شناسهٔ خبر: 69869102 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو فردا | لینک خبر

جایزهٔ آزادی بیانِ سازمان «شاخص سانسور» به نسیم سلطان‌بیگی تعلق گرفت

صاحب‌خبر -

سازمان بین‌المللی «شاخص سانسور»، نسیم سلطان‌بیگی، روزنامه‌نگار ایرانی، را به‌عنوان برندهٔ جایزهٔ «آزادی بیان» سال ۲۰۲۴ خود در بخش روزنامه‌نگاری معرفی کرد.

این سازمان تأکید کرده که این جایزه را به‌خاطر روزنامه‌نگاریِ «شجاعانه، تأثیرگذار و مصممِ» خانم سلطان‌بیگی، که به افشای سانسور و دیگر تهدیدهای آزادی بیان منجر شده، به او اهدا می‌کند.

نسیم سلطان‌بیگی بیش از ۱۵ سال است که به‌عنوان روزنامه‌نگار با نگارش گزارش‌های سیاسی، اجتماعی و دربارهٔ حقوق زنان برای در رسانه‌های مختلف ایران فعالیت کرده است.

حوزهٔ فعالیت او در روزنامه‌نگاری اجتماعی، کارتن‌خوابی و کمبود دارو گزارش شده است.

به گزارش سازمان بین‌المللی «شاخص سانسور»، او در جریان اعتراضات «زن زندگی آزادی»، با خبرنگاران خارجی تماس گرفت تا «مطمئن شود که موضوع اعتراضات و سرکوب معترضان به مخاطبان بین‌المللی می‌رسد».

این روزنامه‌نگار دی‌ماه سال ۱۴۰۱ هنگام خروج از ایران دستگیر شد و اواسط بهمن همان سال با قرار وثیقه سنگین موقتاً آزاد شد. او تیرماه ۱۴۰۲ به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به سه سال و هفت ماه حبس تعزیری و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به هشت ماه حبس تعزیری محکوم و پس از چهار ماه به دلایل پزشکی آزاد شد.

سلطان‌بیگی پیش از اعتراضات «زن زندگی آزادی» نیز چندبار به‌دلیل شرکت در تجمع فعالان حقوق زنان در ایران بازداشت شده بود.

طی دوران بازداشت، سازمان‌های مختلف حقوق بشری و روزنامه‌نگاری، با انتشار بیانیه‌هایی، خواستار آزادی او و دیگران روزنامه‌نگاران بازداشت‌شده در ایران شده بودند.

نسیم سلطان‌بیگی خود دربارهٔ وضعیت روزنامه‌نگاری در جمهوری اسلامی گفته است: «سانسور در ایران هر روز مرزهای جدیدی ایجاد می‌کند. نهادهای امنیتی با دستگیری، احضار و اجرای اقدامات غیرقانونی سانسور را گسترش می‌دهند.»

او افزوده با آن‌که ایران در فهرست ۱۰ کشور دارای بزرگ‌ترین زندان روزنامه‌نگاران قرار دارد، «ما خبرنگاران مستقل همیشه در کنار حقیقت و مردم ایستاده‌ایم. با وجود تهدیدها و دشواری‌های راه پرچالش آزادی، من معتقدم مطبوعات آزاد راه روشنگری حقیقت و راه رسیدن به جامعه‌ای انسانی است».

سازمان گزارشگران بدون مرز آذر ۱۴۰۲ در بیانیه‌ای خواستار آزادی نسیم سلطان‌بیگی و سعیده شفیعی، دیگر روزنامه‌نگار زندانی شد و یادآوری کرد که اجرای حکم این دو نفر درست یک ماه پس از آن انجام شده است که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی الهه محمدی و نیلوفر حامدی را به ترتیب به ۱۲ و ۱۳ سال حبس محکوم کرد.

محمدی و حامدی نیز به ترتیب برای نوشتن گزارش‌هایی دربارهٔ مرگ و خاکسپاری مهسا ژینا امینی که شهریور ۱۴۰۱ در بازداشت پلیس گشت ارشاد جان باخت، دستگیر شدند.

مرگ این دختر جوان و عملکرد روزنامه‌نگاران، هنرمندان و فعالان زن، بعد از آن، صحنهٔ سیاسی مدنی در ایران را وارد مرحلهٔ تازه‌ای از مخالفت علنی با فشارهای حکومتی کرد که همچنان ادامه دارد.

جوایز آزادی بیان سازمان بین‌المللی «شاخص سانسور»، از تلاش‌های شجاعانه افراد و سازمان‌ها در سراسر جهان برای حمایت از آزادی بیان، دفاع از حق اطلاعات و مبارزه با سانسور تجلیل می‌کند.

برگزیدگانی که توسط هیئتی برجسته از داوران انتخاب می‌شوند، به‌دلیل شجاعت و تعهد فوق‌العاده‌شان به حقیقت، عدالت، و حقوق بشر، علیرغم مواجهه با تهدیدات جدی، از جمله آزار و اذیت، زندان، و حتی مرگ، تجلیل می‌شوند.