باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم طایفه - در حالیکه فدراسیون فوتبال به عنوان نهاد رسمی فوتبال کشورمان باید از تخلفات در فوتبال جلوگیری کند، اما امسال دیدیم که این نهاد اجرایی با اقدامات انجام شده نه تنها از تخلفات جلوگیری نکرده بلکه با آرای صادرشده در مراجع قضاییاش باعث شده که دیگران هم تشویق شوند که به کارهای خلاف خود ادامه دهند و اثر بازدارنگی در احکامشان وجود ندارد.
یکی از تخلفات فدراسیون فوتبال درباره پرونده علیرضا بیرانوند بوده است که با وجود اینکه کمیته تعیین وضعیت بازیکنان فدراسیون فوتبال فسخ قرارداد یک طرفه بیرانوند با باشگاه پرسپولیس را غیر موجه دانست، اما حکم تعلیق ۴ ماه محرومیت این دروازه بان را تا پایان فصل صادر کرد و به زعم کارشناسان حقوقی امکان تعلیق محرومیت بیرانوند وجود ندارد و او باید با محرومیت مواجه شود.
البته کمیته تعیین وضعیت بازیکنان هم استدلال عجیبی درباره حکم صادر شده در مورد پرونده بیرانوند داشته است. این کمیته مدعی است که به علت سوابق ملی بیرانوند و نداشتن سابقه محکومیت در این مرجع قضایی فدراسیون فوتبال اقدام به صدور محرومیت تعلیقی ۴ ماه برای این گلر کرده است. اما مشخص شد که بیرانوند در سال ۹۶ از سوی کمیته تعیین وضعیت با محکومیت سنگینی مواجه شده و این کمیته در بیان چنین استدلالی اشتباه کرده است.
تخلفات فدراسیون فوتبال در مورد پرونده علیرضا بیرانوند به همین جا ختم نشده است. بیرانوند بعد از بازی تراکتور مقابل تیم فولاد بیان کرد که علاوه بر اینکه جریمه ۲۰ میلیاردی را نمیدهم، بلکه ۵ میلیاردی که هیئت مدیره پرسپولیس از من بابت اضافه کردن الحاقیه قرارداد شیرینی گرفت پس میگیرم.
به هر حال بیرانوند علیه خودش افشا کرد که برای گذاشتن الحاقیه به قراردادش ۵ میلیارد تومان به اعضای هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس رشوه داده است. کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال به جای محرومیت سنگین این گلر به علت اعتراف به پرداخت رشوه یک جلسه محرومیت مشروط برای او در نظر گرفت که این جلسه هم با عذرخواهی بخشیده شد.
علاوه بر این، رئیس کمیته انضباطی بعد از صدور رای عجیب و غریب واکنش جالبی به اظهارات بیرانوند داشت و در توجیه رای صادر شده بیان کرد که بیرانوند شیرینی داده و جرمی مرتکب نشده است.
گویا ماجرای تخلفات فدراسیون فوتبال در مورد پرونده بیرانوند تمام شدنی نیست و این بار اعلام شد که فدراسیون فوتبال قرار است هزینه دادرسی یک میلیارد تومانی ارجاع پرونده بیرانوند به کمیته استیناف را از محل پاداشهای این بازیکن پرداخت کند.
البته وحید فدایی خزانه دار فدراسیون فوتبال طی نامهای در تاریخ ۲۹ مهرماه ۱۴۰۳ درباره درخواست پرداخت هزینه دادرسی اعتراض علیرضا بیرانوند از محل پاداشهای این گلر به هدایت ممبینی دبیر کل فدراسیون فوتبال نوشته است: "به استحضار میرساند نامبرده دارای پاداش معوقه نبوده و میبایست هزینه دادرسی پرونده به این فدراسیون واریز شود. همچنین شایان ذکر است عدم واریز وجه هزینه دادرسی غیر قانونی است. "
همچنین هدایت ممبینی این اقدام غیر قانونی در مورد پرداخت هزینه دادرسی علیرضا بیرانوند را توجیه و بیان کرد که بیرانوند سرمایه ملی است و درخواستش طبیعی بود و تهاتر کردیم. به هر حال نه تنها رشوه دادن جرم نشد بلکه مجرم هم سرمایه شد.
