جنگ میان اسرائیل و حزبالله لبنان روز پنجشنبه یکم آذر با حملات سنگین ادامه یافت. این در حالی است که تلاشهای ایالات متحده برای برقراری آتشبس بین طرفین با وجود نشانههایی از پیشرفت، هنوز به نتیجه نرسیده است.
روز پنجشنبه اسرائیل یکی از سنگینترین حملات هوایی خود را به حومه جنوبی بیروت انجام داد و همزمان راکتهایی به سمت اسرائیل پرتاب شد. به گفته وزارت بهداشت لبنان حملات اسرائیل در این روز ۲۵ کشته برجا گذاشته است. به نوشته رویترز، یک مقام لبنانی تعداد کشتهشدگان روز پنجشنبه در شرق لبنان بر اثر حملات اسرائیل را «دستکم ۴۷ نفر» گزارش کرده است.
آموس هوکستاین، میانجی آمریکایی، در اسرائیل با مقامات این کشور دیدار کرد تا آتشبس را نهایی کند. وی پیشتر در سفر به بیروت اعلام کرده بود که آتشبس «در دسترس» است، اما مقامات لبنانی خواستار تغییراتی در پیشنهاد آمریکا شدهاند، از جمله خروج سریعتر نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان.
این دیپلماسی، جدیترین تلاش برای پایان دادن به جنگ میان اسرائیل و حزبالله است که بخشی از گسترش جنگ غزه در منطقه محسوب میشود. اسرائیل از سپتامبر حملات هوایی گستردهای در لبنان انجام داده و به جنوب این کشور نیرو اعزام کرده است.
در لبنان، حملات هوایی اسرائیل به مناطق مختلف از جمله بقاع و جنوب این کشور، باعث مرگ ۳۸ نفر در روز چهارشنبه و پنجشنبه شد. در اسرائیل نیز یک مرد ۳۰ ساله در نهاریا بر اثر اصابت ترکش یک راکت کشته شد. ارتش اسرائیل اعلام کرد که ۱۰ راکت از لبنان به سمت اسرائیل شلیک شده است که بیشتر آنها رهگیری شدهاند.
درگیریهای زمینی در شهر خیام در جنوب لبنان نیز شدت یافته است. تصاویر منتشرشده دود غلیظی را از این منطقه نشان میدهد که به کانونی برای نبردهای میان نیروهای اسرائیلی و حزبالله تبدیل شده است.
آمار تلفات از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون شامل ۳٬۵۵۸ کشته در لبنان است، بیشتر آنها از زمان آغاز حملات اسرائیل در سپتامبر. در اسرائیل نیز بیش از ۱۰۰ نفر، شامل ۷۰ سرباز، در شمال این کشور و بلندیهای جولان کشته شدهاند.
جزئیات مذاکرات میانجی آمریکایی
همزمان با آغاز مذاکرات نماینده ویژه دولت جو بایدن در مذاکرات اسرائیل و لبنان برای دستیابی به آتشبس در جنگ میان ارتش اسرائیل با گروه حزبالله، رئیس مجلس لبنان روز پنجشنبه اول آذر گفت «توپ اکنون در زمین اسرائیل است».
آموس هوکستاین روز پنجشنبه با بنیامین نتانیاهو در بیتالمقدس/اورشلیم دیدار کرده است. او پیش از این دیدار گفت در مذاکراتی که در زمینه آتشبس با مقامات لبنانی در روزهای سهشنبه و چهارشنبه داشت، «پیشرفت مثبت» حاصل شده است.
نماینده آمریکا چهارشنبه شب پس از ورود از بیروت به اورشلیم با ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل دیدار کرد. آقای درمر از سوی بنیامین نتانیاهو مأمور تماسهای اسرائیلی با دولت واشینگتن است. آقای هوکستاین پیش از ترک بیروت نیز گفته بود دیدارهایش با مقامات لبنان «بسیار سازنده بوده» و افزود رسیدن به توافق «در چنگ ماست».
شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل به نقل از مقامات این کشور اعلام کرد اگر دیدارهای نماینده آمریکایی با نخستوزیر اسرائیل به نتیجه برسد، امکان امضای توافق ظرف چند روز فراهم خواهد شد.
با این حال، یک مقام اسرائیلی به شبکه ۱۳ گفت نکات باقیمانده که باید مورد توافق قرار گیرد «بسیار حساس است و میتواند توافق را لغو کند».
رسانههای اسرائیل همچنین گفتند بنیامین نتانیاهو توافق را نه به عنوان «پایان جنگ» بلکه به عنوان «آتشبس» میبیند و معتقد است که آرامش از سوی حزبالله در لبنان با آرامش از سوی اسرائیل در قبال حزبالله پاسخ خواهد گرفت.
به گفته شبکه کان، مقامات این کشور در پی ضربات شدیدی که ارتش اسرائیل به این گروه نیابتی ایران در لبنان وارد کرده، تأکید دارند که تعیین شرایط باید در دست اسرائیل باشد نه حزبالله.
