب شد.
دولتهای ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان، اسپانیا، آرژانتین، استرالیا، بلژیک، اکوادور، اوکراین، کانادا، گرجستان، ژاپن، کره جنوبی، مراکش، ایتالیا، لوگزامبورگ، هلند، پاراگوئه به این قطعنامه رای موافق دادند.
روسیه، چین و بورکینافاسو با این قطعنامه مخالفت کردند.
آفریقای جنوبی، هند، پاکستان، اندونزی، برزیل، غنا، تایلند، الجزایر، ارمنستان، بنگلادش، کلمبیا و مصر هم رای ممتنع دادند. ونزوئلا هم به دلیل بدهی، از حق رأی برخوردار نبود.
در این قطعنامه از جمهوری اسلامی ایران خواسته شده تا برای حلوفصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد. همچنین در این سند از ایران خواسته شده تا بدون فوت وقت در خصوص «ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلامنشده در ایران، توضیحات معتبر ارائه و آژانس را از مکان(های) فعلی مواد هستهای و/یا تجهیزات آلوده مطلع کند». قطعنامه یادشده همچنین از ایران میخواهد که «اطلاعات، اسناد و پاسخهای مورد نیاز آژانس» را در این زمینه ارائه و دسترسی به مکانها و مواد مورد نیاز بازرسان آژانس را فراهم کند. در این قطعنامه آمده است: ارائه این اطلاعات و فراهم کردن دسترسیها توسط ایران و انجام راستیآزماییهای بعدی توسط آژانس بر اساس توافقنامه انپیتی، برای دبیرخانه ضروری است تا گزارش کند که دیگر مسائلی باقی نمانده و نیاز به بررسی شورای حکام و اقدام در این زمینه نیست.
همچنین، در این قطعنامه، شورای حکام از آژانس خواسته تا یک گزارش «جامع» درباره ایران را تا بهار ۲۰۲۵ تهیه کند. به گزارش جمله قدرتهای غربی در ماه سپتامبر تهدید کرده بودند که قطعنامهای الزامآور را به تصویب خواهند رساند که به ایران دستور میدهد مسیر [برنامه هستهای] خود را معکوس کند. این نوع قطعنامه یکی از قویترین ابزارهای در اختیار آژانس بین المللی انرژی اتمی است. همچنین وال استریت ژورنال پیشتر در یادداشتی نوشت: پس از موضع گیریها و اظهارنظرهای مقامات بلندپایه ایران در باب تسلط تهران بر بخش عمدهای از تکنیکهای فنی در حوزه برنامه هستهای، نگرانیها در پایتختهای غربی در مورد اینکه ایران ممکن است از آستانه گریز هستهای عبور کند، افزایش یافته است. به ادعای او حملات اسرائیل به مواضع حزبالله، قدرتمندترین نماینده ایران در خاورمیانه، بحثهای عمومی را در ایران در مورد اینکه آیا تغییر دکترین هستهای بهترین شکل بازدارندگی را در برابر اسرائیل تعریف خواهد کرد یا خیر، افزایش داده است.
ایران همیشه تاکید داشته و دارد که فعالیت هستهایاش صرفاً برای اهداف غیرنظامی و صلحآمیز است.از منظری دیگر به ادعای نورمن، هم دولت آینده ترامپ و هم تهران درباب آینده روابطشان با یکدیگر بعد از ورود ترامپ به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه پیامهای متفاوتی را ارسال کردهاند، -این که طرفین به دنبال رویارویی باشند یا تعامل دیپلماتیک.-
دونالد ترامپ پیش از انتخابات گفت که به دنبال جنگ با ایران نیست. این موضعگیری در شرایطی رسانهای شد که ادعای تلاش برای ترور رئیس جمهوری جدید آمریکا توسط ایران مطرح و واکنش تند تهران را به دنبال داشت. (ایران بارها تاکید کرده که در این زمینه نقشی نداشته است.)
در همین راستا وال استریت ژورنال مدعی شد که ایران ماه گذشته به طور کتبی به دولت بایدن اعلام کرد که به دنبال ترور ترامپ نیست. هفته گذشته ادعایی مطرح شد که ایلان ماسک، یکی از معتمدان رئیس جمهوری جدید ایالات متحده، با سفیر ایران در سازمان ملل متحد دیدار داشت. (مقامهای رسمی کشورمان این موضوع را رد کردند).
همزمان مقامات تعریف شده در تیم ترامپ میگویند که با هدف جلوگیری از پیشرفت برنامه هستهای ایران در صدد هستند تا کمپین «فشار حداکثری» را فعال و بدین طریق اقتصاد ایران را تحت فشار قرار دهند.
گزارش جملــه از تصویب قطعنامه خطرناک ضدایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی؛
دوئل قطعيت و قطعنامه
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین نشست فصلی خود در سال ۲۰۲۴ قطعنامه انتقادی ارائه شده توسط تروئیکای اروپایی و آمریکا علیه ایران را تصویب کرد.
صاحبخبر -