به گزارش ایرنا، بنیاد مستضعفان به تازگی آگهی مزایده فروش مجموعه هتلهای بینالمللی پارسیان از جمله دو هتل تاریخی قدیم و جدید رامسر را بهطور رسمی منتشر کرد. «حسین دهقان»، رئیس بنیاد مستضعفان گفت که این نهاد در حال خروج از هتل داری است و همه هتلها با کارشناسی دقیق به قیمت ۴۷ همت ارزشگذاری شدند.»
این اقدام بنیاد اگرچه منع قانونی ندارد و حتی واگذاری آن به بخش خصوصی خبر خوبی هم میتواند محسوب شود، اما نگرانیهایی را برای شهروندان و میراثدوستان رامسری ایجاد کرده است. بررسی واکنش افکارعمومی شهر در صفحههای مجازی مرتبط با این شهرستان نشان میدهد که آنها بیش از هرچیز نگرانند که این دو بنای تاریخی و ارزشمند به ویژه هتل قدیم در صورت طولانی شدن فرایند واگذاری آسیب بیند یا اینکه پس از واگذاری و با مالکیت جدید هویت یا کاربریاش دچار خدشه و تغییر شود.
چشم و چراغهای رامسر
هتلهای جدید و قدیم رامسر به سبب قدمت و قرارگرفتن در قلب شهر از گذشته تا امروز به بخشی جداناپذیر از هویت و کالبد عروس شهرهای ایران تبدیل شدهاند. هتل قدیم با پیشینه بیش از ۹۰ سال جزو نخستین بناهای تاریخی کشور است که در دوره پهلوی اول ساخته و سال ۱۳۵۲ در فهرست آثار ملی قرار گرفت. این بنا به عنوان نماد اصلی معماری و هویت این شهر شناخته میشود و رویدادهای مهمی مانند انعقاد بزرگترین معاهده زیست محیطی دنیا، کنوانسیون تالاب رامسر را در حافظه تاریخیاش دارد.
از سوی دیگر وجود این دو زیرساخت ارزشمند باعث شده که رامسر در تاریخ معاصر ایران همیشه محل برگزاری نشستها در عرصههای ملی و بین المللی باشد و همین رفت و آمدها برای برگزاری نشست ها و اجلاس ها سبب شد که مهمانخانه شماره دو که امروزه از آن به عنوان هتل جدید یاد می شود، در ادامه هتل قدیم ساخته شود.
هتل جدید تداوم سبک معماری باستان گرایانه پهلوی اول نیست چرا که بعد از انقلاب سفید از سال ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۹ سبک مدرن و پست مدرن در کشور رواج یافت. به همین دلیل بنای هتل جدید اگرچه در امتداد هتل قدیم ساخته شده اما به لحاظ سبکِ معماری با تفاوت بسیار زیاد با هتل قدیم ساخته شده است. ساختمانی سفید رنگ که در عین سادگی زیبا و تماشایی است و بر نقطه طلایی شهر در دامنه جنگلهای هیرکانی خودنمایی میکند.
بیم و امید رامسریهای
پس از انقلاب اسلامی مالکیت بافت تاریخی رامسر از جمله هتلهای قدیم و جدیدِ این شهر به بنیاد مستضعفان واگذار شد و این نهاد دو مجموعه را با کاربری گردشگری و هتلی اداره کرد. در سالهای گذشته به ویژه سه سال اخیر هتل جدید تا اندازهای به لحاظ ظاهری و معماری داخلی مرمت و بازسازی شد.
اما هتل قدیم با وجود قدمت و حساسیت بیشتر شانسِ این را نیافت که در فرایند مرمت قرار گیرد. وضعیتی که سبب شد میراث فرهنگی سال ۱۳۹۸ مسافرپذیری در این بنای تاریخی را ممنوع اعلام کند تا این نهاد به سمتِ اجرای گامهای مرمتی اصولی برود. اما نه تنها این اتفاق رخ نداد بلکه هتل قدیم در سه سال گذشته رو به تعطیل رفت به طوری که وضعیت ظاهری آن نشان میدهد با وجود تخلیه و انتقال اشیای داخلاش به مکانی نامعلوم و تعطیلی به بهانه باز زندهسازی اقدامات مرمتی خاصی در آن انجام نشده است و تنها نمای بیروی رنگآمیزی شده است.
