شناسهٔ خبر: 69858828 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

نشست دانشجویی پیرامون مسائل اساسی کشور با حضور رئیس مرکز آمار و فناوری قوه قضاییه/هوش مصنوعی می‌تواند جایگزین مشاغلی مانند قاضی و وکالت شود؟

«نشست دانشجویی» با حضور رئیس مرکز آمار و فناوری قوه قضاییه در سازمان بسیج دانشجویی اسلامی برگزار شد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

«نشست دانشجویی» پیرامون مسائل اساسی کشور با حضور محمد کاظمی فر رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه و نمایندگان تشکل‌های بسیج دانشجویی سراسر کشور در سازمان بسیج دانشجویی برگزار شد.

در این نشست دانشجویان مسائل مد نظر و سوالات خود را مطرح کردند و معاون آمار و فناوری قوه قضاییه به سوالات دانشجویان پاسخ داد.

کاظمی فرد رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در نشست دانشجویی که با موضوع هوشمندی سازی در قوه قضاییه برگزار شد، ضمن گرامیداشت هفته بسیج اظهار کرد: سر منشا مشکلات و مسائلی که در گذشته در قوه قضاییه وجود داشت باعث شد که سال ۱۳۹۹ اولین نسخه سند تحول قضایی آغاز به کار کرد و نسخه دوم نیز از ابتدای سال ۱۴۰۳ با عنوان سند تحول و تعالی قوه قضاییه ابلاغ شد بیش از سه سال از اجرای این سند می‌گذرد.

وی افزود: مقام معظم رهبری نیز در حکمی که به منظور انتصاب رئیس قوه قضاییه ابلاغ کردند دارای ۶ بند است که یک بند آن مربوط به گسترش فناوری‌ها و دسترسی آسان و رایگان مردم به خدمات قضایی است در سند تحول نیز بیش از ۵۰ درصد اتفاقاتی که قرار است در دستگاه قضایی رخ دهد و امور را اصلاح کند از مسیری به اسم فناوری می‌گذرد.

کاظمی فرد بیان کرد: ۵۰ درصد کار وکلا، کارشناسان رسمی و نمایندگان حقوقی در محل کار انجام می‌شود و تمام کار‌های مربوط به دستگاه قضایی را انجام می‌دهند، حتی شهروند حقیقی نیز در هر جای کره زمین که باشد می‌تواند به صورت غیرحضوری و از طریق فناوری از خدمات قضایی استفاده کند.

لیست دادگاه‌های صلح در درگاه ملی قوه قضاییه منتشر شده است 

<div id="video-display-embed-code_563137" ><script type="text/JavaScript" src="https://www.mizanonline.ir/fa/news/play/embed/4805337/563137?width=400&height=300"></script></div>

هوش مصنوعی می‌تواند جایگزین مشاغلی مانند دستیار ویژه قاضی، دستیار حقوقی و وکالت شود؟

<div id="video-display-embed-code_563136" ><script type="text/JavaScript" src="https://www.mizanonline.ir/fa/news/play/embed/4805337/563136?width=400&height=300"></script></div>

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه گفت: ابلاغ الکترونیک قضایی، امضا تمام قرارداد‌ها با وکلا، صدور گواهی عدم سوء پیشینه توسط قوه قضاییه در کمتر از ۱۲ ساعت و... از جمله خدمات الکترونیک قضایی است که ارائه می‌شود، بنابراین دسترسی راحت و آسانی که مورد تأکید مقام معظم رهبری است را سعی می‌کنیم جامع عمل بپوشانیم.

وی ادامه داد: در مناطق محروم خدمات جهادی داریم و به طیف بسیاری از کسانی که امکان حضور فیزیکی ندارند و از خدمات قضایی فاصله دارند ما حضور پیدا می‌کنیم و خدمات قضایی ارائه می‌کنیم. ۸۵ درصد جلسات قاضی و زندانی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود و ۱۵ درصد زندانیان از سال ۱۳۹۹ به بعد جا به جا می‌شوند این اتفاق شاید خیلی دیده نشود ولی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است همچنین جلسات رسیدگی در خارج از کشور و خارج از استان مربوطه را کاملا به صورت الکترونیکی می‌توانیم برگزار می‌کنیم.