پرداخت هزینه دادرسی از محل پاداش های بیرانوند تخلف است
عبدالرضا شاه محمدی رئیس اسبق کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال درباره پرداخت هزینه دادرسی پرونده علیرضا بیرانوند از محل مطالبات و پاداشهای این گلر اظهار کرد: کسی که بخواهد پرونده اش رسیدگی شود باید هزینه رسیدگی را پرداخت کند و قبضش هم تحویل رکن قضایی بدهد. این تخلف است که میگویند از محل پاداشها هزینه دادرسی پرونده بیرانوند پرداخت میشود. من شنیدم که اصلا پاداشی بیرانوند طلب نداشته است که بخواهند هزینه دادرسی را بدهند.
پاداش های بیرانوند برای پرداخت هزینه دادرسی جزو تهاتر قانونی نیست
او ادامه داد: اگر هم طلبی از محل پاداش هایش داشته باشد هم حق ندارند هزینه دادرسی را بدهند، چون بی عدالتی است. فرض کنید پاداش یک میلیاردی بیرانوند را بدهند در آن صورت پاداش بقیه بازیکنان چه میشود؟ من نمیدانم چرا اینها این کار را میکنند و تعجب میکنم. هیچ راهی به جز اینکه شخص هزینه دادرسی را باید پرداخت کند و فیش آن ضمیمه پرونده شود، وجود ندارد. این موضوع از مواد تهاترقانونی هم نیست که بگویند که تهاتر کردیم. حتی کاشف به عمل آمده که بیرانوند اصلا طلبی نداشته است.
نظام حسابرسی فدراسیون فوتبال بهم می ریزد
شاه حسینی گفت: مراودات مالی فدراسیون فوتبال بین خزانه دار و رئیس حسابرسی شان مسئولیت دارد و ردیف درآمد و ردیف هزینه جدا هستند. حق ندارند که این کار را انجام بدهند. اگر پاداش باید پرداخت کنند باید در ردیف هزینه پرداخت کنند و اگر درآمدی وجود دارد ردیف درآمد جداگانه محسوب میشود. اصلا نظام حسابرسی فدراسیون فوتبال بهم میریزد. به هر حال این مسائل در فدراسیون فوتبال اپیدمی شده است.
فدراسیون فوتبال نباید تبعیض بین مدیران ورزشی قائل شود
رئیس اسبق کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال درباره اینکه به نظر میرسد از زنوزی حساب میبرند که هنوز با او برخورد نکردند، گفت: اگر مدیران مصاحبهای کنند که طبق آئین نامه تخلف باشد و باید علیه شان حکم داد، اگر به این صورت باشد ما نباید تبعیض قائل شویم.
هزینه دادرسی بیرانوند از محل پاداش وجاهت قانونی ندارد
آرش نجفی وکیل بین المللی ورزشی درباره این مطلب گفت: دعاوی و اختلافات اصحاب فوتبال در فدراسیونها رایگان است. شما در فیفا هم به کمیته تعیین وضعیت فیفا شکایت میکنید و رسیدگی به اختلافات بین بازیکنان و باشگاهها با هم و اهالی فوتبال مجانی است و هزینه دادرسی در فیفا نداریم.
او افزود: هزینه دادرسی وجاهت قانونی ندارد و تعیین این هزینه هم در فیفا قابل ابطال است. با توجه به شرایطی که فدراسیون فوتبال در نظر گرفته و یک میلیارد تومان هزینه دادرسی تعیین کرده است. این هزینه بابت چه قانونی تعیین شده است؟ ضمن اینکه فدراسیون فوتبال هر قانونی که تصویب میکند باید از اساسنامه فیفا پیروی کند و مستند قانونی دارد؛ بنابراین تعیین این مبلغ برای هزینه دادرسی وجاهت قانونی ندارد. نظارتی هست که این مبلغ دادرسی در کجا هزینه شود؟ هزینه دادرسی غیر قانونی است.