وزیران دفاع و خارجه اسرائیل در روزهای اخیر گفتند کشورشان باید از حق انجام عملیات در لبنان، در صورت هر تخطی احتمالی توافق از سوی حزبالله، برخوردار باشد.
نبیه بری، رئیس مجلس لبنان، روز پنجشنبه در گفتوگو با رسانههای لبنانی گفت هر ۱۳ بند پیشنویس طرح توافق که دولت آمریکا هفته گذشته رسماً به لبنان ارائه کرد، در دیدارهای این هفته آموس هاکستاین با مقامات لبنانی «بهطور دقیق و با جزئیات» مورد بحث قرار گرفت و «توافق بر سر آنها» از سوی لبنان بدست آمده است.
آقای بری به نمایندگی از سوی حزبالله در مذاکرات دستیابی به آتشبس با دولت آمریکا مشارکت دارد.
او گفت مواضع خود او، حزبالله و نجیب میقاتی، نخستوزیر، به صورت هماهنگ شده به نماینده آمریکایی ارائه شد.
آقای بری اظهار داشت: «توپ اکنون در زمین اسرائیل است، یا نتانیاهو توافق را میپذیرد یا به سوی تشدید بحران و سناریوهای بسیار بدتر خواهیم رفت».
نعیم قاسم، دبیرکل جدید حزبالله، چهارشنبه شب اظهار داشت که گروه او «همچنان در میدان است» و تا دستیابی به شرایط مورد نظر از عملیات علیه اسرائیل دست نخواهد کشید.
شیخ قاسم در سخنرانی از قبل ضبط شده که از شبکه تلویزیونی حزبالله پخش شد، تأیید کرد که گروه او مواضع خود را دربارهٔ پیشنویس توافق به نماینده آمریکایی منتقل کرده است.
روزنامه الاخبار، که وابسته به حزبالله است، روز پنجشنبه نوشت، این گروه خواهان آن است که پس از آتشبس، «تاریخ دقیق خروج کامل، سریع و همزمان تمامی نیروهای اسرائیل از خاک لبنان اعلام شود».
الاخبار افزود که حزبالله برای استرداد نیروهایش که به اسارت اسرائیل درآمدهاند و همچنین جسد کشتههای این گروه که در دست اسرائیل است، اصرار دارد.
حسن نصرالله، دبیرکل پیشین حزبالله تا آخرین سخنرانیاش پیش از کشته شدن در بمباران اسرائیلی، اصرار داشت که گروه او تا پایان جنگ ارتش اسرائیل در غزه و تأمین مطالبات حماس، به آتشبس بین گروه خود و اسرائیل تن در نخواهد داد.
حزبالله از یک روز بعد از حمله غافلگیرانه گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل که منجر به آغاز جنگ ارتش اسرائیل در غزه شد، در حمایت از حماس کارزار جنگی علیه اسرائیل را آغاز کرد.
اسرائیل هفته آخر شهریور پس از ۱۱ ماه حملات راکتی و پهپادی حزبالله بازگرداندن مردم جابهجا شده از شمال را رسماً به اهداف جنگ جاری اضافه کرد و عملیات علیه حزبالله را تشدید کرد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، چهارشنبه گفت اسرائیل بخش بزرگی از اهداف جنگی خود در لبنان را تأمین کرده است.
حمله اسرائیل به ضاحیه، کشته شدن شهروند اسرائیلی در نهاریا
همزمان، ارتش اسرائیل روز پنجشنبه به دادن هشدار به ساکنین بخشهایی معین از ضاحیه در لبنان ادامه داد و اعلام کرد ارتش به زودی در این مناطق علیه «اهداف حزبالله» عملیات انجام خواهد داد.
به گزارش شبکه اسرائیلی کان، ارتش این کشور حملات به ضاحیه و اهداف دیگر حزبالله در لبنان را تا لحظه آتشبس احتمالی متوقف نخواهد کرد.
از سوی دیگر، در حملات راکتی تازه حزبالله به سوی شمال اسرائیل، یک شهروند اسرائیلی روز اول آذر کشته شد. اصابت قطعهای از راکت شلیک شده از سامانه دفاعی گنبد آهنین برای شکار راکت حزبالله به سر این مرد اسرائیلی، پیش از آنکه او فرصت کند در یک نقطه امن پناه گیرد، در خیابانی در شهر ساحلی نهاریا اصابت کرد و او پس از دقایقی جان داد.
شهردار نهاریا با اشاره به مرگ این شهروند به شبکه کان گفت هیچ توافق «نصف و نیمه» از نظر ساکنان شمال اسرائیل قبول نیست و دهها هزار اسرائیلی که در بیش از ۱۳ ماه گذشته خانه خود را ترک کردهاند، به سر خانه و زندگی خود بازنخواهند گشت مگر آنکه حزبالله از حق حضور در نزدیکی دوباره مرزهای اسرائیلی برخوردار نباشد.