شناسهٔ خبر: 69854006 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

آیا پناهگاه هسته‌ای کوه‌‌های اورال پوتین را از جنگ آخرالزمان نجات می‌دهد؟

امن‌ترین مکان‌ جهان در صورت وقوع جنگ هسته‌ای تمام‌عیار، مناطق جغرافیایی دورافتاده‌ای مانند جنوبگان یا جزایر اقیانوس آرام مانند ایستر آیلند است، اما حتی آن‌جا نیز نمی‌توان از به‌اصطلاح «زمستان هسته‌ای» گریخت

صاحب‌خبر -

رشته‌‌کوه‌ها از بهترین پناهگاه‌ها مقابل حمله هسته‌ای محسوب می‌شوند. چندین کشور در اعماق کوه‌ها پناهگاه نظامی احداث کرده‌اند از جمله آمریکا که مجتمع کوهستانی شاین و مجتمع کوهستانی ریون راک را در کلرادو و پنسیلوانیا دارد.

به گزارش نیوزویک، گفته می‌شود که ولادیمیر پوتین نیز پناهگاهی در اعماق رشته‌کوه‌‌های اورال در روسیه، زیر کوه یامانتائو، دارد و احتمالا چند پناهگاه دیگر نیز در مکان‌هایی نامعلوم وجود دارد.

رشته‌کوه اورال از شمال تا جنوب روسیه امتداد دارد و در شمال به مرز قزاقستان می‌رسد. تصاویر ماهواره‌ای در سال ۱۹۹۵ زیرساخت‌های نظامی در کوه یامانتائو را نشان دادند اما روسیه از توضیح درباره آنچه در دست ساخت بود خودداری کرد.

با توجه به لفاظی پوتین درباره پاسخ هسته‌ای، آیا وجود پناهگاه ارزشمندترین داشته برای رهبری جهانی محسوب نمی‌شود؟

تام دیویس، دانشیار جغرافیا در دانشگاه ناتینگهام، به نیوزویک گفت: «در صورت وقوع یک جنگ هسته‌ای بین‌قاره‌ای‌، هرچند زمین‌های کوهستانی ممکن است حفاظت محدودی مقابل انفجار ایجاد کند، حتی رشته‌کوه نیز رئیس‌جمهوری روسیه را از پیامدهای بلندمدت ویرانی هسته‌ای نجات نخواهد داد. هیچ پناهگاهی مقابل آخرالزمان سیاره‌ای و زیست‌محیطی که درگیری هسته‌ای بزرگ ایجاد خواهد کرد وجود ندارد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به‌طور کلی، رشته‌کوه‌ها مکان‌ خوبی برای ساخت پناهگاه‌های هسته‌ای محسوب می‌شوند. شیب‌های بلند و دره‌های عمیق مناطق کوهستانی به جذب گرما و نور ناشی از گوی آتشین انفجار هسته‌ای و همچنین تشعشع اولیه کمک می‌کنند. علاوه بر این، خود زمین تشعشع و انفجار را جذب می‌کند و میزان تشعشع در زیر زمین نسبت به سطح زمین ۱۰ برابر کاهش پیدا می‌کند. با این حال، پس از انفجار، نمی‌توان تا ابد زیر کوه پنهان شد و بسته به مقیاس جنگ هسته‌ای، دنیای بیرون ممکن است تشخیص‌ناپذیر و سکونت‌ناپذیر شود.

به گفته دیویس، امن‌ترین مکان‌ جهان در صورت وقوع جنگ هسته‌ای تمام‌عیار، مناطق جغرافیایی دورافتاده‌ای مانند جنوبگان یا جزایر اقیانوس آرام مانند ایستر آیلند است، اما حتی آن‌جا نیز نمی‌توان از به‌اصطلاح «زمستان هسته‌ای» گریخت.

