بررسی خبرنگار میدانی ما از بازار خودرو دو روز پس از اجرای اصلاح قیمت نشان میدهد که از التهابات بازار کاسته شده و قیمت انواع خودروها روند ریزشی به خود گرفته است. اولین سری از کاهش قیمت مربوط به خودروهای اقتصادی بازار، یعنی محصولات سایپا بوده است.
خودروهای کوییک و ساینا که پس از اصلاح قیمت کارخانهای، حدود 5 درصد در بازار رشد قیمت را تجربه کرده بودند، در مسیر کاهش قیمت بیشتری قرار گرفتند و پیش بینی ها بر این است که در هفته آینده نرخ انواع خودروها به قبل از مصوبه اصلاح قیمت، باز میگردد.
فعالان بازار خودرو در گفت و گو با خبرنگار ما اذعان داشتند که فروردین ماه سال جاری که نرخ دلار تا 44 هزار تومان بالا رفت، قیمت انواع خودروها در حدود قیمت امروز بازار بود که نرخ دلار حدود 70 هزار تومان است. در آن مقطع (فروردین ماه) تاکید کردیم که مردم به صورت هیجانی خرید خودرو نداشته باشند و این اطمینان را دادیم که قیمت ها کاهشی می شود، در شرایط حاضر نیز از مردم می خواهیم چه برای تامین نیاز واقعی و چه سرمایه گذاری سراغ بازار خودرو نیایند.
مردم صبر کنند
آنها یادآور شدند که از هفته آینده کاهش قیمت خودرو در بازار بیشتر خواهد شد و طی یک ماه آینده این درصد کاهش به بیشتر از 12 درصد خواهد رسید؛ سنوات گذشته نیز چنین امری تجربه شده است. 18 ماه پیش قیمت کارخانه ای انواع خودروها تا 29 درصد افزایش یافت و بازار در روزهای اول شاهد هیجانات خرید بود اما در مدت کوتاه و با فروکش شدن تقاضاهای کاذب، قیمت خودرو ریزش کرد و خیلی از خریداران متضرر شدند. با توجه به این تجربه و روال های که سال های گذشته شاهد بودیم، توصیه می کنیم که مردم کمی صبر و سپس برای خرید خودرو اقدام کنند.
به زودی فروش کارخانه های اتفاق میفتد
نکته مهم دیگری که قدیمی های بازار خودرو در گفت و گو با خبرنگار ما بر آن تاکید داشتند این بود که شرکت های خودروسازی پس از اصلاح قیمتی که انجام می دهند، فروش فوق العاده و پیش فروش خواهند داشت لذا در این برهه هم خودروسازان فروش خواهند داشت و پس از آن قیمت خودرو با سرعت خیلی زیادی ریزش خواهد داشت و لذا هر فردی که خودرو در این مقطع خریداری کرده است با ضرر و زیان هنگفتی روبرو می شود.
مبحث دیگری که در این حوزه از سوی فعالان بازار خودرو مورد اشاره قرار گرفت این بود که با اصلاح قیمت و فروش های آتی، نقدینگی خودروسازان بهتر می شود و پیرو آن تیراژ تولید خودرو افزایش خواهد یافت. با رشد تولید، عرضه خودرو به بازار افزایش خواهد یافت و با رشد عرضه، قیمت نزولی می شود و حتی می توان پیش بینی کرد که قیمت خودرو در بازار به نیمه دوم سال گذشته بازگردد.
سفته بازان در حال بازارسازی
نکته دیگری که در بازار خودرو مطرح است، رکود است. از آنجا که فاصله قیمت کارخانه و بازار کاسته شده است، اکنون سفته بازان فروشنده اصلی خودروهای موجود در بازار هستند چرا که می دانند در آینده ای نزدیک ضرر مالی خواهند کرد و با ریزش قیمت ها نمی توانند به سودهای میلیونی دست پیدا کنند. بر این اساس تاکید نمایشگاه داران خودرو بر این است التهابی که در بازار خودرو شکل گرفته، نشات گرفته از شیطنت سفته بازان است. از آنجا که بازار خودرو در رکود شدید است و مردم تمایلی برای خرید خودرو ندارند،این گروه با بازارسازی و رشد قیمت ها می خواهند، وضعیت بازار را پرهیاهو جلوه دهند و مردم را تشویق به خرید با قیمت های بالا کنند.
فعالان بازار خودرو تاکید کردند که بهترین زمان خرید خودرو از بازار سه هفته دیگر است؛چرا که در آن برهه قیمت ها واقعی شده است و دیگر سفته بازان نمی توانند نقش تعیین کننده ایفا کنند.