به گزارش ایکنا به نقل از عربی ۲۱، پایگاه خبری انگلیسی «میدل ایست» در گزارشی نوشت: آمریکا برای چهل و نهمین بار از حق وتوی خود علیه قطعنامههای شورای امنیت مربوط به رژیم اسرائیل استفاده کرد.
در این گزارش آمده است: حمایت دیپلماتیک واشنگتن از اسرائیل چیز جدیدی نیست و برای چندین دهه است که این مسئله ادامه دارد. واشنگتن علاوه بر حمایت دیپلماتیک، هر ساله نزدیک به سه میلیارد دلار کمک نظامی به اسرائیل میدهد.
به گزارش کتابخانه مجازی یهودی، ایالات متحده ۴۸ بار از حق وتو در پیشنویسهای قطعنامههای شورای امنیت مربوط به اسرائیل استفاده کرده است که اولین بار آن در سال ۱۹۷۰ بوده است.
قطعنامه S/۱۰۷۸۴ اولین وتو است که در آن نسبت به وضعیت رو به وخامت خاورمیانه نگرانی عمیق اعلام شد. در آن زمان اسرائیل مرزهای لبنان را هدف قرار داد. در آن زمان پیشنویس قطعنامه توسط گینه، یوگسلاوی سابق و سومالی تهیه شد و ایالات متحده تنها کشوری بود که از وتوی خود علیه قطعنامه استفاده کرد، پاناما از رای دادن خودداری کرد.
ایالات متحده همچنین چندین قطعنامه مشابه را در سال های بعد وتو کرد.
در سال ۱۹۷۵، سالی که جنگ داخلی در لبنان آغاز شد، قطعنامه S/۱۱۸۹۸ از اسرائیل خواست تا به سرعت تمام حملات نظامی علیه لبنان را متوقف کند اما بار دیگر، ایالات متحده به تنهایی از حق وتو خود استفاده کرد.
در سال ۱۹۸۲، سالی که خشونتآمیزترین حملات اسرائیل به لبنان انجام شد، اسپانیا پیشنویس قطعنامهای را ارائه کرد که در آن از اسرائیل خواست تا تمام نیروهای نظامی خود را به سرعت و بدون قید و شرط به مرزهای بینالمللی به رسمیت شناختهشده لبنان ظرف شش ساعت خارج کند که واشنگتن نیز آن را وتو کرد.
ایالات متحده همچنین قطعنامههای مشابه را در سال های ۱۹۸۵، ۱۹۸۶ و ۱۹۸۸ وتو کرد.
جنگ داخلی لبنان در سال ۱۹۹۰ پایان یافت، اما اسرائیل تا سال ۲۰۰۰ از جنوب این کشور عقبنشینی نکرد.
در ادامه گزارش آمده است: پیشنویس قطعنامه S/۱۲۰۲۲ که در سال ۱۹۷۶ ارائه شد، از اسرائیل خواست از امکان مقدس تحت اشغال خود محافظت کند. در این پیش نویس نگرانی عمیقی در مورد اقدامات مقامات اسرائیلی وجود داشت که منجر به وضعیت خطرناک کنونی شده است، از جمله اقدامات سیستماتیک تغییر ویژگی فیزیکی، فرهنگی، جمعیتی و مذهبی سرزمینهای اشغالی است؛ ایالات متحده تنها کشوری بود که علیه این پیشنویس رای منفی داد.
در سال ۱۹۷۶، همچنین ایالات متحده قطعنامهای را وتو کرد که از اسرائیل خواسته بود از تمام اراضی فلسطین عقبنشینی کند که بریتانیا، سوئد و ایتالیا رای ممتنع دادند.
متن پیشنویس تونس که در سال ۱۹۸۰ ارائه شد، بر «حقوق مسلم مردم فلسطین» تأکید داشت. ایالات متحده به آن رای منفی داد و بریتانیا، فرانسه، نروژ و پرتغال رای ممتنع دادند.
