به گزارش مردم سالاری آنلاین ،محمود خاقانی در گفتوگو با ایلنا، درباره پیشبینی اوضاع نفت با روی کار آمدن ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری امریکا اظهار داشت: ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری؛ از خود یک شخص غیر قابل پیشبینی ارائه داد در همین حال دارای برنامهای مبنی بر این شعار بود که اولویت با امریکا است، بنابراین اعتقادش این بود که امریکا مانند یک شرکت است و باید همه چیز به خاطر امریکا در دنیا دیده شود.
وی افزود: در دوران کلینتون و اوباما هدف امریکا این بود که در زمینه تولید نفت خودکفا شود، ترامپ نیز برای اینکه کنترل بازار نفت را در دست بگیرد اعتقادش بر این بود که امریکا مانند یک کمپانی است به این ترتیب که اکنون عربستان نیز بر این موضوع اذعان دارد که مدیریت بازار نفت در دستان ایالات متحده است. اکنون امریکا خود بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز غیرمتعارف و همچنین صادکننده نفت و گاز است، بنابراین امریکا تصمیم میگیرد نفت چه قیمتی داشته باشد.
این کارشناس حوزه انرژی خاطرنشان کرد: ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود نشان داد مایل است نقشی فعال در شکل دادن به قیمت نفت ایفا کند. در سال ۲۰۱۸، اوپک را برای افزایش تولید برای کاهش قیمت سوخت تحت فشار گذاشت و سپس در سال ۲۰۲۰، این گروه را متقاعد کرد که تولیدش را کاهش دهند زیرا میخواست صنعت نفت شیل آمریکا را که در پی شیوع کرونا و سقوط قیمتها، در ورطه ورشکستگی بود، نجات دهد.
وی گفت: طبیعی است که امریکا بدنبال این بود که قیمت نفت در حدی باشد که اقتصاد این کشور بتواند آن را تحمل کند، مثلا بهای بنزین زیاد بالا نرود و تورم ایجاد نشود.
خاقانی بیان داشت: نفتی که امریکا تولید میکند برای پالایش و مصرف در خود امریکا نفت مناسبی نبوده و این کشور بیشتر چشم به نفت عراق دارد زیرا بهترین خوراک پالایشگاهی خود را از نفت خاورمیانه بخصوص عراق تامین کرده، بنابراین برنامهریزی دور اول انتخاباتی ترامپ برای بازار انرژی بود. در این دوره او اعلام کرده بهای انرژی مصرفی برای مردم امریکا را کاهش دهد بنابراین قیمت نفت باید زیر ۷۰ دلار باشد. به طوری که در طول ۴ سال دولت بایدن نیز چین و امریکا با هم همکاری نانوشته داشته و اجازه نمیدادند قیمت نفت از حدود ۷۰ دلار بالاتر برود بنابراین علیرغم بحران خاورمیانه قیمت نفت در بازار مدیریت میشد.
وی تصریح کرد: با روی کار آمدن ترامپ؛ امریکا دو مسئله دارد یکی اینکه هزینه تولید نفت و گاز غیرمتعارف بالا رفته است و تولیدکنندگان اعلام کردند اگر قیمت نفت خام در بازار بینالمللی زیر ۷۰ دلار بیاید ممکن است تولید این نفت مقرون بهصرفه نباشد و علاوه بر آن تولید نفت و گاز در دریای خزر مثل آذربایجان، ترکمنستان، روسیه و خیلج مکزیک و سواحل برزیل گران تمام میشود بنابراین توافقی وجود دارد که قیمت نفت از ۷۰ دلار کمتر نشود، یکی از راههایی که این وضعیت را در بازار حفظ کنند و چین هم متضرر نشود این است که تحریم را روی ایران حفظ کنند و لطمه به زیرساختهای اقتصادی موجود ایران را افزایش دهند.
این کارشناس حوزه انرژی تاکید کرد: در هر حال با وجود وعدههای رئیسجمهور آمریکا، بعید به نظر میرسد تولید نفت این کشور افزایش یابد زیرا والاستریت خواهان سوددهی به جای رشد بیشتر تولید است.
به گفته وی؛ ترامپ سیاست انرژی را یکی از ارکان مبارزات انتخاباتی خود قرار و قول داد که تشریفات اداری را کاهش دهد و تولیدکنندگان نفت آمریکا را از قید و بند محدودیتهای مقرراتی رها کند تا تولید افزایش یافته و قیمتها برای مصرف کنندگان کاهش یابد.
وی گفت: ترامپ که شعار معروف «حفاری کن، فقط حفاری» را بهعنوان یکی از اصول سیاستهای انرژی خود مطرح کرده، وعده داده که با لغو قوانین سختگیرانه دوره بایدن، مسیر را برای رشد بیوقفه تولید نفت و گاز هموار کند. ترامپ در این راستا به تولید بیشتر و کاهش قیمتهای انرژی به نفع مصرفکنندگان وعده داده و با اعلام اینکه «ما طلای سیاه فراوانی داریم»، اهمیت بیبدیل این صنعت را برای اقتصاد آمریکا برجسته کرده است.
خاقانی خاطرنشان کرد: ترامپ همچنین در نظر دارد قوانینی را که به آلایندگی خودروها و محدودیتهای دسترسی به منابع هیدروکربنی در خلیج مکزیک و اراضی عمومی مربوط میشود، تغییر دهد. این تحولات میتواند زمینهساز افزایش صادرات نفت، گاز طبیعی مایع و در نتیجه رشد کلان درآمدهای نفتی شود.
∎