"داوود نجفیان " روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: طرح جامع آبرسانی البرز که از ۲ سال پیش آغاز شده در ۲ ضلع شرقی و غربی استان و با هدف بهره مندی از آب سدهای طالقان و امیرکبیر کرج با سرعت پیش می رود.
وی ادامه داد: بخش غربی طرح جامع آبرسانی البرز شامل شهرستان های ساوجبلاغ ، نظرآباد ، اشتهارد و چهار باغ است که تاکنون بخش مهمی از این طرح به سرانجام رسیده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان البرز با اشاره به اینکه ۲ شهرستان نظرآباد و اشتهارد بیشترین تنش آبی در سالهای طولانی داشته اند، گفت : برهمین اساس پروژه خط انتقال آب سد طالقان از محدوده شهرجدید مهستان به نظرآباد و اشتهارد به طول ۶۱ کیلومتر تکمیل شده است.
وی ادامه داد: امسال شهرستان ۱۶۰ هزار نفری نظرآباد از آب گوارای سد طالقان بهره مند شد و شهرستان اشتهارد که ساکنان آن سالها از شوری آب رنج می برند به تعدادی چاه آب در نظرآباد متصل شده و در آینده نزدیک آب سد طالقان نیز کام اشتهاردی ها را نیز شیرین خواهد کرد.
نجفیان گفت در زمان ساکنان اشتهارد مانند گذشته با مشکل شوری آب مواجه نیستند اما شرکت آب منطقه ای البرز به آنان اطمینان می دهد که آب گوارای سد طالقان به مخزن آب اشتهارد متصل کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز بیان کرد: در زمان حاضر یکی از پروژه های تاثیر گذار غرب استان ، تکمیل تصفیه خانه شهرجدید مهستان است که تا پایان امسال به طور کامل مورد بهره برداری قرار می گیرد و زمینه تامین آب چهار شهرستان غربی و جنوبی استان را فراهم می کند.
ضلع شرقی آبرسانی البرز
نجفیان به آخرین وضعیت شبکه آبرسانی شرق استان البرز اشاره کرد و گفت : برای تامین آب پایدار کلانشهر کرج و شهرهای تابعه آن و شهرستان فردیس اکنون ساخت تفصیه خانه شماره سه کرج توسط شرکت آبفا در حال انجام است و به موازات آن نیز شرکت آب منطقه ای پروژه انتقال آب رودخانه کرج به این تصفیه خانه را در دست اقدام دارد.
وی افزود: این خط انتقال آب به طول ۹ کیلومتر مراحل تکمیلی را می گذارند که با بهره برداری از آن مشکل آب شرق و مرکز استان برطرف خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز بیان کرد: اکنون نیز برنامه انتقال تونلی آب رودخانه کرج به طول ۱۳ کیلومتر در برنامه وزارت نیرو قرار دارد و به دنبال آن هستیم تا شرکت آب منطقه البرز خود عهده دار اجرای این پروژه شود.
وی با اشاره به تنش آبی شهرستان فردیس و شهر گرمدره کرج در سال های گذشته گفت : تاکنون با همکاری و هم افزایی شرکت آبفا این مشکل برطرف شده ضمن آنکه شهر۵۰ هزار نفری گرمدره برای ۳۰ ساله آینده از شبکه آب پایدار سد کرج بهره مند شده است.
نجفیان یادآور شد: براساس یک برنامه ۱۰ تا ۱۵ ساله شرکت های آب منطقه ای و آبفای البرز موظف به تکمیل طرح جامع آبرسانی استان با افق ۳۰ ساله هستند.
جایگزینی پسماند تصفیه شده برای صنایع و کشاورزی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز به اقدامات موثر برای کاهش برداشت آب از سفره های زیر زمینی جهت مصارف کشاورزی و صنعتی اشاره کرد و گفت : در زمان حاضر با تکمیل تصفیه خانه فاضلاب کرج ۲۰ میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده برای کشاورزی و صنایع جنوب استان تامین شده که باید صنایع و بخش کشاورزی برای جذب این سهمیه اقدام کنند.
