شناسهٔ خبر: 69864496 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

در گفت‌وگوی ویژه خبری مطرح شد: در گفت‌وگوی ویژه خبری مطرح شد:

رای دادگاه کیفری بین‌المللی علیه صهیونیست‌ها اتفاقی تاریخی و مهم برای جهانیان است

غریب آبادی گفت: رای دادگاه کیفری بین‌المللی برای بازداشت نتانیاهو و گالانت پیروزی بزرگ برای محور مقاومت و شکستی سنگین برای صهیونیست‌ها بود.

صاحب‌خبر -

کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری در ارتباط با موضوعات مختلف مرتبط با سیاست خارجی دولت چهاردهم توضیحاتی را بیان کرد.

غریب آبادی در ابتدای این برنامه درباره صدور رای بازداشت نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل و گالانت وزیر جنگ برکنار شده اسرائیل توسط دیوان کیفری بین‌المللی اظهار کرد: این رای در شرایط فعلی اقدامی شجاعانه است که عدم اقدام و بی اقدامی مجامع بین‌المللی را جبران می‌کند. این حکم از دو جنبه حائز اهمیت است که اولی از جنبه حقوق بین‌المللی است.

وی گفت:‌ دیوان کیفری بین المللی بر مبنای افراد و جنایات آنها حکم می‌دهد و کمتر به دولت  توجه می‌کند. این دیوان به جنایات جنگی و نسل‌کشی و تجاوز رسیدگی می‌کند.

احساس می‌کردم رای دیوان کیفری بین المللی مورد استقبال برخی از کشور‌های غربی قرار نگیرد

وی افزود: اکنون ما در هر دو دادگاه بین المللی  علیه صهیونیست‌ها شاهد پرونده‌های مفتوح درباره جنایات آن‌ها هستیم. در دیوان دادگستری بین‌المللی پرونده علیه صهیونیست‌ها وجود دارد. اما اکنون شاهد اقدام در دادگاه کیفری بین‌المللی هستیم که منجر به صدور حکم دستگیری این دو جنایتکار صهیونیست شده است.

غریب آبادی ادامه داد:‌ من احساس می‌کردم که این رای مورد استقبال برخی از کشور‌های غربی قرار نگیرد، اما شاهد بودیم که بسیاری از کشور‌ها استقلال این دیوان را تایید و عنوان کردند که اگر نتانیاهو به این کشور‌ها برود طبق قانون نتانیاهو را جلب می‌کنند. این اتفاق‌ها روزنه‌ای بود که هنوز هم می‌توان امید‌های کوچکی داشت که در این جهان و توسط مجامع بین‌المللی عدالت هم شاید اجرایی شود.

وی تاکید کرد:‌ مجامع بین المللی تنها فرصت برای کشور‌های در حال توسعه است که بتوانند حرف خود را بزنند و من فکر می‌کنم در کنار رای دادگاه کیفری بین المللی اکنون مسئولیت دادگاه‌های داخلی این کشور‌ها نیز سنگین است و حقوقدان‌های ما باید کمک کنند که به این رای جهانی به  احکام ملی وصل شود و این اقدام عرصه را برای صهیونیست‌ها بسیار تنگ‌تر می‌کند.

وی گفت:‌ صهیونیست‌ها در جبهه حقوقی و افکار عمومی بین‌المللی با شکست مواجه شده و به امید خدا در جبهه نظامی هم شکست‌های سنگینی خواهند خورد.

دستگیری نتانیاهو و گالانت برای کشورهای عضو دیوان کیفری بین المللی الزام آور است

معاون حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه درباره لزوم اجرای این رای توسط کشور‌های عضو دادگاه دیوان کیفری بین المللی گفت:‌کشور‌هایی که عضو دیوان کیفری بین‌المللی هستند دستگیری نتانیاهو  و گالانت برایشان الزام آور است.

وی ادامه داد:‌ البته باید عنوان کرد ما بیانیه کشور‌های غربی  را برای قبول این رای مثبت ارزیابی می‌کنیم. اما در تحلیلمان به اشتباه نرویم که فکر کنیم این کشور‌ها مبانی حقوق بین الملل را رعایت می‌کنند. البته باید عنوان کرد که یکی از دلایل تمکین این دیوان آثار عدم تمکین از آن خواهد بود. آنها ملزم هستند از حکم تمکین کنند.

