شناسهٔ خبر: 69862464 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: راهبرد معاصر | لینک خبر

قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران

دیپلمات‌های غربی به خبرگزاری فرانسه گفته‌اند قطعنامه ضدایرانی کشور‌های غربی امشب در جلسه شورای حکام آژانس اتمی به رأی گذاشته می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش راهبرد معاصر؛ دیپلمات‌های غربی در گفتگو با این رسانه مدعی شده‌اند انتظار می‌رود این قطعنامه امشب به رأی گذاشته شود.

 تا کنون نماینده‌های اتحادیه اروپا، سه کشور اروپایی و آمریکا بیانیه‌ای خود را علیه ایران قرائت کرده‌اند.

سه کشور اروپایی در بیانیه‌ای مشترک در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تکرار ادعا‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران پرداختند.

در این بیانیه، بدون اشاره به نقض عهد کشور‌های غربی در برجام، ایران به عدم عمل به تعهدات هسته‌ای خود در این توافق متهم شده و از تهران خواسته شده ۶ اقدام انجام دهد.

تروئیکای اروپایی از ایران خواسته‌اند به آنچه سیاست «تنش‌آفرینی هسته‌ای» خوانده شده خاتمه داده و از تهدید به ساخت سلاح اتمی خودداری کند.

سه کشور اروپایی از ایران خواسته‌اند به محدودیت‌های وضع‌شده در برجام به ویژه در زمینه غنی‌سازی اورانیوم بازگردد.

در سومین درخواست از ایران خواسته شده بیانیه مشترک بین ایران و آژانس در مارس ۲۰۲۳ اجرا شود و تهران تمامی «تدابیر شفافیت‌ساز» که در فوریه ۲۰۲۲ متوقف کرده را به عقب برگرداند.

سه کشور اروپایی همچنین گفته‌اند ایران بایستی به آژانس اتمی اجازه دهد تجهیزات نظارتی و پایشی خود را در جا‌هایی که خواستار آن است نصب کند.

به عنوان پنجمین درخواست از ایران خواسته شده پروتکل الحاقی را اجرا کرده و به سرعت آن را به تصویب برساند.

ششمین درخواست سه کشور اروپایی از ایران انصراف از تصمیم سپتامبر ۲۰۲۳ در لغو انتصاب بازرس‌های آژانس اتمی است.

نماینده‌های اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین در اظهاراتی جداگانه در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اتهاماتی را علیه برنامه هسته‌ای ایران مطرح کردند.

در بیانیه‌های هیچ‌کدام از دو طرف اشاره‌ای به خروج ایالات متحده از برجام و نقض عهد کشور‌های اروپایی در عمل به تعهداتشان نشده است.

نماینده اتحادیه اروپا با استناد به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از گسترش برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرد و خواستار «تعامل موثر» تهران با آژانس «بدون تأخیر بیشتر» شد.

وی همچنین با اشاره به ادعای مدیر کل آژانس مبنی بر موافقت ایران برای متوقف کردن افزایش ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی گفت: «جامعه بین‌المللی به چیزی بیشتر از «عبارات اطمینان‌بخش» نیاز دارد.

نماینده آمریکا هم از توسعه برنامه هسته‌ای، افزایش آبشار‌های سانتریفیوژی و همچنین انباشت اورانیوم دارای غنای بالا توسط ایران ابراز نگرانی کرده است.

وی در بخش دیگری از اظهاراتش خاطرنشان کرده جمهوری اسلامی ایران علاوه بر متوقف کردن ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی بایستی کل ذخایر موجود فعلی‌اش را رقیق‌سازی کند.

شبکه خبری المیادین جزئیاتی از قطعنامه تروئیکای اروپایی علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منتشر کرده است.

طبق گزارش المیادین پیش‌نویس این قطعنامه شامل ۷ بند است و شامل مفادی برای ارائه توضیح درباره ادعا‌های پیرامون کشف ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در دو سایت اعلام نشده ایران را در برمی‌گیرد.

