شناسهٔ خبر: 69882793 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

ماده غذایی که می‌تواند باعث سلامت مغز و کاهش کلسترول شود

مطالعه‌ی جدیدی نشان می‌دهد که خوردن دو تا چهار تخم‌مرغ در هفته ممکن است در طول زمان سطح کلسترول خون را کاهش دهد و به حفظ عملکرد شناختی کمک کند.

صاحب‌خبر -

شاید تا‌به‌حال شنیده یا در فضای مجازی خوانده باشید که تخم‌مرغ، فرآورده‌ی حیوانی با کلسترول بالا که توسط میلیاردها نفر در سراسر جهان خورده می‌شود، برای سلامتی شما ضرر دارد. با این‌حال بارها ثابت‌شده است تخم‌مرغ ممکن است برایمان مفید باشد.

به‌گزارش زومیت به نقل ازساینس‌آلرت، محققان دانشگاه کالیفرنیا سن‌دیگو، به‌تازگی داده‌های سلامتی ۸۹۰ مرد و زن را تجزیه‌و‌تحلیل کرده‌اند و دریافتند که خوردن دو تا چهار تخم‌مرغ در هفته با کاهش سطح کلسترول خون مرتبط است.

خوردن دو الی چهار تخم‌مرغ در هفته با کاهش سطح کلسترول خون مرتبط است.

تجزیه‌و‌تحلیل محققان براساس داده‌های مطالعه‌ای برای ارزیابی پیر‌ی سالم است که در سال ۱۹۸۸ آغاز شد و سه جنبه از عملکرد شناختی را در بزرگسالان میانسال یا مسن در طول چهار سال آزمایش کرد.

از بین ۵۳۱ زن انتخاب‌شده، آن‌هایی که گزارش دادند تخم‌مرغ بیشتری می‌خوردند، زوال کمتری در حافظه‌ی کوتاه‌مدت و بلندمدت نشان دادند. ارتباط حافظه و مصرف تخم‌مرغ در میان مردانی که تخم‌مرغ بیشتری می‌خوردند یافت نشد.

با‌این‌حال، تجزیه‌و‌تحلیل داده‌های دیگری با استفاده از همان پایگاه داده اما در گروهی از یک دهه‌ی متفاوت، نشان داد مردانی که تخم‌مرغ بیشتری می‌خوردند در آزمون‌های شناختی نمره‌ی بهتری کسب کردند؛ در‌حالی‌که هیچ ارتباطی برای زنان آن گروه یافت نشد. تفاوت بین جنسیت‌ها و سن‌ها در ارتباط با ظرفیت‌های شناختی، نشان می‌دهد که عوامل دیگری نیز دخیل هستند که باید با تحقیقات بیشتر روشن شوند.

دونا کریتزسیلورستاین و ریکی بتنکورت، محققان بهداشت عمومی از دانشگاه کالیفرنیا سن‌دیگو استدلال می‌کنند که «با وجود داشتن سطوح بالای کلسترول غذایی»، نتایج تحقیق آن‌ها نشان می‌دهد «تخم‌مرغ تأثیر مضری ندارد و حتی ممکن است در طول زمان در حفظ عملکرد شناختی نقش داشته باشد.»

برای نزدیک به نیم‌قرن، به مردم توصیه می‌‌شد از محصولات حیوانی سرشار از کلسترول مانند تخم‌مرغ، کره یا خامه اجتناب کنند، زیرا تصور می‌شد این غذاها سطح کلسترول خون و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهند. در‌حالی‌که این توصیه ممکن است هنوز برای برخی از افراد مبتلا به بیماری‌های خاص مانند دیابت معتبر باشد، شواهد جدید نشان می‌دهد که عامل اصلی تشکیل پلاک در رگ‌ها، نه کلسترول غذایی، بلکه چربی‌های اشباع‌شده، قند و سدیم هستند.

مشکل اینجاست که بسیاری از غذاهای غنی از کلسترول مقدار زیادی نیز چربی‌های اشباع دارند. تخم‌مرغ و صدف دو استثنای کلیدی هستند که مقدار کلسترول بستگی به نحوه‌ی پخت آن‌ها دارد. درواقع، تخم‌ پرندگان جزو غذاهای کم‌چرب، با پروتئین و مواد مغذی بالا هستند که در‌واقع می‌توانند سطح کلسترول بدن را کاهش دهند؛ اثری که به نظر می‌رسد به محافظت در برابر زوال شناختی کمک می‌کند.

اگر ماده‌ای غذایی سرشار از کلسترول باشد، همیشه به این معنی نیست که برای بدن یا مغز شما مضر است.

شاید مواد مغذی تخم‌مرغ و اثر آن بر کاهش سطح کلسترول، یکی از دلایلی باشد که خوردن تخم‌مرغ با بهبود اندک نمرات آزمون شناختی در بین زنان مورد مطالعه ارتباط دارد، اما تحقیقات بیشتری برای کشف این ارتباط مورد نیاز است.

محققان در مقاله‌ی خود اشاره می‌کنند که تخم‌مرغ سرشار از پروتئین، آمینواسید و کلسترول است و این عوامل احتمالا برای حفظ ساختار و عملکرد نورون در مغز مفید هستند. تخم‌مرغ همچنین حاوی کاروتنوئیدهایی است که با بهبود عملکرد شناختی ارتباط دارد و مملو از کولین، پیش‌ساز انتقال‌دهنده‌ی عصبی مهمی به نام استیل‌کولین است.

نویسندگان مطالعه می‌گویند: «مطالعات مقطعی نشان داده‌اند که کسانی که مصرف کولین بیشتری دارند و آن‌هایی که دارای غلظت کولین بالاتر در پلاسما هستند، نمرات بهتری در چندین معیار عملکردهای شناختی به‌دست می‌آورند.»

هنوز سوالات زیادی در مورد فواید تغذیه‌ای تخم‌مرغ وجود دارد که بی‌پاسخ مانده‌اند، اما یافته‌های مطالعه‌ی اخیر، شواهد زیادی را ارائه می‌دهند که نشان می‌دهد اگر ماده‌ای غذایی سرشار از کلسترول باشد، همیشه به این معنی نیست که برای بدن یا مغز شما مضر است.

مطالعه در Nutrients منتشر شده است.