آریا ولی زاده روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: تدوین برنامه مدیریت زیست بومی برای نخستین بار در دهه ۸۰ با همکاری سازمان های بینالمللی در ایران هم شروع شد و تالاب های ارومیه و پریشان نخستین تالاب های ایران بودند که برنامه مدیریت زیست بومی برای آنها تدوین شد.
وی اضافه کرد: هم اکنون برنامه مدیریت زیست بومی برای بیش از ۳۰ تالاب کشور تدوین شده اما در همه آنها اجرایی نشده است و در این برنامه اقداماتی برای حفاظت از تالاب ها با مشارکت جوامع محلی و دستگاه های اجرایی به شکل کتاب تدوین می شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه شیراز در گروه منابع طبیعی و محیط زیست گفت: در برنامه مدیریت زیست بومی تالاب ها وظایفی به سایر دستگاه ها از جمله جهاد کشاورزی و منابع امور آب که به صورت مستقیم با مصرف آب و تامین حق آبه تالاب ها در ارتباط هستند، محول می شود.
وی اظهار کرد: اما مهمترین بخش برنامه مدیریت زیست بومی تالاب ها آگاهی بخشی به جوامع محلی و تبیین نقش آنان در کمک به احیای تالاب و تاثیرپذیری مستیقم این جوامع از خشک شدن یا احیای تالاب است.
وی با اشاره به تدوین برنامه مدیریت زیست بومی تالاب «قوپی باباعلی» مهاباد گفت: این برنامه مدیریت با مشارکت جوامع محلی و دستگاه های اجرایی مرتبط در حال تدوین است و پس از آنکه در کارگروه استانی تایید شد به عنوان قانون به دستگاه های اجرایی ابلاغ می شود.
وی اضافه کرد: این تالاب با ویژگیهای طبیعی و پرندگان خاص خود یکی از بهترین زیستگاههای مهم پرندگان آبزی و کنارآبزی و از تالابهای مهم این منطقه محسوب میشود که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده و دارای دیپلم افتخار از سازمان ملل متحد «یونسکو» است.
به گزارش ایرنا، تالاب بینالمللی «قوپیباباعلی» مهاباد با وسعت ۵۰۰ هکتار و محدوده اکولوژی حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار زیستگاه پرندگانی نظیر اردک سرسبز و سر حنایی، آنقوت، انواع غاز، فلامینگو و تنجه است واین تالاب در ۳۰ کیلومتری شمال شرقی این شهر و مسیر جاده مهاباد به میاندوآب و در نزدیکی روستایی به همین نام واقع شده است.
در مهاباد نیز علاوه بر تالابهای بینالمللی «قوپی باباعلی» و «کانی برازان»، تالابهای فصلی دیگری از جمله«حسن خان»،«گروس»، «داشخانه» و «قره قشلاق» نیز وجود دارد.
مهاباد در جنوب آذربایجانغربی واقع شده است.