شناسهٔ خبر: 69881917 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان صنعت | لینک خبر

عملکرد ناامیدکننده بانک‌ها در پرداخت وام مسکن ملی

بانک‌ها طی سه سال گذشته، تنها ۱۸۳.۳ همت از ۱۴۲۳.۹ همت تسهیلات تکلیفی برای مسکن را پرداخت کرده‌اند که به معنای عدم تحقق بیش از نیمی از تعهدات است.

صاحب‌خبر -

جهان صنعت نیوز – براساس قانون بودجه ۱۴۰۲ و قانون جهش تولید مسکن، بانک‌ها موظف به پرداخت تسهیلات مسکن بودند، اما در سه سال گذشته تنها ۱۸۳.۳ همت تسهیلات پرداخت کرده‌اند که نیمی از تعهدات سال اول را هم پوشش نمی‌دهد. بانک مسکن با ۸۸.۴ همت، بانک ملت با ۲۴.۱ همت و بانک ملی با ۱۸.۱ همت بیشترین سهم را در این پرداخت‌ها داشته‌اند. از طرفی، مالیات در نظر گرفته شده برای عدم اجرای تعهدات تنها برای بانک کشاورزی اعمال شده و مبلغ ۱.۱ همت وصول گردیده، اما این مالیات به «صندوق ملی مسکن» واریز نشده است.

براساس بند (ه) تبصره (۱۶) قانون بودجه ۱۴۰۲، بانک‌ها موظف بودند تسهیلات تعیین‌شده برای حمایت از تولید مسکن را پرداخت کنند. بانک مرکزی سهمیه پرداخت تسهیلات را برای سه سال به ترتیب ۳۶۰ همت، ۴۵۸ همت و ۶۰۵.۹ همت تعیین کرده بود. با این حال، گزارش تفریغ بودجه نشان می‌دهد که بانک‌ها طی این سه سال تنها ۱۸۳.۳ همت، یعنی حدود نیمی از تکلیف سال اول را پرداخت کرده‌اند.

در بین بانک‌ها، بانک مسکن با ۸۸.۴ همت پرداخت تسهیلات در صدر قرار دارد. بانک ملت با ۲۴.۱ همت و بانک ملی با ۱۸.۱ همت در رتبه‌های دوم و سوم هستند. این سه بانک در مجموع ۱۳۰.۶ همت تسهیلات پرداخت کرده‌اند که معادل ۷۱ درصد کل تسهیلات پرداخت‌شده است.

طبق قانون جهش تولید مسکن، در صورت عدم پرداخت تسهیلات مسکن، باید ۲۰ درصد از تعهد انجام‌نشده تا سقف ۳۰ همت به‌عنوان مالیات از بانک‌ها اخذ شود. با این حال، سازمان امور مالیاتی تنها برای عملکرد سال اول بانک‌ها اقدام کرده و مبلغ ۱.۱ همت از بانک کشاورزی وصول شده است.

گزارش تفریغ بودجه نشان می‌دهد که مالیات وصول‌شده از بانک کشاورزی که باید به «صندوق ملی مسکن» واریز می‌شد، به این صندوق منتقل نشده است. این تخلف، عدم رعایت مفاد قانون بودجه را نشان می‌دهد.