در سال ۱۹۸۲، مراکش، ایران، اردن و اوگاندا پیشنویس قطعنامهای را پس از تیراندازی یک سرباز اسرائیلی به نمازگزاران که منجر به شهادت دو نفر در داخل مسجدالاقصی شد، ارائه کردند.
در این پیشنویس از مقامات اشغالگر خواسته شده بود که به شدت به مفاد کنوانسیون چهارم ژنو پایبند بوده و آنها را با جدیت اجرا کنند و از ایجاد هرگونه مانع در انجام وظایف محوله به شورای عالی اسلامی در قدس خودداری کنند.
در سال ۱۹۸۶، ایالات متحده پیشنویس متن دیگری را وتو کرد که از اسرائیل خواسته بود به اماکن مقدس اسلامی احترام بگذارد.
ایالات متحده تنها در سال های ۱۹۸۳، ۱۹۹۷ و ۲۰۱۱ قطعنامههای محکومیت شهرکسازیهای اسرائیل را که طبق قوانین بینالمللی غیرقانونی است، مسدود کرد.
میدل ایست براساس آمار کتابخانه یهودی اعلام کرد: در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۶ میلادی، ایالات متحده از درخواست از اسرائیل برای توقف جنگها علیه غزه که در مجموع صدها غیرنظامی شهید شدند، خودداری کرد.
در اواخر سال ۲۰۱۶، قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ، دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین آمریکا از رایگیری درباره شهرکسازیهای اسرائیلی خودداری کرد. این اولین بار در چهار دهه گذشته بود که قطعنامهای در سازمان ملل در محکومیت اسرائیل به تصویب رسید.
این در حالی بود که ایالات متحده در سال ۲۰۱۱ رأی مشابهی را وتو کرد، تنها زمانی که دولت اوباما در دوران ریاست جمهوریاش از حق وتو استفاده کرد.
سامانتا پاور، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، با اشاره به عدم پیشرفت ملموس درباره روند صلح گفته بود که نمیتوان همزمان از گسترش شهرکسازی اسرائیل دفاع کرد و هم از راه حل دو کشوری که به درگیری پایان میدهد، نیز دفاع کرد. بنابراین باید بین شهرک سازی و جدایی یکی انتخاب شود.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اشغالگر اسرائیل، میگوید که این اقدامی «شرم آور» از سوی ایالات متحده است.
دولت قبلی ترامپ دوره جدیدی از دیپلماسی طرفدار اسرائیل را در سازمان ملل آغاز کرد. به طوری که در ژوئن ۲۰۱۸، دولت ایالات متحده از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج شد و این شورای را به سوگیری علیه اسرائیل متهم کرد و دولت ترامپ نیز از وتوی خود علیه بسیاری از قطعنامهها استفاده کرد.
در اواخر سال ۲۰۱۷، واشنگتن از حق وتوی خود علیه پیشنویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل استفاده کرد که در این قطعنامه اقدام ترامپ برای به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل را رد میکرد.
چند ماه بعد، در ژوئن ۲۰۱۸، آمریکا طرحی را که کویت در محکومیت استفاده اسرائیل از زور علیه غیرنظامیان فلسطینی تدوین کرده بود، وتو کرد. نیروهای اسرائیلی در جریان تظاهرات «راهپیمایی بازگشت» در غزه دهها معترض مسالمتآمیز را به شهادت رساندند.
در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تا امروز، آمریکا چهار قطعنامه مختلف برای آتشبس و پایان جنگ در غزه را وتو کرده است.
واشنگتن همچنین از قطعنامه به رسمیت شناختن فلسطین به عنوان عضو سازمان ملل متحد جلوگیری کرد.
بسیاری از رهبران جهان تلاشهای آمریکا برای جلوگیری از درخواست آتشبس در سازمانهای بینالمللی را محکوم کردند و متحدان غربی واشنگتن نیز از عدم تصویب این اقدامات ابراز تاسف کردند.
انتهای پیام