به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، اکبر فتحی درباره وضعیت تولید و واردات برنج اظهار کرد: با توجه به جمعیت فعلی کشور و سرانه مصرف حدود ۳۶ کیلوگرمی برای هر نفر ایرانی، سالیانه سه میلیون و ۵۰۰ هزار تن برنج نیاز است که بخش عمده آن از محل تولید داخلی و بقیه از محل واردات تأمین میشود.
وی با بیان این که همه ساله چهار ماه از سال برای حمایت از تولید داخل (مرداد تا آذر) ممنوعیت واردات اعمال میشود، افزود: از ابتدای آذر با پایان پیدا کردن ممنوعیت واردات، ترخیص برنج از گمرکات و انبارها و ثبت سفارش جدید واردات از سر گرفته شده است.
دبیر امنیت غذایی کشور تصریح کرد: برنامهریزی ما تأمین ۸۰۰ هزار تن برنج از محل واردات برای تأمین کسری مصرف داخلی، حفظ ذخایر استراتژیک و تأمین برنج ارزان برای اقشار کمدرآمد جامعه است، زیرا همه اقشار جامعه نمیتوانند برنج کیلویی ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان خریداری و مصرف کنند.
فتحی خاطرنشان کرد: در زمان ممنوعیت واردات برنج، هیچگونه برنجی از گمرکات و انبارها ترخیص و توزیع نشده و حتی ثبت سفارش برنج انجام نمیشود.
وی اضافه کرد: برنج باقی مانده در گمرکات و انبارها مربوط به شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخش خصوصی است که اجازه عرضه آنها در فصل ممنوعیت واردات داده نشده بود و از ابتدای آذر ترخیص و توزیع آن در شبکه عرضه و فروشگاهها عملیاتی شده است.
واردات ۴۰۰ هزار تن برنج در نیمه نخست سال
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: از ابتدای سال جاری تا پایان شهریور نزدیک به ۴۰۰ هزار تن برنج ثبت سفارش و وارد کشور شد که بخشی از آن بهدلیل فصل ممنوعیت واردات در انبارها و گمرکات باقی مانده بود، بنابراین با آزادسازی واردات، بقیه برنج کسری یعنی ۴۰۰ هزار تن دیگر تأمین و وارد کشور خواهد شد.
فتحی عنوان کرد: در حال حاضر برنج مورد نیاز کشور از هندوستان و پاکستان بهدلیل نزدیکی ذائقه به ما تأمین و وارد میشود که از لحاظ کیفی نیز شرایط مطلوبی دارد.
وی یادآور شد: طبق آمارها سال گذشته یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن برنج تأمین و وارد کشور شد که بهدلیل کنترل میزان واردات، تولیدکنندگان داخلی با مشکل روبهرو شدند و برنج داخلی روی دستشان باقی ماند.
قیمتگذاری برنج داخلی
معاون وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: در سال جاری در شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، برنج تولید داخلی از جمله برنج کیفی ایرانی قیمتگذاری شد که این موضوع موجب رضایت تولیدکنندگان داخلی شده است.
فتحی خاطرنشان کرد: نرخ ۲۴ تا ۲۸ محصول اساسی زراعی و باغی توسط شورای قیمتگذاری وزارت جهاد کشاورزی به ریاست وزیر تعیین میشود، بهطوری که در سنوات گذشته قیمتگذاری برای برنج پرمحصول تولید داخل انجام میشد، اما سال جاری نرخ هر کیلوگرم برنج پرمحصول بین ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان و برنج کیفی ایرانی دارای عملکرد پایین ۹۰ هزار تومان تعیین شده است.
وی ادامه داد: قیمتگذاری مذکور کف قیمت برنج برای کشاورزان است، یعنی در صورتی که کشاورزان با نرخی کمتر از این بفروشند دولت باید وارد خرید حمایتی یا خرید تضمینی شود تا کشاورزان متضرر نشوند، همچنین قیمت برنج ایرانی برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان مناسب تعیین شده است.
دبیر امنیت غذایی کشور درباره نرخگذاری برنج وارداتی نیز گفت: تأمین برنج وارداتی توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخش خصوصی در ستاد تنظیم بازار بر اساس ارز تخصیصی قیمتگذاری میشود که برای برنج شرکت بازرگانی دولتی ایران هر کیلوگرم برنج ۴۵ هزار تومان قیمت دارد.
فتحی درباره برنج ذخایر استراتژیک کشور افزود: میزان تولید برنج کشور به اندازه مصرف داخلی نیست، یعنی بخشی از کسری حدود ۸۰۰ هزار تن باید هرساله از محل واردات تأمین شود، بنابراین برای حفظ ذخایر استراتژیک، نوسان بین ۱۰ تا ۲۰ درصدی بالاتر از نیاز داخلی کشور در نظر گرفته میشود.
وی درباره برنامهریزی برای خودکفایی تولید برنج کشور تصریح کرد: سیاست وزارت جهاد کشاورزی افزایش تولید، دستیابی به خودکفایی، حمایت از تولیدکنندگان داخلی و حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی است، بر این اساس طی تفاهمی با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در مدت سه سال آینده، کشور در تولید برنج به خودکفایی خواهد رسید.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که وزارت جهاد کشاورزی وظیفه پشتیبانی و تأمین غذای همه آحاد جامعه را برعهده دارد، اظهار کرد: در صورت دستیابی به خودکفایی در تولید برنج، علاوهبر تأمین نیاز داخلی میتوان بخشی از برنج مازاد را صادر و به ازای آن بخشی از برنج مصرفی اقشار کمدرآمد جامعه را همچنان از محل واردات تأمین کرد.
فتحی بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی برنامه افزایش تولید در واحد سطح را با استفاده از ارقام پربازده مناسب و روشهای نوین علمی در دستور کار دارد که میتواند منجر به افزایش تولید و دستیابی به خودکفایی شود.