شناسهٔ خبر: 69869472 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: بسیج نیوز | لینک خبر

نیروهای مردمی؛ بازوهای توانمند محیط‌زیست

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست کرمانشاه با بیان اینکه محیط‌زیست کرمانشاه، نیازمند همکاری مردم و سمن‌ها است، گفت: تعداد محیط‌بانان نسبت به استانداردهای جهانی بسیار کمتر است.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاری بسیج از کرمانشاه، کیفیت محیط‌زیست از بنیادی‌ترین عوامل تأثیرگذار بر سلامت زیستی و اجتماعی جوامع است. جنگل‌ها، مراتع، رودخانه‌ها و زیستگاه‌های طبیعی، نه‌تنها منبع تولید اکسیژن و حفظ تنوع زیستی هستند، بلکه به تنظیم چرخه‌های اقلیمی، تصفیه آب و جذب دی‌اکسیدکربن کمک می‌کنند. بااین‌حال، روند تخریب محیط‌زیست در دهه‌های اخیر هشداردهنده بوده و بحران‌های زیست‌محیطی همچون کاهش تنوع زیستی، آلودگی منابع طبیعی و تغییرات اقلیمی را تشدید کرده است.در این میان، محیط‌بانان نقشی حیاتی در مقابله با این تهدیدات ایفا می‌کنند. آن‌ها نخستین و مهم‌ترین خط دفاعی در برابر عواملی هستند که حیات زیستگاه‌های طبیعی را تهدید می‌کنند.وظایف محیط‌بانان تنها به نظارت بر شکار غیرمجاز یا جلوگیری از تخریب منابع طبیعی محدود نمی‌شود؛ بلکه آن‌ها محافظانی بی‌صدا برای گونه‌های در خطر انقراض، آبراهه‌های حیاتی و خاک‌های حاصلخیز هستند که نسل‌های آینده به آن وابسته‌اند.احضور محیط‌بانان به طور مستقیم با حفظ تعادل اکولوژیکی ارتباط دارد. برای نمونه، مناطق حفاظت‌شده‌ای که به‌خوبی تحت مدیریت و نظارت هستند، نرخ تخریب زیست‌محیطی پایین‌تری دارند و گونه‌های جانوری در آن‌ها پایداری بیشتری نشان می‌دهند، لذا محیط‌بانان با چالش‌هایی نظیر کمبود نیرو، تجهیزات و گاه حتی حمایت‌های قانونی روبه‌رو هستند.

نقش مردم نیز در حفاظت از محیط زیست بی‌بدیل است

بر اساس استانداردهای جهانی، به‌ازای هر ۱۰۰۰ هکتار، یک محیط‌بان نیاز است، اما این آمار در برخی مناطق ایران به‌ازای هر ۱۰ تا ۱۵ هزار هکتار یک نفر است. این کمبود، نظارت مؤثر را دشوار کرده و در مواردی به تخریب‌های جبران‌ناپذیر منجر می‌شود.حفظ محیط‌زیست، نه صرفاً یک وظیفه قانونی، بلکه رسالتی اخلاقی و انسانی است. محیط‌بانان، گرچه گاه در سایه دیده نمی‌شوند، اما ستون اصلی حفاظت از زیستگاه‌ها هستند؛ ستون‌هایی که اگر فروبریزند، پایه‌های حیات نیز سست خواهند شد.

بیش از ۲۷۳ هزار هکتار مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان

سعید دزفولی‌نژاد مدیرکل حفاظت محیط‌زیست کرمانشاه با بیان اینکه استان بیش از ۲۷۳ هزار هکتار مناطق تحت مدیریت محیط‌زیست دارد، اظهار کرد: تعداد محیط‌بانان نسبت به استانداردهای جهانی بسیار کمتر است، اما این عزیزان شبانه‌روز در حفاظت از این مناطق تلاش می‌کنند.وی دو رویکرد اصلی برای حفاظت از محیط‌زیست را تشریح کرد: رویکرد اول مبتنی بر قانون است و ما تمام توان خود را برای اجرای قوانین به کار می‌گیریم. رویکرد دوم، ترویج فرهنگ حفاظت از محیط‌زیست با استفاده از ظرفیت‌های مردمی و اخلاقیات امکان‌پذیر هست.

استان کرمانشاه از نظر کشف تخلفات، جزو 10 استان برتر کشور است

موضوع قابل‌توجه این است که هرچند تعداد نیروی انسانی برای حفاظت از محیط‌زیست استان با استانداردهای جهانی فاصله بسیاری دارد اما بااین‌وجود استان کرمانشاه از نظر کشف تخلفاتی همچون صید و شکار جزو 10 استان برتر کشور است.موضوع کمبود نیرو در حالی یک‌چهارم استاندارد جهانی است که در سال ۱۴۰۰ مقرر شده بود، 67 نیروی جدید جذب شود که در این صورت تمام مناطق تحت پوشش قرار می‌گیرند که ظاهراً موفقیت کامل حاصل نشده است.

سمن‌ها و نیروهای مردمی؛ بازوهای توانمند محیط ریست

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست کرمانشاه تأکید کرد که همکاری مردم و سمن‌ها نقشی اساسی در حفظ منابع طبیعی دارد.وی سمن‌ها و نیروهای مردمی را «بازوهای توانمند محیط‌زیست» خواند و گفت که برای حفاظت از عرصه‌های طبیعی و انفال خدادادی، به کمک آن‌ها نیاز داریم.