شناسهٔ خبر: 69868085 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: انصاف نیوز | لینک خبر

انتقاد یک حافظ قرآن: شمر هم حافظ قرآن بود!

صاحب‌خبر -

یک حافظ قرآن با انتقاد از عدم پایبندی به مفاهیم این کتاب مقدس مسلمانان گفت: همیشه با خودم می‌گویم شمر هم حافظ قرآن بود اما نتوانست در زندگی‌اش قرآن را پیاده و به آن عمل کند.

زهرا صالحی ادامه داد: اگر من و همه حافظان قرآن در مرحله اول قرآن را حفظ کردیم، مرحله بعد عمل‌کردن به قرآن در زندگی است.

او معتقد است که اگر حافظان به قرآن پایبند نباشند، این حفظ قرآن هیچ فایده‌ای برای آنها نخواهد داشت.

گفت‌وگوی فارس با خانم صالحی را در ادامه بخوانید:

فارس: لطفاً خودتان را معرفی کنید و بگویید چه مدت است که به حفظ یا قرائت قرآن مشغول هستید؟

صالحی: زهرا صالحی هستم، ۲۰ سال دارم و از سن ۳، ۴ سالگی با روخوانی و روانخوانی، تجوید و فصاحت قرآن آشنا شدم.دوم ابتدایی که بودم هر سال در مسابقات منطقه شرکت می‌کردم و موفق به کسب رتبه اول می‌شدم تا اینکه در سال‌های راهنمایی و دبیرستان در منطقه و استان رتبه اول را در رشته‌های حفظ قرآن، قرائت قرآن و تواشیح داشتم.در این رشته‌ها ۳ رتبه‌ اول کشوری، ۲ رتبه دوم کشوری و یک رتبه سوم، یک رتبه چهارم و یک رتبه پنجم دارم؛ از ۱۴ سالگی شروع به حفظ قرآن کردم و در سن ۱۷ سالگی حافظ کل قرآن شدم، در حال حاضر در ۲۰ سالگی حافظ و قاری قرآن کریم هستم.

فارس: چه چیزی شما را به سمت حفظ کامل قرآن سوق داد؟ آیا از ابتدا به این هدف علاقه‌مند بودید یا به تشویق خانواده و محیط این مسیر را انتخاب کردید؟

صالحی: خاطره‌ای دارم از غبطه‌ای که به شخصی خوردم و باعث شد به‌سوی این مسیر سوق پیدا کنم؛ حنانه خلفی را در یکی از محافل قرآنی دیدم که در حال ارائه حفظ قرآن کریم بود و به حال او غبطه خوردم، سال بعد با تشویق خانواده و اولین معلمم برای حفظ قرآن کریم به‌سوی حفظ قرآن سوق پیدا کردم.محیط هم در این موضوع بی‌تأثیر نبود، پدر من قاری قرآن و تواشیح‌خوان است، با مشاهده فعالیت‌های پدرم و اینکه در خانه تواشیح می‌خواند به این مسیر علاقه‌مند شدم.

فارس: در مسیر حفظ قرآن، با چه چالش‌ها و سختی‌هایی مواجه شدید؟ چگونه بر آنها غلبه کردید؟

صالحی: مسیر حفظ قرآن مانند هر مسیری که انسان بخواهد در طول زندگی بپیماید، سختی‌های خاص خودش را دارد؛ ازآنجاکه در زمان حفظ قرآن، من دانش‌آموز راهنمایی و دبیرستان بودم، همه این سختی‌ها را چشیدم.بیشتر روز‌ها تا ساعت ۱۴ و ۳۰ دقیقه مدرسه بودم و باید علاوه بر حفظ قرآن به دروسم نیز رسیدگی می‌کردم و به دلیل سنگین بودن دروس و سختی حفظ قرآن شرایط برای من سخت شده بود. گاهی به انجام کارهایم نمی‌رسیدم، گریه می‌کردم اما با یک برنامه‌ریزی خوب موفق شدم به همه کارهایم برسم؛ برنامه‌ریزی کردم که از خوابم بزنم، شب‌ها تا دیروقت بیدار بودم و صبح زود از خواب بیدار می‌شدم؛ بخشی از زمانم را به درس و بخش دیگر را به قرآن اختصاص دادم.قرآن به‌ وقت من برکت داده بود و با قرائت قرآن می‌توانستم دروس حفظی را راحت‌تر به حافظه بسپارم؛ ازآنجاکه با قرآن سروکار داشتم و حافظه من فعال‌تر شده بود، درس‌خواندن نیز راحت‌تر شده بود.