دیویس معتقد است شایعه‌ها درباره وجود یک پناهگاه هسته‌ای مخفی ممکن است سبب شود که اقدام پوتین به آغاز جنگ هسته‌ای محتمل‌تر و بنابراین، در صحنه جهانی‌ قدرتمندتر به نظر برسد.

پناهگاه فوق‌محرمانه دیگر پوتین مجتمعی یک میلیارد دلاری با مساحت تقریبی ۱۸ هزار متر مربع است که در شهر گلنژیک در سواحل دریای سیاه، در فاصله‌ای نه‌چندان دور از جزیره کریمه قرار دارد.

به نوشته نیویورک پست، داخل این کاخ زمین هاکی، انبار شراب، قهوه‌خانه، کازینو، میله رقص، و البته، کلیسا وجود دارد. اما بر اساس اسناد درزکرده‌ای که نقشه این مکان را فاش می‌کند، در عمق ۵۰ متری صخره‌ای که این عمارت روی آن قرار دارد‌ــ و همچنین در منطقه پرواز ممنوع واقع شده است‌ــ پناهگاهی مستحکم قرار دارد که در صورت بروز ناآرامی، می‌تواند از رئیس‌جمهوری و دیگر شخصیت‌های مهم حفاظت کند.

پوتین و مهمانان ویژه‌اش می‌توانند هفته‌ها آن‌جا دوام بیاورند، زیرا زیر بتنی بسیار متراکم با ضخامت حدود ۴۰ سانتیمتر، به آب شیرین، تهویه مناسب و سیستم کابل‌کشی پیچیده دسترسی دارند.  

نیاز به پناهگاهی آخرالزمانی نشان‌دهنده نگرانی‌ها و بدگمانی‌های رهبر روسیه و شاید تردیدی است که درباره قدرتش دارد.

بر اساس گزارش اینسایدر، این پناهگاه دارای دو تونل است که یکی روی دیگری قرار دارد و با آسانسور به یکدیگر راه دارند و حدود ۴۰ تا ۶۰ متر طول و ۶ متر عرض دارند. در این مکان، فضای سکونتی در ابعاد ۶۰۰ متر مربع تعبیه شده است.

مقاومت این مکان مقابل انفجار هسته‌ای به نحوه تقویت بتن و مواد به‌کارر‌فته در محیط اطراف بستگی دارد، که این موضوع در نقشه‌های لورفته مشخص نیست.

مایکل سی کیمیج، مقام سابق وزارت خارجه آمریکا در امور روسیه و اوکراین، معتقد است موقعیت مکانی این پناهگاه، که بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر با مسکو فاصله دارد، به گونه‌ای است که بقای پوتین مقابل شورش مردمی احتمالی تضمین شود.

تادیوس گبریشوسکی، مهندس سازه، به نشریه اینسایدر گفت در طراحی سیستم تهویه پیچیده این پناهگاه نیز حملات شیمیایی احتمالی از بیرون مدنظر قرار داده شده است. اگر حمله‌ای صورت بگیرد، پوتین به دو منبع ورودی هوا یکی در ارتفاع بالا و دیگری در ارتفاع پایین دسترسی دارد.

به گفته کیمیج، در نهایت طراحی چنین قلعه‌ای نشان می‌دهد که پوتین از سال‌ها قبل درگیری جهانی را پیش‌بینی می‌کرده است.

او گفت: «این واقعیت دارد. پوتین خود را درگیر رویارویی با غرب می‌بیند. بخش هسته‌ای قسمت مهمی از این ماجرا است. او می‌داند که نوک آتشفشان ایستاده است.»

کیمیج در ادامه افزود: «به نظر نمی‌رسد که پوتین آن‌قدر روان‌پریش باشد که یک درگیری هسته‌ای را آغاز کند‌ــ او هم نوه دارد‌ــ اما مدت‌ها است که لب این پرتگاه ایستاده است. این تونل‌ها، این پناهگاه، بخشی از این قضیه است.»