وی تاکید کرد: رای دادگاه کیفری بین المللی  رای تاریخی و بسیار مهم و شجاعانه بود و به نوعی با این رای شاهد پیروزی بزرگ برای محور مقاومت و حامیان مردم مظلوم فلسطین خواهیم بود. این رای همچنین شکستی برای صهیونیست‌ها است و اهمیت این حکم بسیار زیاد است.

وی اظهار کرد:‌ پس از هفت اکتبر سال گذشته حجم جنایات صهیونیست‌ها به نحوی شد که دیوان کیفری بین‌المللی هم نتوانست جنایات صهیونیست‌ها را نادیده بگیرد. جنایات جنگی و نسل‌کشی از  اقدامات عادی صهیونیست‌ها بود که این دیوان هم متوجه این حجم از جنایات شد و بالاخره رای خود را صادر کرد.

غریب آبادی روابط ایران و آژانس و تصویب احتمالی قطعنامه شورای حکام آژانس انرژی اتمی علیه کشورمان گفت: در دو سال گذشته روابط ایران و آژانس کمی با مشکل مواجه شده بود. گروسی با روی کار آمدن دولت جدید تقاضا برای سفر به ایران داشت  تا ارتباطات با دولت جدید هم برقرار شود. سیاست دولت جدید هم مبتنی بر تعامل هوشمند و منطقی هدفمند است. تعاملی که یک سویه و یک طرفه نیست. ما هم درخواست گروسی را پذیرفتیم تا مشکلات کوچک را حل و فصل کنیم. ما واقعا با آژانس مشکل کلیدی و جدی نداریم.

ایران هیچ تخطی از مباحث پادمانی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی  ندارد

وی تصریح کرد: ما طبق برجام نظارت‌های گسترده‌ای را از تاسیسات خود در صورت رفع تحریم‌ها قبول کرده بودیم که با خروج آمریکا از برجام طبیعی است که ما هم دیگر اجازه این نظارت‌ها را ندادیم و آژانس درخواست داشت که همچنان دسترسی‌های گذشته را به آن‌ها بدهیم که رسما عنوان کردیم که درباره  این موضوع تا زمان رفع تحریم‌ها بحثی نداریم.

وی گفت:‌ در سفر هفته گذشته گروسی به ایران در این زمینه گفت وگویی نداشتم. موضوع دیگر مسائل پادمانی است. ما آنها را همچنان رعایت می‌کنیم. ایران هیچ تخطی از مباحث پادمانی ندارد.

ایران در صورت اسنپ‌بک در برجام از NPT خارج می‌شود

معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه گفت: ما در پنج الی شش سال گذشته دو مورد از ادعا‌های آنها را بستیم و ثابت کردیم در آنجا مواد هسته‌ای وجود نداشت.

وی با بیان اینکه به آژانس انرژی اتمی اعلام کردیم باید به دور از فشار‌های سیاسی کار کنیم، اظهار کرد: آژانس می‌گوید در نزدیکی تهران ذرات هسته‌ای داشتید، اما ایران تنها اورانیوم غنی شده دارد لذا این موارد بهانه است و ما همواره ادعای آنها را رد کردیم و ادعای آژانس انرژی اتمی درباره آن دو مکان بسته شد.

غریب‌آبادی با بیان اینکه به گروسی گفتیم این پرونده را ببندید تا وارد تعاملات اصلی شویم، تصریح کرد: حالا آمریکا و کشور‌های اروپایی این دو مکان را در قالب قطعنامه آوردند. گروسی در تهران گفتگو‌های خوبی داشت.

ایران به قطعنامه پاسخ می‌دهد

معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه تاکید کرد: اگر قطعنامه تصویب شود ایران پاسخ می‌دهد و پاسخ ایران به قطعنامه، رابطه ایران و سه کشور اروپایی را وارد یک فاز تقابلی می‌کند.

وی ادامه داد: نباید دچار خوش‌بینی مفرط شویم، چون آژانس تحت فشار اعضای خود است. ترکیب آژانس به گونه‌ای چیده شده که هر کاری می‌خواهند علیه دیگران انجام می‌دهند. سفر گروسی سفر خوبی بود و مدافع قطعنامه نبود، اما این کشور‌ها نمی‌خواهند به خواسته آژانس توجه کنند.

وی گفت: محتوای قطعنامه مبتنی بر دو موضوع پادمانی است و از مدیرکل آژانس می‌خواهند در چند ماه آینده یک گزارش اظهارنشده بدهد. پیش‌نویس قطعنامه یک درخواست از ایران و یک درخواست از مدیرکل آژانس دارد که اینکه در نشست اسفند یا در خرداد معلوم نیست چه استفاده‌ای می‌خواهند انجام دهند.

