زمینههای فعالیت بسیج سازندگی در قالب سه محور اساسی به شرح ذیل دستهبندی میشود:
الف) فعالیت برنامهای: بسیج سازندگی با عنایت به اهداف بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت خود، هر ساله فهرستی از پروژهها را که در راستای دستیابی به اهداف تعیین شده است، به اجرا میگذارد.
ب ) فعالیتهای ضربتی ( فوریتی): بسیج سازندگی میتواند در مواقع بروز حوادث غیرمترقبه طبیعی و یا بروز فوریتهای ویژه به صورت ضربتی وارد عمل شده و به پیشگیری، کنترل و رفع عوارض حوادث کمک کند.
ج ) فعالیتهای فوق برنامه ای( فرهنگی): برگزاری اردوهای جهادی، برگزای جشنوارههای دانشجویی و دانشآموزی، آموزش و تبلیغات رسانهای.
نگاهی به فعالیتهای جهادگران بسیجی:
۱) اعزام گروه های جهادی به دورترین و محروم ترین مناطق روستایی و عشایری. آمیخته شدن و همزیستی با زندگی و سختی روزگار مردمان این مناطق از زیباترین و باارج ترین جلوه های این اقدام خیرخواهانه است. این گروه ها علاوه بر مشارکت در امر فعالیت های عمرانی و خدماتی از ساخت مدرسه و مسکن و یا درمان رایگان و سایر امور خیرخواهانه در زمینه مسائل فرهنگی و اجتماعی و نیز حضور فعال و هدفمند در روستاها و مناطق حاشیه ای و فقیر نشین را سرلوحه برنامههای خود قرار دادهاند.
۳) اقدامات پزشکی، بهداشتی و مهندسی نیز از دیگر فعالیت های جهادگران بسیجی است و گاهی در عرصه اقتصاد مقاومتی فعالند.
۳) پروژههای عمرانی جهادگران بسیجی در بیشتر روستاهای محروم و کم برخوردار کشور به چشم میخورد. پروژههای بسیج سازندگی در شهرستانها و روستاها گستردگی و پراکندگی دارد و هر کجای کشور که نشانی از محرومیت دارد، ردپای جهادگران نیز دیده می شود.