پس از پیگیریهای خبرگزاری ایرنا درباره وضعیت هتل قدیم و انتشار گزارشی با عنوان "معمای خاموشی هتل قدیم رامسر"، نگاهها به این دو هتل معطوف شد. به تازگی نیز انتشار آگهی مزایده هتلهای بینالملی پارسیان توجه رامسریها را به این هتل جلب کرد که رنگ و بوی نگرانی هم به خود گرفت.
در روزهای گذشته حسین دهقان رییس بنیاد مستضعفان در برنامه تلویزیونی بحث فروش هتلهای زیرمدیریت این نهاد را اعلام کرد که تا حدودی به ابهامها پاسخ داد، اما با توجه به میراثی بودن این هتلها پرسش مهم و اساسی دوست داران میراث فرهنگی در رامسر این است که در صورت واگذاری سرنوشت این هتلها چه خواهد شد؟
ضوابط میراثی پابرجا است
هتلهای تاریخی رامسر در حالی زیرمالکیت بنیاد مستضعفان است و اکنون قصد واگذاری آن مطرح شده که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز به واسطه این که دو بنای گفته شده در فهرست آثار ملی قرار دارند، وظیفه حفاظت و نظارت بر چگونگی نگهداری از این بناها را بر عهده دارد. بر اساسِ همین وظایف هم بوده که این نهاد سال ۹۸ به دلیل مسائل فنی و تهدیدهای ناشی از آن، مسافرپذیری در این دو مجموعه به ویژه هتل قدیم را ممنوع و اعلام میکند که بنیاد باید به سمت تدوین طرح جامع مرمت حرکت کند تا از آسیبهای احتمالی و غیر قابل جبران به این اثر ارزشمند جلوگیری شود.
همین ممنوعیت بود که سبب شد تا بنیاد مسافرپذیری را متوقف کند و تحرکاتی هرچند ناقص را برای باز زندهسازی این هتل تاریخی انجام بدهد. اکنون که موضوع فروش هتلها مطرح شده بار دیگر نگرانی پیرامون مرمت و آسیبهای احتمالی در صورت واگذاری نیز به نگرانی افکار عمومی شهر افزوده است.
در همین پیوند معاون مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: همه بناهای تاریخی رامسر از جمله هتل قدیم و هتل جدید به دلیل ثبت در فهرست آثار ملی مشمول ضوابط عرصه و حریم آثار تاریخی هستند. بنابراین با تغییر مالکیت نیز همچنان ضوابط حاکم است و میراث فرهنگی بر چگونگی نگهداری، مرمت و کاربری این مکانها نظارت دارد و در صورت تخلف گامهای حقوقی انجام خواهد داد.
محسن باستانی باز زندهسازی سینما آمفیتئاتر رامسر پس از آتشسوزی را نمونه موفق نظارت و رعایت ضوابط عرصه و حریم بافتهای تاریخی و ثبت ملی توصیف کرد و افزود: هتلهای تاریخی رامسر افزون بر اینکه در فهرست آثار ملی قرار دارند، از عناصر پرونده ثبت جهانی رامسر نیز محسوب میشوند، بنابراین حساسیتها نسبت به این دو بنای تاریخی در سطح بالایی قرار دارد.
باستانی پیرامون اشیای داخل هتل که برای فرایند مرمت به پایتخت منتقل شد و سرنوشت هتل در صورت طولانی شدن روند واگذاری گفت: مقرر شد که این دو موضوع نیز از در سطح وزارتخانه پیگیری شود.
تلاشهای خبرنگار ایرنا برای دریافت پاسخی روشن از مدیر مجموعه هتلهای بینالمللی پارسیان تا لحظه انتشار گزارش بینتیجه ماند و با این وجود خبرگزاری ایرنا این امکان را دارد که دیدگاههای این نهاد پیرامون این دو بنای تاریخی را منتشر کند.
به گزارش ایرنا، هتل قدیم رامسر افزون بر اینکه تنها هتل تاریخی مازندران بهشمار میرود به دلیل قدمت و اینکه عرصه به هم تنیده از باغ ۳۳ هکتاری و پرنده ثبت جهانی رامسر بهشمار میآید از اهمیت بالایی برخوردار است.
این بنای تاریخی در حالی این روزها به واسطه اعلام رسمی فروش و آگهی مزایده در صدر خبرهای مربوط به رامسر قرار گرفته و توجهها را به خود جلب کرده که پیش از این نیز کارشناسان نسبت به تعطیلی سه ساله هتل، نداشتن طرح جامع مرمت و پیامدهای ناشی از آن و جا به جایی اشیا و تزیینات داخل هتل بدون نظارت کارشناسان میراث فرهنگی هشدار داده بودند.