شکایت در فیفا و CAS باعث ابطال هزینه دادرسی می شود
نجفی گفت: فدراسیون فوتبال تحت شمول مقررات فیفا قرار دارد و نمیتواند سرخود و خودسرانه هزینه دادرسی برای اهالی فوتبال تعیین کند؛ بنابراین اگر کسی به فیفا و یا دادگاه CAS برود و یا از طریق وکلای خارجی اقدام کند میتواند هزینه دادرسی را ابطال کند.
بین نهادهای قضایی فدراسیون فوتبال هماهنگی وجود ندارد
او بیان کرد: پرداخت هزینه دادرسی از محل پاداشهای بیرانوند نشان دهنده تضاد رای است که بین نهادهای قضایی فدراسیون فوتبال هماهنگی وجود ندارد. خزانه داری این اطلاع را به رکن قضایی نداده و آنها نیز بدون اطلاع گفته اند که هزینه دادرسی را با مطالبات بیرانوند تهاتر کنید و این خودش هم نشان دهنده تشدد چارت سازمانی فدراسیون فوتبال است. اساسا فدراسیون فوتبال در وضع مقرره برای رسیدگی در کمیته تعیین وضعیت هم تخلف کرده است. آنها به چه دلیل و منشایی آمدند هزینههای دادرسی گزاف را تعیین کردند؟
تعیین هزینه دادرسی از سوی رکن قضایی مستقل توجیه دارد
نجفی گفت: آزادی و اختیار فدراسیونهای فوتبال تحت تابعیت فیفا در حدود متعارفی است و باید معقول باشد. هر کسی میتواند اثبات کند که این معقول نیست و برای چه چیزی باید این هزینههای دادرسی تعیین شود. رکن قضایی جایی مستقل از فدراسیون فوتبال است. مثلا کانون وکلا باید مستقل از قوه قضاییه عمل کند که بتواند بی طرفانه از حقوق شهروندان دفاع کند؛ بنابراین اگر رکن قضایی در کشورهای پیشرفته دنیا وجود دارد که باید حقوق به کارمندانش و قاضیان بدهد، این توجیه دارد که هزینه دادرسی بگیرد. مثلا برای رسیدگی به پرونده تان در دادگاه CAS باید هزینههای دادرسی، داوری و اوراق را بدهید.
رکن قضایی فدراسیون فوتبال مستقل نیست
وکیل بین المللی ورزشی گفت: در اینجا رکن قضایی تحت تابعیت و زیر نظر فدراسیون فوتبال است و رکن مستقلی نیست که به طور کامل استقلال داشته باشد. اکنون این پول دارد به جیب فدراسیون فوتبال میرود. این در واقع با اساسنامه فدراسیون جهانی فوتبال مغایرت دارد و فدراسیون ایران نباید چنین مقرری وضع میکرده است خصوصا اینکه عدم استقلال ارکان قضایی محرز است. اگر رکن قضایی فوتبال ساختمان مستقلی داشت و در واقعیت به رئیس فدراسیون فوتبال حساب پس نمیداد در آن صورت دریافت هزینه دادرسی توجیه داشت.
در صورت پرداخت نشدن هزینه دادرسی کارت بازی بیرانوند تعلیق می شود
آرش شکرریز وکیل بین المللی ورزشی درباره این مطلب گفت: اگر بیرانوند پاداش هایش را دریافت کرده است باید هزینه دادرسی را از جیب خودش پرداخت کند. به هر حال اول باید رای کمیته استیناف بیاید، چون هر ۲ طرف تجدید نظر خواهی کردند.
او افزود: هزینه دادرسی را کسی که محکوم شده است، باید پرداخت کند. اگر فدراسیون فوتبال اعلام کرده که هزینه دادرسی پرونده بیرانوند از محل مطالبات و پاداش هایش پرداخت میشود و از آن طرف خزانه دار فدراسیون فوتبال گفته که این بازیکن طلبی از ما ندارد؛ بنابراین اگر بیرانوند این مبلغ دادرسی را پرداخت نکند با درخواست باشگاه پرسپولیس کارت بازی اش تعلیق میشود تا این مبلغ را بپردازد.