نورنیوز- گروه بینالملل: دیوان بینالمللی کیفری (ICC) در اقدامی شجاعانه حکم جلب بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین این رژیم به اتهام ارتکاب جنایات جنگی در غزه را صادر کرد
این اقدام پس از بررسی اتهاماتی شامل حملات علیه غیرنظامیان و استفاده از روشهای غیر انسانی مانند محاصره مردم غذا برای عدم دستیابی آنها به غذا و دارو، بمباران بیمارستانها و مراکز امدادی و هدف قراردادن امداد گران و کارکنان سازمان ملل انجام شد.
اگر چه این حکم صرفاً برای کشورهای عضو دیوان (124 کشور) الزامآور است و تأثیر عملی حکم ممکن است محدود باشد، ولی صرف نظر از تأثیرات عملی آن، رخدادی مهم و شجاعانه است که جامعه جهانی را بیش از گذشته متوجه اقدامات جنایتکارانه نتانیاهو و ارتش رژیم صهیونیستی بر علیه مردم مظلوم غزه می کند.
رژیم صهیونیستی و متحدانش، بهویژه آمریکا، دیوان را به رسمیت نمیشناسند و اعلام کرده اند که در برابر این حکم اقدامات مقابلهای نیز در نظر خواهند گرفت اما با توجه به گستره نفوذ این حکم اگر نتانیاهو یا گالانت به کشورهای عضو دیوان سفر کنند، ممکن است بازداشت شوند.
پس از اعلام حکم دیوان بین المللی کیفری برخی کشورها، مانند کانادا و اعضای اتحادیه اروپا، اعلام کردهاند که به اجرای حکم پایبند خواهند بود، اما ایالات متحده و رژیم اسرائیل این حکم را رد کرده و آن را ناعادلانه و مغرضانه خواندهاند.
در حالی که درگیریهای شدید در منطقه با حملات روزانه رژیم صهیونیستی به غزه، لبنان و سوریه ادامه دارد، حکم دیوان بینالمللی کیفری (ICC) علیه بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت به دلیل جنایات جنگی در غزه، تأثیرات مهمی بر منطقه تحولات منطقه غرب آسیا خواهد در ابعاد دیپلماتیک، سیاسی، و امنیتی خواهد داشت.
کارشناسان معتقدند نتانیاهو بدلیل شرایط متزلزلی که در داخل این رژیم دارد و برای فرار از افزایش فشارهای سیاسی داخلی که می تواند با صدور این حکم ابعاد بین المللی نیز به آن اضافه شود با تشدید عملیات نظامی و تداوم کشتار تلاش خواهد کرد که خود را در دمیدن به آتش جنگی محق نشان دهد.
به صورت طبیعی صدور این حکم میتواند ابزاری حقوقی برای فلسطینیها در مجامع بینالمللی برای فشار بیشتر بر رژیم اسرائیل از طریق شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل باشد اما بدلیل حمایت مطلق آمریکا از جنایتهای رژیم اسراییل و وتوی مکرر قطعنامه هایی که با هدف محدود سازی جنایتهای صهیونیستها در غزه و لبنان در شورای امنیت مطرح می شود نمی توان امید زیادی به تاثیر تعیین کننده این حکم در احقاق حقوق فلسطینیان داشت.
فارغ از میزان تاثیر بین المللی این حکم ، نمی توان از اثرات آن برمحدود سازی روابط کشورهای مختلف با رژیم اسراییل چشم پوشی کرد.
برخی کشورهای عربی که در سالهای اخیر روابط خود را با رژیم اسرائیل عادی کردهاند (مانند امارات و بحرین)، ممکن است تحت فشار داخلی یا بینالمللی، سیاست خود را تعدیل کنند. این وضعیت ممکن است روند عادیسازی روابط و تداوم پیگیری طرح ابراهیم که از اهداف ترامپ پس از ورود به کاخ سفید است را کندتر یا حتی متوقف کند.
کارشناسان بر این باورند که دونالد ترامپ پس از آغاز دور دوم ریاست جمهوری خود به عنوان یکی از اولویتهای اصلی خود در سیاست خارجی بدنبال عملی سازی طرح ابراهیم خواهد بود. در این میان نحوه مواجهه عربستان سعودی با خواست ترامپ در این خصوص با توجه به نقش و تأثیرگذاری گذاری ریاض در جهان عرب بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
حکم صادره از سوی دیوان بینالمللی المللی کیفری میتواند به مانعی در مذاکرات عادیسازی روابط میان رژیم اسرائیل و عربستان تبدیل شود. عربستان سعودی ممکن است برای حفظ وجهه خود در میان جهان اسلام و افکار عمومی منطقه، روند این مذاکرات را به تعویق بیندازد یا شرطهای بیشتری مطرح کند
کشورهایی که همواره قصد دارند خود را به عنوان مدافع حقوق بشر معرفی کنند نمی توانند نسبت به صدور این حکم، بهویژه در موضوع نقض حقوق بشر در غزه بی تفاوت بمانند. از این رو موج جهانی که این حکم ایجاد خواهد کرد ممکن است باعث تقویت حمایت مردمی و بینالمللی از گروههای مقاومت فلسطینی شود. شکل گیری این روند گامی مهم در جهت مشروعیتبخشی به مبارزات مردم مبارز فلسطین خواهد بود و می تواند در تبیین مظلومیت مردم فلسطین و حق دفاع آنها از حقوق خود اثرات قابل توجهی داشته باشد.
موضوع قابل توجه دیگر، تاثیر این حکم در گفتگوهایی است که برای ایجاد آتش بس در غزه و لبنان در جریان می باشد. صدور حکم محکومیت نتانیاهو و گالانت می تواند تاثیر دو گانه ای بر گفتگوهای آتش بس داشته باشد
از یک سو افزایش فشارهای بین المللی و افکار عمومی مخالف تداوم جنگ در غزه و لبنان، می تواند تلاویو را مجبور به دست برداشتن از جنگ طلبی و تداوم کشتار غیر نظامیان کند و از سوی دیگر ممکن است این رژیم به دلیل این حکم، از هرگونه مذاکره امتناع کند و به بنبست جدیدی در روند شکل گیری آتش بس منجر شود
مجموعه واکنشهای مثبت و منفی به حکم صادره از سوی دیوان بین المللی کیفری و تحولات ناشی از آن نشان میدهد که حکم دیوان فراتر از یک اقدام حقوقی است و تأثیرات قابلتوجهی بر معادلات سیاسی، دیپلماتیک و امنیتی در سطح بین المللی و شرایط جاری در غرب آسیا خواهد گذاشت.
نورنیوز∎