جمهوری اسلامی ایران پیش از این گفته که ادعا‌های مربوط به اصطلاح «۲ مکان» به اتهاماتی برمی‌گردد که در درجه اول از سوی یک طرف ثالث بد نیت، یعنی رژیم اسرائیل مطرح شده است، که تعهدی نسبت به هیچ‌یک از اسناد مرتبط با منع تسلیحات کشتارجمعی به‌ویژه معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) ندارد و مکرراً برخلاف قطعنامه‌های متعدد کنفرانس عمومی آژانس، از جمله به ویژه اسناد شماره ۴۰۷، ۱۹۸۳؛ ۴۴۴، ۱۹۸۵؛ ۴۷۵، ۱۹۸۷ و ۹۳۹، ۱۹۹۰ که هیچ کدام مورد احترام این رژیم قرار نگرفته است، تأسیسات هسته‌ای ایران که برای اهداف صلح‌آمیز اختصاص داده شده‌اند را تهدید به حمله می‌کند.

یکی دیگر از مفاد قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی ضرورت اطلاع‌رسانی به آژانس اتمی درباره اماکن فعلی مواد هسته‌ای و «تجهیزات آلوده شده» است.

جمهوری اسلامی ایران پیش از این چندین بار ادعا‌های آژانس در این مورد را رد کرده است. نمایندگی دائم ایران در دفتر سازمان ملل طی یادداشتی در شهریورماه این ادعا‌ها را رد کرده بود.

در آن یادداشت تصریح شده بود: ««در مورد بند ۴ ایران بار دیگر تاکید می‌کند که هیچ گونه ماده هسته‌ای و فعالیتی در مکان موسوم به لویزان-شیان وجود نداشته است. این مکان، همان‌طوری که در زیرنویس شماره ۶ این گزارش تصریح شده است، تحت فعالیت‌های راستی‌آزمایی گسترده آژانس از جمله دسترسی تکمیلی قرار گرفته و بر همین اساس این موضوع در سال ۲۰۰۴ (GOV/۲۰۰۴/۸۳) مختومه شده است.»

در بند سوم پیش‌نویس قطعنامه تروئیکای اروپایی از ایران خواسته شده تمامی اطلاعات، اسناد و پاسخ‌های مورد درخواست آژانس را در اختیار این نهاد بین‌المللی قرار دهد.

این سند همچنین در بند چهارم از ایران می‌خواهد امکان دسترس به تمامی اماکن و مواد هسته‌ای مورد درخواست آژانس را فراهم کند و همچنین اجازه نمونه‌برداری را فراهم آورد.

قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی علاوه بر این از ایران خواسته بر اساس معاهده عدم اشاعه هسته‌ای، اطلاعات، امکان دستیابی به آنها و راستی‌آزمایی آنها در آینده را فراهم کند.

در بند ششم از رافائل گروسی، مدیر کل آژانس اتمی خواسته شده اقدام به تهیه یک گزارش ارزیابی جامع درباره وجود یا استفاده احتمالی ایران از مواد هسته‌ای اعلام نشده کند.

بند هفتم خواستار ارائه گزارشی کامل درباره همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شده است.

پیش‌نویس این قطعنامه از سوی تروئیکای اروپایی و آمریکا به شورای حکام آژانس ارائه شده و قرار است در نشست جاری این نهاد به رأی گذاشته شود.

جمهوری اسلامی ایران هشدار داده است صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام با اقدامات متقابل مواجه خواهد شد.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران روز شنبه گفت: «اگر قطعنامه‌ای علیه ما در شورای حکام صادر شود با اقدامات متقابل ایران مواجه خواهد شد و در برنامه هسته‌ای خود اقدامات جدید خواهیم کرد که حتما آنها دوست نخواهند داشت، بخشی از آنها به گروسی گفته شد که چه‌کار خواهیم کرد.» / فارس