سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - معصومه آموده: سال ۱۳۸۰ ساختمانی کوچک در دانشگاه سمنان سازمان مرکزی کتابخانههای دانشگاه را در دل خود جای داد و سپس نام این مکان به کتابخانه مرکزی دانشگاه تغییر یافت.
هفت سال بعد ساخت مجموعه بزرگ ساختمان جدید (ساختمان فعلی) کتابخانه مرکزی آغاز شد سپس با انتقال منابع و خدمات کتابخانههای دانشکدههای داخل پردیس شماره یک (کتابخانههای دانشکده علوم انسانی، پردیس علوم پایه و پردیس فنی و مهندسی) و همچنین دانشکدههای گردشگری و کویرشناسی دانشگاه به ساختمان فعلی در مساحتی با زیربنای چهار هزار و ٨٣٠ مترمربع در سال ٩۶ با عنوان کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه حوزه فعالیت خود را ادامه و گسترش داد و سرانجام در هفته دولت شهریور سال ١٣٩٧ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری آن را افتتاح و پردهبرداری کرد.
پنجاهمین سال تاسیس دانشگاه سمنان با سیودومین دوره هفته کتاب، کتابخوانی و روز کتابدار که از ۲۳ آبانماه آغاز میشود و تا ۳۰ آبان ادامه دارد، همزمان شده به همین مناسبت با روح الله خادمی، رئیس کتابخانه مرکزی و اسناد دانشگاه سمنان به گفتوگو نشستهایم.
- چند سال است که در عرصه کتاب و کتابخوانی فعالیت میکنید؟
من در مقطع راهنمایی مسئول کتابخانه مدرسه بودم و چون با علاقه رشته علم و اطلاعات دانششناسی را انتخاب کردم از سال ٨٣ وارد این مسیر شدم.
- کتابخانه مرکزی و اسناد دانشگاه سمنان برای هفته کتاب و کتابخوانی چه برنامههایی را برگزار کرد؟
ما با همکاری انجمن علم اطلاعات و دانششناسی کتابهای اهدایی را در سومین نمایشگاه کتاب اهدایی از ٢٠ الی ٢٣ آبان ماه به نمایش گذاشتیم. در ابتدای هفته کتابخوانی و روز کتابدار از تمامی کتابداران کتابخانه مرکزی و کتابخانههای اقماری و کتابخوانان برتر دانشگاه که دانشجویانی بودند که بیشترین تعداد کتاب را امانت گرفتند، تقدیر به عمل آمد.
برنامه اصلی کتابخانه مرکزی مراسم بزرگداشت هفته کتاب و کتابدار بود که با حضور مهمانهای دانشگاه و خارج از دانشگاه در ٢٧ آبان ماه ١۴٠٣ برگزار شد. رونمایی از ١۴ عنوان کتاب، تور کتابخانه گردی، برگزاری نشست کتابخوانی و کارگاه آموزش تخصصی در حوزههای مختلف کتاب و کتابخوانی از برنامههای دیگر هفته کتاب و کتابخوانی بود که کتابخانه مرکزی دانشگاه آنها را اجرا کرد.
- چه کتابهایی در هفته کتاب و کتابخوانی رونمایی شدند؟
چرخههای رانندگی و موتور، اصول علم اعصاب در ورزش، تحلیل پایداری شیروانیها و سدهای خاکی به همراه مثالهای کاربردی در SLOPEW، مبانی مکانیک شکست، الصّیغه العامه المنسیه فی العربیه، بهداشت و بازرسی گوشت از جمله کتابهایی بودند که رونمایی شدند.
پایش وضعیت و حفاظت ماشینهای الکتریکی، طب گاو گوسفند، خاک، لایه اصلی خارجی محافظتکننده زمین، بازار عمدهفروشی انرژی الکتریکی و خدمات جانبی، بازاریابی کارآفرینانه، اطلس رهیافتهای جراحی بافت نرم و بیماریهای سرطانی در دام کوچک، اقتصاد کلان پیشرفته، اقتصاد و محیطزیست نیز در این ایام رونمایی شدند.