وی تاکید کرد: یکی از برنامه هایی که سازمان جهاد کشاورزی باید به سرعت آن را عملی کند ، ارائه الگوی کشت و پرهیز از کاشت محصولات پرآب بر است .
نجفیان با بیان اینکه وضعیت سفره های زیر زمینی البرز وخیم است ، گفت : سازگاری با کم آبی ، تغییر الگوی کشت ، فرهنگسازی برای مصرف بهینه آب و کاهش مصارف آب صنعتی از مهمترین اقداماتی است که شرکت آب منطقه ای البرز بر اجرای آنها تاکید دارد.
دشت های البرز در وضعیت قرمز
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز اعلام کرد: براساس بررسی های علمی و تخصصی بیشتر دشت های این استان به لحاظ منابع آب زیر زمینی قرمز و بحرانی تشخیص داده شده وحفر چاههای جدید در این محدوده ها ممنوع است.
وی ادامه داد: بر این اساس طرح های نظارتی برای انسداد چاههای غیر مجاز عملیاتی شده که از حدود ۶ هزار و۵۰۰ حلقه چاه غیر مجاز شناسایی شده استان تا پایان امسال باید حدود یک هزارو۷۷۰ حلقه آنها مسدود شود.
نجفیان گفت : با توجه به محدودیت منابع اعتباری و تجهیزات، انسداد چاههای غیر مجاز البرز حدود پنج سال زمان می برد.
وی وجود چاههای غیر در باغ ویلاها را از مهمترین معضلات و مشکل بخش آب البرز برشمرد و افزود: برای مقابله با این چاهها از دستگاه قضایی کمک گرفته شده است.
پیش خور سفره های زیر زمینی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز ظرفیت سفره های زیر زمینی و سطحی آب البرز را حدود یک میلیارد و۸۰۰ میلیون متر مکعب اعلام کرد و گفت : سفره های زیر زمینی استان به دلیل برداشت های بی رویه پیش خور شده و وضعیت آبی استان در بخش زیر زمینی بحرانی است.
اجرای طرح های تغذیه مصنوعی
نجفیان به اقدامات عمرانی برای نجات سفره های زیر زمینی البرز پرداخت و افزود: تاکنون ۲ طرح مهم تغذیه مصنوعی در دشت های فردیس و هشتگرد به ظرفیت ذخیره سازی حدود ۸۵ میلیون متر مکعب سیلاب تکمیل و به بهره برداری رسیده و ۲ طرح دیگر در کرج و فشند ساوجبلاغ مراحل تکمیلی خود را می گذارنند.
وی گفت : طرح تغذیه مصنوعی دشت فردیس که در پایین دست سد و رودخانه کرج واقع شده در صورت بارش مناسب می تواند بخش زیادی از فقر سفره های زیر زمینی شرق استان البرز و غرب استان تهران را برطرف کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز بیان کرد : ۲ طرح تغذیه فشند و کرج نیز با ظرفیت حدود ۱۵ میلیون متر مکعب از طرح های تاثیر گذار برای نجات سفره های زیر زمینی هستند که تلاش می شود تا اوایل سال آینده به بهره برداری برسند.
اهمیت طرح جامع آبرسانی
نجفیان از جمله فواید طرح جامع آبرسانی البرز را کاهش وابستگی به سفره های زیر زمینی و ذخیره آب برای آیندگان ذکر کرد و گفت : بر همین اساس تلاش ها بر این است تا از منابع آب سطحی برداشت بیشتری شود و سفره های زیر زمینی به استراحت بروند.
وی با اشاره به پدیده فرونشست زمین در برخی دشت های غربی و جنوبی البرز ، افزود: با کاهش برداشت آب از این سفره ها و تقویت آنها از طریق طرح های تغذیه مصنوعی می توان از بحران فرونشست دشت ها جلوگیری کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز تاکید کرد: در زمان حاضر وضعیت فرونشست زمین در دشت های جنوبی و غربی استان بحرانی است و باید هر چه سریع تر از میزان اتکا به سفره های زیر زمینی استان بکاهیم.