کاظمی فرد اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که در قوه قضاییه تمام مردم را آزار می‌داد اشخاصی بود که به آنها آدم‌های حرفه‌ای (شاکی حرفه‌ای، شاهد حرفه‌ای، کفیل حرفه‌ای، مصدوم حرفه‌ای، وثیقه گذار حرفه‌ای) می‌گفتند. این اشخاص با تکرار حرفه‌ای که دارند دستگاه قضا و ضابط را دچار انحراف می‌کردند و راه شناسایی برای آن‌ها وجود نداشت ولی در حال حاضر تقریبا تمام مراجع و مجتمع‌های قضایی مجهز به دستگاه کنترل تردد شده‌اند‌. زمانی که شما از درب وارد یک مجتمع قضایی می‌شوید تمام ویژگی‌های شما نشان داده می‌شود و همین اطلاعات نیز به قضات نشان داده می‌شود و قاضی زمانی که میخواهد تصمیم بگیرد اگر شخصی در سمت شاهد حاضر شود به قاضی نشان می‌دهیم که مشکوک به شاهد حرفه‌ای است بنابراین متوجه می‌شود فرد شاهد حرفه‌ای است و از طریق تعداد شهود حرفه‌ای نزدیک به ۳ هزار نفر کاهش پیدا کرده است بنابراین این نظارت هوشمند است که در سراسر قوه قضاییه برقرار شده‌است.

وی ادامه داد: همچنین طرفین معامله برای استعلام ممنوع المعامله بودن، ورشکسته بودن و محجوربودن طرف معامله می‌توانند به صورت برخط از طریق کد ملی اطلاعات تمام مواردی که از لحاظ مالی باید کسب کنند را دریافت می‌کنند در همین راستا در قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول که اخیرا ابلاغ شده و کار بزرگی برای کاهش جرایم است تمام بنگاه‌های معاملات ملکی و تمام دفاتر اسناد رسمی از این سرویس استفاده می‌کنند یعنی قبل از انجام هر معامله بررسی می‌کنند که طرفین معامله ممنوعالمعامله یا مشکوک به ریسک معامله هستند یا خیر. همچنین ممنوع الخروجی‌ها را پیامک می‌دهیم این بحث‌ها مربوط به نظارت هوشمند است.

 رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه گفت: یکی از کار‌هایی که می‌توانیم به تدریج از طریق دانشگاه‌ها آغاز به کار کنیم حضور دانشجویان به صورت برخط در جلسات دادگاه است و درحال حاضر تمام دادگاه‌هایی که به صورت برخط در سراسر کشور برگزار می‌شود را در سایت https://eadl.ir/allOC قرار می‌دهیم که عنوان دادگاه، ساعت برگزاری دادگاه، لینک ورود مشخص است و میتوانید در دادگاه‌ها شرکت کنید و مورد دیگر دسترسی دانشجویان به دادنامه‌های قضایی است و برای کار‌های پژوهشی به احکام قضایی نیار دارید و مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه این آمادگی را دارد تا با دانشگاه‌هایی که ظرفیت دارند یک مجموعه‌ای به اندازه ۱۰۰ میلیون رای قضایی را در اختیار آن‌ها قرار دهیم تا بسیاری از مشکلاتی که در پژوهش دارید را پوشش دهید.

کاظمی فرد بیان کرد: با هوش مصنوعی این امکان را فراهم کرده ایم تا این حجم از اطلاعات را در اختیار کسانی بگذاریم که مورد نیاز آن‌ها است و می‌توانند با آن کار کنند. در بحث مراجعان هر شخصی که به دستگاه قضایی مراجعه می‌کند بلافاصله پس از مراجعه به او پیامک می‌دهیم تا در نظرسنجی مربوطه شرکت کند و در نهایت نتیجه را در دادسرای انتظامی قضات و منابع انسانی قوه قضاییه مورد استفاده قرار می‌دهیم و حدودا سالی یک میلیون نفر به این نظرسنجی پاسخ می‌دهند و اگر اثرات آن را بدانند تعداد آن‌ها به ۳ میلیون نفر نیز افزایش پیدا می‌کند در حال حاضر می‌توانیم اعلام کنیم هر دادگاهی در هر نقطه ایران چه میزان از رضایت مردم را کسب کرده است و نارضایتی‌ها را به دستگاه مربوطه و نظارتی اعلام می‌کنیم که به صورت بر خط می‌توانند پیگیری کنند.