همچنین شاهد رونمایی از ارزیابی پژوهش در علوم انسانی، اصول توسعه پایدار در مهندسی عمران، آزمایشگاه لیزر، اقتصاد گردشگری و مهمان یاری، منتخب آثار دومین جشنوارههای ملی دانشجویی و آناتومی مقایسهای دامهای لعلی (دستگاهها) بودیم.
- کتابخانه مرکزی چند عضو و چند هزار جلد کتاب دارد؟
تمامی دانشجویان ایرانی و بینالمللی دانشگاه سمنان در همه مقاطع از زمان ثبتنام در دانشگاه بهصورت خودکار عضو کتابخانه مرکزی میشوند و از خدمات کتابخانه مرکزی استفاده میکنند. این مرکز ۵٣ هزار الی ۵۴ هزار عنوان کتاب فارسی غیرمرجع دارد که شامل ١٠۵ هزار جلد کتاب میشود و کتابهای مرجع فارسی ٣٢٠٠ عنوان کتاب است که هشت هزار نسخه کتاب را شامل میشود.
این مرکز ٢٠ هزار عنوان کتابهای لاتین غیر مرجع با ٢٨ هزار نسخه کتاب را در خود جای داده است و ۱۳۰۰ عنوان کتاب لاتین مرجع با دو هزار ٧٠٠ نسخه دارد. اگر مجموع این کتاب را در نظر بگیریم، کتابخانه مرکزی ٨٠ هزار عنوان کتاب با ١۴۵ هزار نسخه را ارائه میدهد. افزون بر آماری که گفته شد، این کتابخانه منابع الکترونیک و مقالات را در کتابخانه دیجیتال و پایگاه مرکزی ارائه میکند که کاربران با استفاده از سامانه که فضای وب قرار گرفته در خانه و دانشگاه از آن استفاده کنند.
- کتابهای این کتابخانه چگونه تامین میشود؟
در ابتدا کاربران درخواست کتاب خود را ثبت میکنند و سپس ما با دریافت درخواست کاربر آن کتاب را با موجودی کتابخانه بررسی کرده تا از عدم موجودی آن مطمئن شویم. و بعد از آن معاونت پژوهشی و هیئت رئیسه دانشگاه اعتبار را تامین میکنند.
اگر در زمان نمایشگاه کتاب، کتاب را درخواست کنند ما آن را از نمایشگاه کتاب خریداری میکنیم در غیر این صورت درخواستها را برای کارگزاران خود که با ناشران مختلف در ارتباط هستند ارسال میکنیم تا کتابها را خریداری کنند. با خرید کتابها، آنها فهرست نویسی و به مجموعه اضافه میکنیم.
- کتابخانه مرکزی دانشگاه سمنان با چه کتابخانههای دیگری تعامل دارد؟
این کتابخانه با اداره کل کتابخانههای عمومی استان سمنان، سامانه مکتا که مجمع کتابخانههای تخصصی استان قم به شمار میرود و تعداد زیادی از کتابخانههای غیر دانشگاهی نیز عضو آن هستند، تفاهم نامه دارد.
این مجموعه با کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه سمنان نیز تفاهمنامه و ارتباط دارد و اگر آنها منابعی را موجود ندارند ما به آنها میدهیم در مقابل اگر ما منابعی را نداریم آنها به ما این منابع را تبادل می کنند.
- کتابخانه مرکزی دانشگاه سمنان با مشکلاتی روبرو است؟
ساختمان جدید چندسالی است که بازگشایی شده و ظاهر ی زیبا و منابع خوبی دارد و مورد توجه دانشجویان قرار گرفته است. این ساختمان چندین جایزه بین المللی را از نظر معماری کسب کرده و تعداد زیادی از بازدیدهای خارج از دانشگاه مانند بازدید مدارس و مهمانهای مختلفی در سطح استان، کشور و حتی خارج از کشور که انجام میشود از کتابخانه مرکزی دانشگاه به عنوان بخش خاص دانشگاه بازدید میکنند.
∎