قطعنامه ارتباطی با شورای امنیت ندارد

معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه اظهار کرد: قطعنامه اکنون هیچ تبعاتی ندارد و رابطه‌ای با شورای امنیت برقرار نمی‌کند مثلا اگر اروپا در نشست هفت ماه دیگر از آن برای اسنپ‌بک استفاده کند دو نکته دارد نکته اول این است که اروپا تصمیم بگیرد با ایران دیگر وارد مذاکره نشود که الان در این شرایط نیستیم، چون بعد از مجمع عمومی دو الی سه دور مذاکره با اروپا داشتیم که با شهادت سید حسن نصرالله گفتگو‌ها قطع شد که اروپا خواهان تداوم گفتگو است.

غریب‌آبادی تصریح کرد: چرا باید اسنپ‌بک را همیشه به ضرر ایران ببینیم؟ به اروپا با صراحت گفتیم و به آمریکا هم با واسطه گفتیم نمی‌توانید اسنپ‌بک را مثل چماق بر سر ایران نگه دارید، چون اسنپ‌بک برای شما هم تهدید است.

معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در زمان ریاست‌جمهوری قبلی ترامپ اعلام کرد اگر اینها به اسنپ‌بک برگردند و قطعنامه‌ها و تحریم‌های شورای امنیت را برگردانند. پاسخ جمهوری اسلامی ایران بسیار سریع است و رئیس‌جمهور اسبق کشورمان در نامه‌ای که به سران سه کشور اروپایی ارسال کرد و به‌عنوان یک سند است آن پاسخ به اروپایی‌ها را خروج از NPT اعلام کرد و این پاسخی است که رئیس‌جمهوری اسلامی ایران برای همتایان خود فرستاد.

وی بیان کرد: اگر اسنپ‌بک رخ دهد ایران هم پاسخ می‌دهد. در گفتگویی که در دو سه ماه گذشته داشتیم اروپایی‌ها هم نگران از واکنش ایران هستند. 

معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه اضافه کرد: مدیر آژانس مخالف اقدام سیاسی در شورای حکام است، اما کشور‌ها به این اقدام سیاسی متوسل می‌شوند تا به ایران فشار بیاورند و به مردم ایران فشار روانی بیاورند مثلا با استفاده از خبرنگاران رسانه‌های معاند در حال پمپاژ خبری هستند لذا ما باید تحلیل صحیح داشته باشیم، اما عزت ایران اقتضا می‌کند این پاسخ را بدهد و پاسخش هم یک بیانیه سیاسی نیست، چون اگر بخواهند با ایران کار کنند باید صادق و به اصل تعامل پایبند باشند.

پاسخ ایران به قطعنامه در حوزه فعالیت‌های فنی است

غریب‌آبادی اظهار کرد: مدیرکل آژانس انرژی اتمی از ایران دست خالی برنگشت، اما آنها ایده‌ها را کنار زدند لذا باید هزینه‌های اقدامات علیه ایران را هم‌سنگ کنیم و قطعا پاسخ به این قطعنامه خروج از NPT نیست، اما باید پاسخشان را بگیرند.

وی تصریح کرد: همکاری ما با آژانس باید ادامه پیدا کند مگر اینکه از NPT خارج شویم. پاسخی که ایران به این قطعنامه خواهد داد در حوزه فنی است و این‌گونه نیست برنامه فنی را در قبال کار‌های سیاسی قرار دهیم مثلا اگر یک‌جا حسن‌نیت نشان دادیم دیگر نشان ندهیم لذا پاسخ ایران در حوزه فعالیت‌های فنی است.

مسیر ایران تعامل است

وی ادامه داد: ایران طیفی از ماشین‌های سانتریفیوز با درجه‌های مختلف را دارد و می‌تواند تنظیم کند که کدام فعال شود و چقدر اورانیوم غنی شود لذا اقداماتمان طبق نیاز‌ها و برنامه‌ها پیش می‌رود.

غریب‌آبادی اظهار کرد: در دولت و وزارت خارجه تلاش این است که در قبال اقدامات سیاسی که برخی کشور‌ها انجام می‌دهند کاهش آسیب داشته باشیم و هدف ما این است دیپماسی عزتمندانه با حفظ منافع ملی و منافع مردم را به اجرا بگذاریم و ما قطعا به‌دنبال این امر خواهیم بود.