طبق این طرح قرار بود سالانه یک میلیون مسکن در کشور ساخته شود موضوعی که از همان ابتدا با انتقاد کارشناسان مواجه شد و گذر زمان نشان داد آنها بیراه هم نمیگفتند.
معاون وقت عمرانی استانداری فارس در سال ۱۴۰۱ سهم این استان از طرح نهضت ملی مسکن را ۲۶۰هزار واحد اعلام کرد که افزون بر ۴۸۷ هزار نفر در نامنویسی اولیه این طرح شرکت کردند.
عدم تحقق ۷۰درصد تعهدات بانکها
به گفته مدیر کل راه و شهرسازی فارس بر مبنای شاخصهای مشخص شده، در نهایت ۱۷۵ هزار نفر در این استان مشمول دریافت مسکن در این طرح شدند اما فقط ۸۰ هزار نفر واریز وجه اول به مبلغ ۴۰۰ میلیون ریال را انجام دادند که برای ۷۹ هزار نفر از آنها نیز تخصیص پروژه اتفاق افتاد.
ناصر رضایی با انتقاد از عدم تعهد بانکها نسبت به پرداخت تسهیلات در این طرح عنوان میکند: بانکها فقط به بخشی از تعهد خود عمل و تنها ۳۰ درصد تسهیلات را پرداخت کردهاند.
وی با اشاره به اینکه از ۱۰۰ هزار میلیارد ریالی که تا امروز توسط مردم برای طرح نهضت ملی مسکن آورده شده، تاکنون ۷۳ هزار و ۹۱۰ میلیارد ریال یعنی ۷۳ درصد آن برداشت شده است و از مبلغ کل تسهیلاتی که بانکها باید پرداخت میکردند فقط ۲۹ هزار و ۹۷۰ میلیارد ریال یعنی ۳۰ درصد تعهدات خود را پرداخت کردهاند، میافزاید: یکی از بزرگترین مشکلاتی که با آن مواجه هستیم این است که تا امروز از آورده ۱۰۰ هزار میلیارد ریالی مردم برای ساخت و ساز استفاده کردهایم و مبلغی که برای بانکها در قالب پرداخت تسهیلات در نظر گرفته شده بود، محقق نشده است.
وی با بیان اینکه در استان فارس فقط دو بانک ملی و مسکن تسهیلات مدنظر را تأمین کردهاند، تصریح میکند: در حال حاضر ساخت حدود ۸۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن را در استان (به جز لارستان) آغاز کردهایم که با توجه به آورده ۱۰۰ هزار میلیارد ریالی مردم میتوان نتیجه گرفت تاکنون به ازای هر مترمربع از پروژههای نهضت ملی مسکن، ۱۰ میلیون ریال تخصیص یافته است.
رضایی ادامه میدهد: امروز از ۱۷۵ هزار واحدی که در استان داریم تقریباً به ۱۰ درصد آنها وام پرداخت شده و ۹۰ درصد پرداخت نشده و از آوردههای مردم استفاده میکنیم و این موجب شده پروژهها با کندی پیش برود و با توجه به شروع عملیات اجرایی پروژهها که نیمه دوم سال گذشته بوده، متوسط پیشرفت فیزیکی ما ۳۵ درصد است.مدیرکل راه و شهرسازی فارس خاطرنشان میکند: پیشبینی دستگاههای متولی برای تأمین زیرساختهای نهضت ملی استان در مجموع ۳۵ تا ۴۰ همت است که تقریباً تا امروز حدود یک همت آن از مجموعه وزارت راه و شهرسازی و صندوق ملی مسکن دریافت شده، یک سوم را نیز سازمان برنامه و بودجه و یک سوم را هم وزارت نیرو باید تأمین کنند.
مأموریت استاندار به معاون عمرانی
استاندار فارس نیز اخیراً عنوان کرده دولت چهاردهم نهضت ملی مسکن را ادامه خواهد داد زیرا بحث مسکن از جمله دغدغههای اصلی امروز مردم و مسئولان است.حسینعلی امیری مسئله تأمین مالی ساخت مسکن و تجهیز منابع را مربوط به کل کشور دانسته و به معاون عمرانی استانداری مأموریت داده در جلسهای با حضور مدیران راه و شهرسازی فارس، راه و شهرسازی جنوب استان، بنیاد مسکن و مدیران عامل بانکها مسائل و چالشهای تأمین مالی این طرح را بررسی و مرتفع کند.وی مسکن روستایی را نیز مهم و راهبردی معرفی کرده و میافزاید: نگاه به روستاها باید نگاه به قاعده نظام سکونت باشد. اگر روستایی در روستا بماند، بسیاری از مشکلات ناشی از مهاجرت، کاهش تولید و مسائل اجتماعی حل میشود بنابراین مدیران عامل بانکها با این نگاه باید حل مسئله تقاضای وام مسکن روستایی را تسهیل کنند.امیری ادامه میدهد: از این رو با توجه به اهمیت موضوع، ضرورت دارد مدیران عامل بانکهای استان با این نگاه، روند پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به ویژه در روستاها را تسهیل کرده و در این راستا همکاریهای لازم را داشته باشند.
کمبود زمین
اما مدیرکل بنیاد مسکن استان فارس از کمبود زمین به عنوان یکی از موانع اصلی اجرای این طرح در استان یاد و عنوان میکند: این استان بیشترین کمبود زمین برای اجرای این طرح در کشور را به خود اختصاص داده است. سیدعلیرضا حمیدی با بیان اینکه طرح نهضت ملی مسکن در روستاهای فارس با تعهد چهار برابری نسبت به تعهد اولیه دنبال میشود، میافزاید: این طرح در ۱۱۰ شهر فارس قابلیت اجرایی شدن دارد و اگر زمین مورد نیاز برای اجرای این طرحها در ۲۶ شهر در محدوده راه و شهرسازی لارستان و ۸۴ شهر در محدوده راه و شهرسازی فارس در اختیار بنیاد مسکن قرار بگیرد، طرحهای نهضت ملی مسکن با شتاب قابل قبولی اجرایی میشوند.
نبود زمین و تسهیلات؛ مهمترین سد راه ساخت مسکن/ بیمیلی بانکهای استان فارس در طرح مسکن ملی
مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی سهم زیادی از سبد هزینهای خانوارهای ایرانی را به خود اختصاص داده است. تورم در این حوزه و اجارهنشین بودن طیف زیادی از اقشار جامعه سبب شد طرح نهضت ملی مسکن در دولت قبلی مطرح شود.
صاحبخبر -
∎