در حالی طرح واردات خودروی برقی دست دوم با عمر کمتر از 5 سال تصویب شده که کارشناسان میگویند خودروهای الکتریکی تا هفت سال عمر مفید دارند.
در اواخر آبان ماه، سخنگوی دولت از تصویب طرح واردات خودروی هیبریدی و برقی دست دوم با عمر کمتر از 5 سال خبر داد. وی افزود این تصمیم در راستای کاهش آلودگی هوا و نوسازی ناوگان حمل و نقل کشور اتخاذ شده است. پیش از این نیز در دولت ابراهیم رئیسی، واردات خودروهای دست دوم مدل 2019 به بالا برای همه مردم آزاد شده بود؛ اما این طرح هیچگاه به مرحله اجرا نرسید و حالا ظاهرا تمرکز واردات خودرو کارکرده معطوف به ماشین های برقی و هیبریدی شده است.
اما نکته قابل تامل در خصوص واردات خودروهای برقی کارکرده این است که بهگفته کارشناسان، خودروهای الکتریکی بهدلیل عمر باتری و موارد دیگر، حداکثر هفت سال کارایی دارند و به همین دلیل واردات خودروهای برقی کارکرده میتواند مشکلات و چالشهایی را برای خریداران این دسته از محصولات ایجاد کند.
واردات خودروی برقی دست دوم به آفت تبدیل میشود
در همین راستا، عمادالدین جعفری، کارشناس حوزه خودرو درباره فواید و مضرات واردات خودروهای کارکرده اظهار کرد:
مردم بدانند هیچ مطالعه و کار کارشناسی صورت نمیگیرد و بهیکباره میگویند میخواهیم خودرو برقی و هیبریدی کارکرده را با عمر کمتر از پنج سال وارد کنیم. این در حالی است که عمر مفید باتری این خودروها هفت سال است. آنوقت میخواهیم خودرو برقی که پنج سال کار کرده را وارد بازار کنیم؛ بازاری که این روزها در آن شاهد بیبرقی هستیم و صرفا میخواهیم یک کاری را انجام دهیم که شنیدیم کار بسیار خوبی است و در دنیا انجام میشود، اما هیچ کار کارشناسی راجع به آن صورت نمیگیرد.
این کارشناس حوزه خودرو تاکید کرد خودرو برقی کارکرده در آینده به آفت تبدیل میشود و فردا پدرمان در همین بازار درمیآید. کسی که این ماشین را خریداری میکند باید دو سال بعد به فکر این باشد که چند صد میلیون تومان هزینه تعویض باتری آن را بپردازد. وی با اشاره به مشکل بیبرقی و کمبود زیرساختها، افزود واردات خودروهای بنزینی کارکرده را میتوان یک کاری کرد؛ اما واردات خودروهای برقی و هیبریدی کارکرده کاملا کار اشتباهی است.
عمادالدین جعفری در خصوص واردات خودروهای نو نیز بیان کرد با توجه به تعرفهای که تعیین کردهایم، واردات خودرو هیچ منافاتی با تولید خودرو در ایران ندارد و نمیتوانیم بگوییم که باعث افزایش کیفیت خودروهای داخلی میشود. بهگفته او، تنها اتفاق مثبتی که با واردات رخ میدهد این است که میبینیم حباب قیمت خودروهایی که در بازار ایران با چند برابر قیمت به فروش میرسیدند، خالی میشود و بازار خودرو به یک بازار مصرفی تبدیل خواهد شد؛ در واقع کسی برای سرمایهگذاری سراغ بازار خودرو نمیآید و کسی که خودرو میخرد، مصرفکننده است.
همچنین بخوانید: شرایط فروش نقدی و اقساطی خودروهای برقی لونا GRE و بستیون نات در آبان 1403 آیا شارژ خودروهای برقی میتواند در آینده به اندازه بنزین زدن سریع شود؟ اینها پرفروشترین ماشین های برقی سال ۲۰۲۴ در آمریکا هستند ∎