فارس: حفظ قرآن معمولاً به تمرکز و زمان‌بندی دقیق نیاز دارد. چگونه توانستید بین تحصیل، فعالیت‌های روزمره و حفظ قرآن تعادل برقرار کنید؟

صالحی: انسان به هر هدفی که بخواهد برسد، می‌رسد، درصورتی‌که برنامه‌ریزی درستی داشته باشد؛ باتوجه‌به اینکه روحیه هر شخص با شخص دیگر متفاوت است، هر کس دیگری که جای من بود شاید کم می‌آورد.من هم گاهی کم می‌آوردم اما تصمیم گرفتم کارم را به‌درستی انجام دهم، از خواب خودم زدم و سعی می‌کردم از فرصت نوجوانی‌ام بیشتر برای رسیدن به اهدافم استفاده کنم.همیشه به خودم می‌گفتم بعداً هم برای استراحت وقت هست، الان که زمان رشد و شکوفایی است باید حرکت کنم؛ در آن زمان بااین‌حال که درس و قرآن را هم‌زمان پیش می‌بردم، اردوهای متنوعی نیز شرکت می‌کردم و سعی می‌کردم روحیه‌ام را تقویت کنم تا بتوانم به کارهایم برسم.

فارس: آیا در طول مسیر حفظ قرآن، لحظاتی بوده که به ادامه دادن تردید داشته باشید؟ چه عاملی باعث شد ادامه دهید؟

صالحی: همان لحظاتی که حس می‌کردم نمی‌توانم درس و قرآن را باهم پیش ببرم و در زمان امتحانات ترم برایم شرایط سخت می‌شد؛ زمان‌هایی بود که با خودم می‌گفتم نمی‌توانم و نمی‌خواهم به کلاس بروم؛ اما دلم نمی‌آمد و گویی یک انرژی عظیم من را به‌سوی کلاس می‌کشاند.یک‌بار با خودم تصمیم گرفتم هر صفحه‌ای که می‌خواهم حفظ کنم را به یکی از پیامبران، ائمه، حضرت جبرئیل که نازل‌کننده قرآن بود و حتی شهدا تقدیم کنم؛ این توسل و توکل باعث می‌شد انگیزه و انرژی بیشتری برای حفظ قرآن داشته باشم و در این مسیر ثابت‌قدم باشم.

فارس: رشد در محیط قرآنی خانه چقدر در موفقیت شما مؤثر بوده است؟ آیا فکر می‌کنید اگر در محیطی متفاوت بودید باز هم می‌توانستید این مسیر را طی کنید؟

صالحی: به نظرم محیط بسیار می‌تواند تأثیر گذار باشد. همان قدر که معتقدم محیط تأثیر گذار است؛ اعتقاد دارم که اگر انسان بخواهد کاری انجام دهد، در بلاد کفر هم که باشد کارش را انجام می‌دهد.اگر انسان در اعتقاد خود راسخ باشد و چیزی برایش مهم باشد، برای او فرقی نمی‌کند کجا باشد؛ اما محیط هم بی‌تأثیر نیست و حداقل ۵۰ درصد مسیر انجام یک فعالیت را محیط تشکیل می‌دهد.محیط قرآنی که در آن رشد کردم بسیار بر من تأثير گذاشت، نمی‌دانم اگر در یک محیط متفاوت بودم چطور می‌شد، اما از جایی که روحیات خودم از جمله پر تلاش بودن را می‌شناسم؛ باز هم به همین مسیر کشیده می‌شدم.

فارس:‌ در جامعه امروز که سرگرمی‌ها و چالش‌های زیادی برای نوجوانان وجود دارد، چطور توانستید روی هدفتان تمرکز کنید و تحت تأثیر این مسائل قرار نگیرید؟

صالحی: من شخصی هستم که در دوران نوجوانی و الان که جوان هستم باتوجه‌به مسیر دشواری که پیش رو داشتم و دارم، اتفاقات دشواری را تجربه کردم که شاید بسیاری از نوجوانان و جوانان تجربه نکرده باشند.اردوهای متنوع، مسافرت‌هایی که ممکن است خانواده‌ها به فرزندانشان اجازه ندهند، اما من به برکت قرآن قسمت می‌شد که این مسیرها را طی کنم و جاهای مختلفی سر کار بروم و تجربه‌های زیادی کسب کنم.وقتی هدفی در زندگی داشته باشی حتی اگر در مسیری که به‌سوی هدف پیش می‌روی موانع بسیاری جلوی پایت قرار گیرد، شاید مردد شوی و کم بیاوری؛ اما اگر هدف از کم‌آوردن مهم‌تر باشد، خودبه‌خود به‌سوی هدف کشیده می‌شوی.اگر هدف مقدس هم باشد و برای فرد از لحاظ معنوی نیز اجر و ثواب داشته باشد،‌ فرد محکم‌تر به‌سوی هدف کشیده می‌شود و بعد معنوی باعث می‌شود فرد به روزمرگی‌هایش دل ببندد و به‌سوی هدف برود.

