شناسهٔ خبر: 69879329 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

ترور جان اف. کندی و منتفعان آن، از اسرائیل تا محمدرضا شاه

صاحب‌خبر -

[شهروند] 61 سال پیش، برابر 22 نوامبر 1963 میلادی، جان فیتزجرالد کندی، سی و پنجمین رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا از حزب دموکرات، در شهر دالاس تگزاس هدف سوءقصد قرار گرفت و به قتل رسید. فردی به نام لی هاروی اسوالد به عنوان قاتل دستگیر شد، اما دو روز بعد توسط جک روبی، یک به‌اصطلاح طرفدار کندی، به قتل رسید تا این پرونده هرگز به سرانجام نرسد. کندی با 44 سال سن جوان‌ترین فردی است که تا این لحظه به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا وارد کاخ سفید شده است. او همچنین تا قبل از جو بایدن تنها رئیس دولت کاتولیک مذهب ایالات متحده به شمار می‌رفت. در نهایت او کمتر از 3 سال پس از تکیه زدن بر کرسی ریاست جمهوری به قتل رسید، تا لقب جوانمرگ‌ترین رئیس‌جمهوری تاریخ آمریکا را نیز به خود اختصاص دهد. کندی در دوران کوتاه ریاست جمهوری‌ توانست نظر مثبت مردم کشورش را به خود جلب کند و این مرگ تراژیک او را در ردیف محبوب‌ترین روسای دولت از زمان تشکیل ایالات متحده قرار داد. همه این موارد باعث شد ترور کندی و کشف ابعاد آن به موضوعی مهم برای آمریکایی‌ها و شاید مردم جهان تبدیل شود، هرچند هنوز و با گذشت 6 دهه از این واقعه کمترین نوری بر زوایای تاریک و نامکشوف آن تابانده نشده است!

بایگانی 5 میلیون سند مربوط به ترور کندی
21 اکتبر 2017 میلادی، مهلت کنگره ایالات متحده آمریکا برای انتشار اسناد مربوط به ترور جان اف. کندی پایان یافت. در این تاریخ 54 سال از مرگ کندی می‌گذشت و حالا وقت آن رسیده بود که مردم آمریکا از کم و کیف ترور یکی از محبوب‌ترین روسای جمهوری کشورشان آگاه شوند. حتی دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری ایالات متحده که 3 ماه بعد به کاخ سفید راه یافت، بارها از علاقه‌اش نسبت به انتشار اسناد محرمانه قتل جان اف. کندی و عظم خود برای رسیدن به این مقصود صحبت به میان آورده بود. اما در نهایت این اتفاق رخ نداد و تنها بخش اندکی از نزدیک به 5 ‌میلیون صفحه سند و مدرک مربوط به این ترور توسط آرشیو اسناد ملی ایالات متحده روی سایت و در دسترس قرار گرفت. بعدها معلوم شد تعداد زیادی از سیاستمداران که شامل اعضای دولت، نمایندگان کنگره، سنا و همچنین مقامات اف‌بی‌آی و سی‌آی‌ای، دونالد ترامپ را با این بهانه که افشای مدارک به صلاح نیست، راضی به عدم انتشار آن‌ها کرده بودند.

مخالفت کندی با تجهیز اسرائیل به بمب اتمی
جان اف. کندی با وجود محبوبیت بین مردم، در بین سیاستمداران جمهوری‌خواه، طرفداران آزادی اسلحه، سندیکاهای کارگری و... فردی نامحبوب به شمار می‌رفت. در سیاست خارجی نیز شوروی در جریان بحران موشکی کوبا، زد و خوردی دیپلماتیک و جدی را با کندی تجربه کرد. این میان حتی شاه ایران هم نظر مساعدی روی او نداشت، کما این‌که در خاطرات امیراسدالله علم می‌خوانیم شاه هنگام نام بردن از دشمنان خود، نام کندی را نیز کنار نام تیمسار تیمور بختیار و محمد مصدق قرار می‌دهد. اما این میان از همه جالب‌تر، قرار گرفتن نام رژیم صهیونیستی در فهرست دشمنان جان اف. کندی و حتی اصلی‌ترین متهمان ترور اوست. کندی همچون همه روسای جمهوری آمریکا مشکلی با موجودیت و جنایات اسرائیل در حق فلسطینی‌ها نداشت، اما مجهز شدن صهیونیست‌ها به بمب اتم را برنمی‌تابید و آن را موجب تحریک اعراب و آغاز مسابقه اتمی می‌دانست. آیا اسرائیل در ترور کندی دست داشت؟ ترامپ در مبارزات انتخاباتی اخیر خود بار دیگر قول انتشار این اسناد را داده است. باید منتظر بمانیم.