کاظمی فرد اظهار کرد: در برنامه تحول مقرر شده است که دادنامه‌ها را به صورت عمومی منتشر کنیم و انشالله این امر اتفاق خواهد افتاد و دانشجویان حقوق به صورت تخصصی می‌توانند از این دادنامه‌ها استفاده کنند.

وی در پاسخ به سوال دانشجویان درباره وضعیت افتتاح دادگاه صلح در کشور، بیان کرد: دادگاه صلح در کل کشور اجرایی شده است و تمامی شهرستان‌ها و استان‌ها در حال حاضر دادگاه صلح دارند و صلاحیت‌های دادگاه صلح در قانون وجود دارد در کنار دادگاه صلح شورای حل اختلاف وجود دارد و از شورای حل اختلاف برای ایجاد صلح و سازش استفاده می‌شود برخی از صلاحیت‌های دادگاه حقوقی و کیفری نیز در دادگاه صلح رسیدگی می‌شود. لیست تمام دادگاه‌های صلحی که راه اندازی شده در درگاه ملی قوه قضاییه منتشر کرده‌ایم.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره اینکه با توجه به حجم بالای ورودی پرونده‌ها و کمبود قاضی چه اقداماتی در قوه قضاییه صورت گرفته است اظهار کرد: ورودی پرونده‌های قوه قضاییه بالا است و سالانه ۵ الی ۷ درصد افزایش ورودی پرونده داریم و ورودی در ماه شعبه یک قاضی ۳۰۰ الی ۴۰۰ پرونده است و این تاخیر در رسیدگی عملا موجب ناراضی مردم می‌شود و به علت بودجه امکان جذب قاضی وجود نداشت که طبق برنامه هفتم توسعه در این زمینه مساعدت شده است و گشایشی ایجاد خواهد شد صرفاً با جذب قاضی مشکل ما حل نمی‌شود طبق آمار‌هایی که مشاهده می‌کنیم ورودی پرونده‌ها زیاد است و دلیل ورودی زیاد پرونده‌ها بخشی به مسائل اجتماعی و بخشی مربوط به قانون است و راه حل رفع این مشکل جذب قاضی و اصلاح قانون است.

کاظمی فرد در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا هوش مصنوعی جایگزین مشاغل قضاوت و وکالت می‌شود، گفت: یکی از مواردی که سند تحول از ما خواسته این است که در زمینه حکم مانند پیشنویس رای، دستیار هوشمند قاضی، دستیار هوشمند حقوقی برای مردم و قاضی ورود کنیم اگر بخواهیم به صورت فنی جواب دهیم که آیا می‌تواند هوش مصنوعی جایگزین مشاغل قضاوت و وکالت شود باید بگوییم که بله، اما به لحاظ حقوقی این امکان وجود ندارد ولی در زمینه شغل‌های دیگر مانند وکالت، داور یا کارشناس هوش مصنوعی سال آینده حرف‌های خوبی برای گفتن دارد.

وی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات قوه قضاییه درمورد عدم بازگشت مجدد مددجویان به زندان ها، گفت: یکی از کار‌های خوبی که در زندان‌ها انجام می‌شود بحث یادگیری مهارت‌های شغلی است در حال حاضر زندان‌ها یکی از جا‌های تولید محصولات شدند و در حال حاضر مددجویان در زندان‌ها تولید دوچرخه، انواع صنایع دستی، خیاطی، نجاری و کفاشی را انجام می‌کند. بسیاری از زندانیان به دلیل اینکه حافظ کل قرآن شدند مشمول عفو می‌شوند بنابراین زندان یک محلی است که مهارت و مسائل اعتقادی را به مددجویان آموزش می‌دهد.

انتهای پیام/