فارس: حفظ قرآن چطور زندگی شما را تغییر داده است؟ آیا این موضوع بر شخصیت، باورها و نگاهتان به زندگی تأثیر داشته است؟

صالحی: همه نوجوانان در یک سن خاص، دچار هیجانات و بیش‌فعالی‌هایی می‌شوند که اگر به‌درستی مدیریت نشود منجر یه ناهنجاری‌هایی در رفتار آن‌ها می‌شود.حفظ قرآن، شخصیت من و نوع نگاه من به زندگی را تغییر داد و باعث شد من آرام‌تر شوم و میزان هیجان، پرخاشگری و لجبازی دوران نوجوانی را پشت سر بگذارم.قرآن باعث آرامش روحی من شد، گاهی اگر حالم بد بود و عصبانی بودم به قرآن پناه می‌بردم، قرآن را در آغوش می‌کشیدم و به من آرامش می‌داد چون همواره در زندگی همراه من بود.

فارس: آیا فکر می‌کنید صرفاً حفظ قرآن کافی است؟ چگونه می‌توانید آموزه‌های قرآنی را در زندگی خود و اطرافیانتان عملی کنید؟

صالحی: همیشه با خودم می‌گویم شمر هم حافظ قرآن بود اما نتوانست در زندگی‌اش قرآن را پیاده و به آن عمل کند؛ اگر من و همه حافظان قرآن در مرحله اول قرآن را حفظ کردیم، مرحله بعد عمل‌کردن قرآن در زندگی است، اگر به قرآن پایبند نباشیم، هیچ فایده‌ای برای ما نخواهد داشت.همیشه سعی کردم با رفتار، منش و اخلاق خودم نشان دهم که یک فرد قرآنی هستم و دیگران از این منش من الگو بگیرند و سعی کنند خودشان را به من نزدیک کنند.

فارس: در مواجهه با افرادی که ارزش کار شما را درک نمی‌کنند یا آن را کم‌اهمیت می‌دانند، چه واکنشی نشان می‌دهید؟

صالحی: من از انسان‌ها توقع ندارم که همه‌شان بتوانند ارزش کار من را درک کنند چون ارزش‌هایی که هر کس برای خودش مشخص کرده متفاوت است؛ واکنش من نسبت به انسان‌ها حتی کسانی که با من ۱۰۰درصد مخالف هستند این است که او هم یک انسان است و شاید میزان ارزش کار من و قرآن را نداند.اگر آن شخص قابل صحبت‌کردن باشد با او صحبت می‌کنم و تلاش می‌کنم او را قانع و متوجه ارزش قرآن کنم.

فارس: به نظر شما، حفظ قرآن وظیفه‌ای شخصی است یا مسئولیتی اجتماعی؟ چگونه می‌توانید جامعه را به سمت توجه بیشتر به قرآن هدایت کنید

صالحی: حفظ قرآن وظیفه شخصی نیست، برخی ممکن است حفاظت از قرآن را در تلاوت آن بدانند و اینکه روزانه صفحاتی از قرآن را بخوانند؛ حفاظت از قرآن وظیفه‌ای هر شخصی است.حفظ‌کردن قرآن را نمی‌توانم وظیفه شخصی برشمارم، بلکه مسؤوليت اجتماعی است؛ حافظان قرآن مسؤوليت دارند در رفتار، اخلاق، تحصیل، فعالیت‌های اجتماعی، پوشش، طرز صحبت و بینش نسبت به مسائل مسؤول هستند.من کار اجرا و مجری‌گری انجام می‌دهم به همین دلیل سعی می‌کنم در اجرا از آیات قرآن استفاده کنم و حتی گاهی ارائه حفظ انجام می‌دهم که باعث توجه مردم به قرآن می‌شود؛ گاهی سعی می‌کنم تفسیر و ترجمه برخی آیات را در اجرا متناسب با برنامه به زبان ساده و قابل‌فهم بیان کنم.

فارس: آیا تاکنون حس کرده‌اید که حفظ قرآن شما را از سایر جنبه‌های زندگی مانند روابط دوستانه یا تفریحات محدود کرده است؟

صالحی: حفظ قرآن اصلاً من را محدود نکرد، به‌واسطه حفظ قرآن سفرهای زیارتی و سیاحتی خاصی نصیب من شد که همیشه خدا را بابت آن شکر می‌کنم.دوستان خوبی در این مسیر نصیبم شد که قرآنی هستند و سفرهای متنوع و خوبی با آن‌ها تجربه کردم؛ الان که مشغله‌های قرآنی من کمتر شده، همیشه آرزو می‌کنم سفرهای دسته‌جمعی، مسابقات قرآنی و… باز هم برای من تکرار شود چون هم یادگاری خوبی است هم حس و حال خوبی دارد.

فارس: فکر می‌کنید چطور می‌توان سایر نوجوانان را به حفظ قرآن تشویق کرد؟

صالحی: اگر روش درست حفظ قرآن را بیان کنیم و از برکات معنوی و مادی حفظ قرآن بگوییم می‌توان نسل جدید را هم به انس با قرآن دعوت کرد، مدتی است که برای حافظان قرآن مدرک درجه ۱، ۲ و ۳ که معادل لیسانس و فوق‌لیسانس و دکترا است در نظر گرفته شده است.اگر برای بچه‌ها از برکات حفظ قرآن بگوییم تشویق می‌شوند، از طریق حفظ قرآن می‌توانند با کنکور مخصوص و اخذ مدرک تخصصی همان کاری که دانشجو می‌دهد انجام دهند، حتی زودتر وارد دانشگاه شوند و تحصیل کنند.

فارس: برخی معتقدند که حفظ قرآن بدون فهم عمیق آن کافی نیست. شما برای درک معانی و تفاسیر قرآن چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

صالحی: من برای اینکه قرآن را به‌صورت عمیق درک کنم و بفهمم، معانی قرآن را بادقت بیشتری می‌خوانم یا اگر دوره‌ای هست شرکت کنم و بفهمم آیاتی که حفظ می‌کنم چه تفسیری دارد و به دنبال رساندن چه پیامی است، طوری که الان اگر آیه‌ای را به من نشان دهند، می‌توانم راجع به آن صحبت کنم و ترجمه آن را بیان کنم.

فارس: هدف بعدی شما در ادامه چیست؟ آیا برنامه‌ای برای آموزش قرآن به دیگران دارید؟

صالحی: ۴ سال در موسسه‌ای فعالیت می‌کردم که حافظان و قاریان خوبی پرورش دادم، هدف بعدی من این است که در آینده معلم آموزش‌وپرورش یا استاد دانشگاه شوم؛ به دنبال آموزش هستم تا بتوانم زکات علمم را بپردازم.می‌خواهم چیزی که آموخته‌ام به دیگران آموزش دهم، در آموزش بسیار سخت‌کوش هستم؛ طی ۴ سالی که تدریس می‌کردم برای قرآن‌آموزان وقت می‌گذاشتم و می‌خواستم با گوشت و پوست و خون قرآن را درک کنند.

فارس: پیام شما به نوجوانانی که به حفظ قرآن علاقه دارند اما نمی‌دانند از کجا شروع کنند چیست؟ چه توصیه‌هایی برای آنها دارید؟

صالحی: پیام من به نوجوانان این است که با توکل به خدا، پا در این مسیر بگذارند، هر کس قدم در این مسیر بگذارد انتخاب شده است، بسیار خوب است که کسی خودش را در این مسیر قرار دهد تا انتخاب شود.توصیه من به نوجوانان است که قرآن را بهترین رفیق خودشان بدانند، قرآن در روز قیامت شبیه جوان زیبایی می‌شود که همه دوست دارند این جوان آنان را شفاعت کند و قرآن یاران خودش را که همان کسانی هستند که آن را حفظ می‌کنند.حفظ‌کردن، تنها حفظ کلام قرآن نیست؛ کسانی هستند که از بندبند کلام خدا حفاظت می‌کنند، توصیه می‌کنم از فرصت جوانی و نوجوانی استفاده کنند و با قرآن انس بگیرند.

فارس: آیا حفظ قرآن و قرار گرفتن در مسیر قرآنی باعث شد کودکی شما با خدشه‌ای مواجه شود

صالحی: من از زمانی که در مسیر حفظ قرآن قرار گرفتم، پرآرامش‌ترین لحظات زندگی‌ام را تجربه کردم، زمانی که با قرآن می‌گذراندم چه در گذشته و چه الان آرامش عجیبی دارم. وقتی قرآن را تلاوت می‌کنم از اینکه می‌توانم قرآن را با صوت و لحن زیبا بخوانم، لذت می‌برم، پیامبر هم می‌فرمایند برای هر چیزی زیبایی است و زیبایی قرآن در قرائت خوش آن است.طی این مدت نه‌تنها با خدشه‌ای مواجه نشدم بلکه صدای خوب برای من در همان عنفوان کودکی شکل گرفت که به دلیل شنیده‌شدن صوت خوش قرآن بود.در پایان صحبت‌هایم از پدر و مادرم که همواره مشوق من بودند و هیچگاه به‌عنوان دختری که در خانواده‌ای مذهبی رشدیافته محدودیت نداشتم، در اجتماع حضور داشتم که باعث بالندگی و رشد من شد.

انتهای پیام

برچسب‌ها: